Sony Walkman: 36 χρόνια επιτυχίας

Ήταν σαν χθες, 1η του Ιούλη 1979, πριν από 36 χρόνια, όταν γεννήθηκε το πρώτο Sony Walkman και άλλαξε τον τρόπο που ακούγαμε μουσική καθώς κινούμασταν.

Η πρώτη γενιά των Walkman με αναλογική κασέτα ήταν φαινόμενο, και ενώ στοίχιζε ακριβά, όλοι ήθελαν να έχουν ένα. Πριν το Walkman, η φορητή μουσική περιοριζόταν σε ραδιόφωνα AM / FM ή μεγάλα κασετόφωνα,

γι’ αυτό και το συμπαγές μέγεθος του Walkman και ο ήχος υψηλής ποιότητας άλλαξε για πάντα το τοπίο.

Κινητός, ή "προσωπικός" ήχος ξεκίνησε με το πρώτο Walkman, και στο πέρασμά του δημιούργησε την ακμάζουσα αγορά για τα ποιοτικά φορητά ακουστικά. Είναι σίγουρο ότι το αρχικό Walkman ενέπνευσε το iPod της Apple, και είχαν και τα δυο τεράστιο αντίκτυπο στον κλάδο, αφού ενθάρρυναν αμέτρητα σχέδια απομίμησης.

Είναι γεγονός ότι κυκλοφόρησαν αμέτρητα μοντέλα Walkman. Ενδεικτικά, το Walkman Pro WM-D6C ήταν ένα εξαιρετικό κασετόφωνο με δυνατότητες εγγραφής. Μπορούσες να ηχογραφήσεις τα πάντα από απλή συνέντευξη μέχρι συναυλία. Γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία και βρισκόταν στην παραγωγή για 20 ολόκληρα χρόνια, μέχρι το 2002!

Στα τέλη του 1984, η Sony παρουσίασε το πρώτο φορητό CD player του κόσμου, το Discman D-50 και ένα χρόνο μετά ήρθε το CD player CDP-101.

Το τρένο των Walkman, συνεχίστηκε με Sony MP3 players, και λίγο αργότερα με υψηλής ανάλυσης music players, όπως το φθηνό Α17 NWZ και το high-end NW-ZX2.

$150

Το πρώτο Walkman που κυκλοφόρησε το 1979 είχε τιμή πώλησης $150. Σήμερα $150 αξίζουν κάπου €135. Όμως, για την εποχή εκείνη το ποσό ήταν τεράστιο αν αναλογιστεί κανείς τους έκτοτε μισθούς. Ίσως, για εμάς εδώ στην Κύπρο τότε να ήταν περισσότερο από τον μισθό ενός μήνα (ήταν λίγο μετά την εισβολή).

400 εκ. συσκευές

Μέχρι σήμερα η Sony έχει πωλήσει πάνω από 400 εκ. Walkman εκ των οποίων τα 200 εκ. αφορούν συσκευές με κασέτα τις οποίες και απέσυρε το 2010.

Keywords
Τυχαία Θέματα