Tι κάνουμε αν έχουμε παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί για Covid19

Χάρη στα εμβόλια κατά του COVID-19, το καλοκαίρι του 2021 είναι ασφαλώς κάπως διαφορετικό από το καλοκαίρι του 2020. Τα εστιατόρια, τα καταστήματα και τα τουριστικά αξιοθέατα αρχίζουν να ανοίγουν ξανά, οι άνθρωποι μαζεύονται και οι οικογένειες σχεδιάζουν διακοπές.

Στις ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) λένε ότι εάν έχετε εμβολιαστεί πλήρως, δεν χρειάζεται

να φοράτε μάσκα ή κοινωνική απόσταση, εκτός εάν απαιτείται από νόμο ή άλλους κανονισμούς.

Αλλά τι κάνετε αν έχετε παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί; Απάντηση στο σχετικό ερώτημα δίνει η Κλέρ ΜακΚάρθι , MD, Αρχισυντάκτρια  στο Harvard Health Publishing.

Ακολουθεί μετάφραση του σχετικού αποσπάσματος από το blog του Harvard Medical School.

Επί του παρόντος, μόνο άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω μπορούν να εμβολιαστούν. Ενώ φαίνεται ελπιδοφόρο ότι θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε τα μικρότερα παιδιά κάποια στιγμή αργότερα το 2021 ή στις αρχές του 2022, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί το καλοκαίρι. Και ενώ τις περισσότερες φορές τα παιδιά δεν αρρωσταίνουν σοβαρά με το COVID-19, σίγουρα αυτό μπορεί να συμβεί.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι οικογένειες με παιδιά κάτω των 12 ετών πρέπει να απομονωθούν όλο το καλοκαίρι - αλλά αυτό σημαίνει ότι οι οικογένειες πρέπει να είναι προσεκτικές καθώς σχεδιάζουν τις καλοκαιρινές του δραστηριότητες.

Μείνετε ασφαλείς εάν τα παιδιά δεν έχουν λάβει το εμβόλιο COVID-19

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν:

Βεβαιωθείτε ότι όλοι όσοι μπορούν να εμβολιαστούν εμβολιάζονται. Με τον όρο "όλοι", εννοώ γονείς, αδέλφια και οποιαδήποτε άλλη οικογένεια και φίλοι που βλέπετε τακτικά - ή θα θέλατε να βλέπετε. Το εμβόλιο είναι ευρέως διαθέσιμο και οι σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι πολύ σπάνιες.

Μείνετε σε εξωτερικούς χώρους όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι κίνδυνοι είναι χαμηλότεροι. Τα παιδιά δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους εάν είναι με την άμεση οικογένειά τους - ή σε μια μικρή συγκέντρωση με όλα τα εμβολιασμένα άτομα. Εάν υπάρχει μείγμα εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων, πρέπει να φορούν μάσκες.

Αποφύγετε τα πλήθη - ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους. Ενώ το να φοράτε μάσκα βοηθά στη μείωση του κινδύνου, πολυσύχναστα μέρη και εκδηλώσεις μπορεί να είναι επικίνδυνα, ακόμη και για όσους έχουν εμβολιαστεί. Ο κίνδυνος μπορεί να μην είναι τόσο υψηλός σε κοινότητες με χαμηλό αριθμό περιπτώσεων COVID-19, ωστόσο  δεν μπορείτε να ξέρετε πού έχουν ταξιδέψει πρόσφατα τα άτομα στο πλήθος. Όσο διασκεδαστικά είναι τα παιχνίδια με μπάλα και τα  θεματικά πάρκα, θα ήταν καλύτερα να περιμένετε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Να είστε προσεκτικοί σε εσωτερικούς χώρους. Τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, πρέπει να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους. (Σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους, οι εμβολιασμένοι πρέπει να φορούν μάσκες, αλλά έχουμε ήδη μιλήσει για την αποφυγή πλήθους.) Εάν έχετε παιδιά, ίσως είναι καλύτερο να κάνετε κρατήσεις σε εσωτερικούς χώρους  σε εστιατόρια για ραντεβού τη νύχτα. Κάντε ένα πικ-νικ.

Όταν επισκέπτεστε  άλλες οικογένειες με παιδιά, το ασφαλέστερο είναι όλα τα παιδιά να φορούν μάσκες. Βεβαιωθείτε ότι οι οικογένειες γνωρίζουν να αναφέρουν τυχόν εκθέσεις ή συμπτώματα σε άλλους  του στενού κύκλου- και απομονώνονται ανάλογα με τις ανάγκες.

Οι γονείς, τα μεγαλύτερα αδέλφια και οι στενοί φίλοι και η οικογένειά τους μπορεί να θέλουν να καλυφθούν μερικές φορές, ακόμη και αν εμβολιαστούν. Κανένα εμβόλιο δεν είναι τέλειο. Δεδομένου ότι είστε εκείνοι με την πιο συνεπή επαφή με τα μη εμβολιασμένα παιδιά στην οικογένειά σας, η λήψη κάποιων επιπλέον προφυλάξεων δεν είναι κακή ιδέα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φοράτε μάσκα όλη την ώρα. Αλλά να την μεταφέρετε  μαζί σας και να την  φοράτε όταν βρίσκεστε σε μέρη όπου η κοινωνική απόσταση είναι δύσκολη και μπορεί να υπάρχουν μη εμβολιασμένοι άνθρωποι.

Όταν καταφέρουμε να καταργήσουμε όλους τους περιορισμούς και είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή, είναι καλύτερο να είμαστε ασφαλείς παρά να λυπόμαστε ότι έχουμε κάτι κάτι λάθος. Επίσης, δεν έχουμε ακόμη δει τι θα συμβεί με νέες μεταλλάνξεις και σε κοινότητες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα