Space X: Το νέο… διαστημικό ρεκόρ για τον Ελον Μασκ

Ένα ακόμη σπουδαίο επίτευγμα πέτυχε η εταιρεία Space X του Ελον Μασκ, ενός από τους 10 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.


Την Κυριακή (αμερικανική ώρα), η Space X σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ ταυτόχρονης εκτόξευσης δορυφόρων, στέλνοντας σε τροχιά με πύραυλο Falcon 9 συνολικά 143 δορυφόρους.

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 104 δορυφόροι, που είχαν εκτοξευθεί με ινδικό πύραυλο το 2017.

Τώρα,

ο επαναχρησιμοποιούμενος πύραυλος Falcon 9 έστειλε σε τροχιά από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ 133 εμπορικούς και κρατικούς δορυφόρους, μεταξύ άλλων και για λογαριασμό της NASA, καθώς επίσης 10 τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους Starlink της ίδιας της Space X.

Σημειώνεται πως η εταιρία του Μασκ έχει ήδη θέσει σε τροχιά πάνω από 800 μικρούς δορυφόρους, με στόχο να παρέχει ένα ευρυζωνικό δίκτυο παγκοσμίως.

Μετά την εκτόξευση, το μπροστινό τμήμα του πυραύλου προσνηώθηκε στην πλατφόρμα ενός ρομποτικού πλοίου στον Ατλαντικό, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί εκ νέου, κατά την πάγια τακτική της Space X.

H εταιρία του Μασκ έχει αποκτήσει πλέον εμπειρία σε αυτές τις αποστολές, καθώς αυτή ήταν η 73η. Αλλωστε  στις 20 Ιανουαρίου είχε στείλει στο Διάστημα μια ακόμη δέσμη δορυφόρων Starlink.

Η ταυτόχρονη εκτόξευση τόσο πολλών δορυφόρων σε ύψος 500 χιλιομέτρων αποτελεί ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, επειδή ο καθένας τους πρέπει να απελευθερωθεί σε τροχιά σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ώστε να αποφευχθούν οι συγκρούσεις μεταξύ τους.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Keywords
Τυχαία Θέματα