State Department για αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Οι τουρκικές αρχές δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει στην αμερικανική κυβέρνηση αποδείξεις που να στηρίζουν τις κατηγορίες σε βάρος των δύο τουρκικής καταγωγής υπαλλήλων του αμερικανικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης, ενώ η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ρωτήθηκε σχετικά χθες, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν η διαφορά για το θέμα της βίζας μπορεί να λήξει χωρίς να τερματιστεί η κράτηση των υπαλλήλων, ή δοθούν στοιχεία για τις κατηγορίες.

«Δεν πρόκειται

να προκαταλάβω ορισμένες από τις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα αυτή της στιγμή», είπε η Χέδερ Ναουερτ. «Βρίσκονται ακόμη υπό κράτηση. Δεν έχουμε δει ακόμη κάποια πειστήρια», απάντησε.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Τζόναθαν Κόενς ταξίδεψε πρόσφατα στην Τουρκία και συναντήθηκε με Τούρκους αξιωματούχους.

«Στις συνομιλίες αυτές που περιγράφηκαν ως θετικές, σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος στη συνολική ατζέντα. Παραμένουμε εμπλεγμένοι, ως ζήτημα προτεραιότητας για να αντιμετωπίσουμε τα σχετικά θέματα, με την προοπτική να αποκαταστήσουμε άμεσα φυσιολογικές διαδικασίες βίζας».

Επανέλαβε ότι υπάρχει κάποια καλή πρόοδος κι ότι συζητήθηκε επίσης η σύνθεση και οι όροι αναφοράς σχετικά με την προτεινόμενη κοινή επιτροπή εργασίας και συμφωνήθηκε η απόφαση να οριστικοποιηθεί σύντομα.

Σε σχέση με την προχθεσινή σύλληψη γνωστού Τούρκου ακτιβιστή κι ακόμη 16 ατόμων στην Κωνσταντινούπολη, η κ. Νάουερτ ανέφερε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρακολουθεί στενά την υπόθεση, καθώς αξιοσέβαστοι ακαδημαϊκοί και ακτιβιστές συλλαμβάνονται στην Τουρκία.

«Οι κρατήσεις γίνονται συχνά χωρίς καθόλου, ή με ελάχιστες αποδείξεις και ελάχιστη διαφάνεια και το θεωρούμε πολύ ανησυχητική τάση για τη χώρα. Έχουμε εκφράσει επανειλημμένα στην τουρκική κυβέρνηση τις ανησυχίες μας για την τάση αυτή - την τάση περιορισμού της ελευθερίας του λόγου, τις κρατήσεις, τη γενική διάβρωση της δημοκρατικής κοινωνίας εκεί. Συνεπώς, εξακολουθεί να αποτελεί βασικό μέλημα μας».

Είπε για τη συγκεκριμένη κράτηση ότι παγώνει τη δημόσια αντιπαράθεση. Και όταν παγώνεις τον δημόσιο διάλογο και εμποδίζεις τους ανθρώπους να ομιλούν και να επικοινωνούν ελεύθερα, αυτό βλάπτει την κοινωνία. Είναι επομένως κάτι που παρακολουθούμε πολύ στενά και μας απασχολεί», κατέληξε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα