Tι συμβαίνει με απειλούμενους καρχαρίες και σαλάχια στις θάλασσες της Κύπρου

Καρχαρίες και σαλάχια από απειλούμενα είδη πιάνονται στα ανοιχτά της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου, σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων που συνεργάζονται με τις τοπικές αρχές και τους ψαράδες για την προστασία των ζώων.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και την Εταιρεία για την Προστασία των Χελωνών (SPOT) ανέλυσαν τους αριθμούς και τα είδη των ελασμοβράχιων

(καρχαρίες, σαλάχια και ξιφίες) που αλιεύτηκαν σε μια αλιεία μικρής κλίμακας από το 2018-22.

Από τα 36 είδη που καταγράφηκαν, τα 22 περιλαμβάνονται στην Κόκκινη Λίστα της IUCN ως απειλούμενα παγκοσμίως (κρίσιμα απειλούμενα, απειλούμενα ή ευάλωτα).

Οι ερευνητές λένε ότι οι ψαράδες και οι τοπικές «αρχές» επιθυμούν να προστατεύσουν τα απειλούμενα είδη και οι απλές αλλαγές θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο.

Ως αποτέλεσμα της μελέτης, οι τοπικοί κανόνες άλλαξαν τον Μάιο του 2023 για να απαγορεύσουν το εμπόριο 15 ειδών ελασμοβραχίων.

«Η μελέτη μας καταδεικνύει τη σημασία των παράκτιων υδάτων της Κύπρου για πολλαπλά στάδια ζωής ενός ευρέος φάσματος ειδών ελασμομβράχιων», δήλωσε η Martha O'Keefe, η οποία έλαβε μέρος στη μελέτη ως μέρος μεταπτυχιακού της στην Οικολογία και Διατήρηση Θαλάσσιων Σπονδυλωτών στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

«Βρήκαμε πολλά είδη που δεν είχαν καταγραφεί προηγουμένως σε αυτήν την περιοχή και τα 36 είδη που βρήκαμε αντιπροσωπεύουν το 41% ​​όλων των ειδών ελασμοβράχιων που είναι γνωστό ότι ζουν στη Μεσόγειο.

«Η μελέτη μας επικεντρώθηκε σε μια μικρής κλίμακας αλιεία, κυρίως ξύλινα σκάφη κάτω των 12 μέτρων, τα οποία χρησιμοποιούν διάφορα δίχτυα και παραγάδια. «Ενώ τα περισσότερα ελασμοβράχια αλιεύονται διατηρούνται επί του παρόντος για δόλωμα, τροφή ή εμπόριο, οι ψαράδες επιθυμούν να κάνουν την αλιεία βιώσιμη».

Η Δρ Damla Beton, από το SPOT, πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν σε αυτήν την αλιεία.

«Οι ψαράδες με τους οποίους συνεργαστήκαμε είναι πολύ πρόθυμοι να βοηθήσουν και είναι πρόθυμοι να βελτιώσουν την κατάσταση για τα απειλούμενα είδη».

Τα απλά μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον περιορισμό του μήκους των διχτυών, την αποφυγή του ψαρέματος σε ορισμένες περιοχές σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους και την προσθήκη φώτων στα δίχτυα για την αποτροπή ορισμένων ειδών.

Η μελέτη συνέβαλε επίσης σε μεγάλο βαθμό στην απαγόρευση του εμπορίου που καλύπτει 15 είδη που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση της Βαρκελώνης.

"Αυτή η νομοθεσία είναι ένα βήμα προς τα εμπρός, αλλά υπάρχουν προκλήσεις σχετικά με τον τρόπο επιβολής της", δήλωσε η καθηγήτρια Annette Broderick, από το Κέντρο Οικολογίας και Διατήρησης στο Penryn Campus του Έξετερ στην Κορνουάλη.

«Με βάση τα ευρήματά μας, αυτή η περιοχή θα πρέπει να θεωρείται περιφερειακή προτεραιότητα διατήρησης για τα ελασμοβράχια και, μέσω του τοπικού μας συνεργάτη SPOT MarineLife, συνεργαζόμαστε με τους ψαράδες και τις τοπικές αρχές για να βελτιώσουμε τη διατήρηση και να διασφαλίσουμε ότι η αλιεία διεξάγεται με βιώσιμο τρόπο».

Η μελέτη αξιολόγησε συνολικά 1.702 σετ (δίχτυα ή πετονιές), με 730 να καταγράφηκαν από παρατηρητές επί του σκάφους και 972 από ψαράδες που αναφέρουν μόνοι τους. Συνολικά καταγράφηκαν 1.205 μεμονωμένα ελαστικά κλαδιά.

Diversity and distribution of elasmobranchs in the coastal waters of Cyprus: using bycatch data to inform management and conservation https://t.co/8RdPnFdpJz

— Important Shark and Ray Areas - ISRAs (@SharkRayAreas) October 31, 2023

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα MAVA.

Η εργασία, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό  Frontiers in Marine Science , έχει τον τίτλο: «Diversity and distribution of elasmobranchs in the coastal waters of Cyprus: using bycatch data to inform management and conservation».

Keywords
Τυχαία Θέματα