S&P: B με θετικό ορίζοντα η πρώτη αξιολόγηση της Τρ. Κύπρου

Αξιολόγηση Β με θετικό ορίζοντα ανέθεσε ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s τόσο στην μακροπρόθεσμη όσο και στην βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας Κύπρου, στην πρώτη του αξιολόγησή του για το μεγαλύτερο τραπεζικό συγκρότημα της Κύπρου.

Να σημειωθεί η αξιολόγηση που ανέθεσε ο S&Ps είναι ψηλότερη κατά δύο βαθμίδες από τον

Moody’s (Caa1 θετικός ορίζοντας) και μία από τον Fitch (B- σταθερός ορίζοντας).

Ο οίκος σημειώνει πως η απόφασή του αντανακλά το ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα παραμένει ένα από τα πιο εύθραυστα στην Ευρώπη με τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ) να ξεπερνούν το 50% , ενώ οι προβλέψεις των ΜΕΧ βρίσκονται περίπου στο 45%.

«Ωστόσο, κατά την άποψή μας, η τάση στον οικονομικό κίνδυνο είναι θετική, καθώς θεωρούμε ότι τα προβλήματα της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού έχουν κορυφωθεί εντός του 2017», αναφέρει ο οίκος.

Το 2017, αναφέρεται, ο ρυθμός μείωσης των ΜΕΧ επιταχύνθηκε με τις τράπεζες να πετυχαίνουν διψήφια νούμερα χάριν στην οικονομική ανάκαμψη και τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που υποβοηθούν τις τράπεζες στην επίτευξη αναδιαρθρώσεων.

Σύμφωνα με τον S&Ps, η μείωση των ΜΕΧ οφείλεται και στις αυξημένες ανταλλαγές χρέους με ακίνητα, αυξάνοντας το απόθεμα κατασχεθέντων ακινήτων στους ισολογισμούς τους, κάτι που δεν θα εξαλειφθεί αν οι τράπεζες δεν προχωρήσουν σε πωλήσεις.

Ωστόσο, ο οίκος θεωρεί ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε πωλήσεις σταδιακά υποβοηθούμενες από την πρόσφατη σταθεροποίηση των τιμών ακινήτων.

«Ως εκ τούτου παρά τις κάποιες βελτιώσεις, αναμένουμε ότι η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των εγχώριων τραπεζών θα παραμείνει αδύναμη τα επόμενα δύο με τρία χρόνια», προσθέτει ο οίκος.

Σημειώνει ακόμη ότι οι προβλέψεις θα παραμείνουν αυξημένες στα επίπεδα του 7% με 8% των δανείων για τα έτη 2017 μέχρι 2019, προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς τα ΜΕΧ, ενώ επισημαίνει πως ο οικονομικός κίνδυνος αντανακλά τη συγκέντρωση στους τομείς των ακινήτων και των κατασκευών, που ξεπερνά το 20% του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, καθώς και το εξαιρετικά υψηλό χρέος του ιδιωτικού τομέα, που ανέρχεται στο 250% του ΑΕΠ.

Χαρακτηρίζοντας την τραπεζική βιομηχανία ως σταθερή, ο S&Ps αναμένει ότι η κερδοφορία των κυπριακών τραπεζών θα απορροφηθεί σε σημαντικό βαθμό από τις ανάγκες σχηματισμού προβλέψεων τα επόμενα δύο χρόνια και θα ανακάμψει μόνο το 2019.

Θεωρεί ακόμη τα λειτουργικά κέρδη θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις από την συνεχιζόμενη απομόχλευση και τα συμπιεσμένα επιτοκιακά περιθώρια, καθώς οι τράπεζες θα συνεχίσουν να ανακτούν καταθέσεις.

«Αλλά σημειώνουμε ότι οι μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες τα πήγαν καλά κατά τη κρίση», αναφέρει ο οίκος.

Για την Τράπεζα Κύπρου, ο οίκος σημειώνει ότι η διοίκηση της τράπεζας θα συνεχίσει να έχει ως προτεραιότητα την μείωση του αποθέματος των προβληματικών δανείων, αυξάνοντας το δείκτη κάλυψης των ΜΕΧ και ενισχύοντας την κερδοφορία της.

Χαρακτηρίζει ωστόσο ως φιλόδοξο τον στόχο της μείωσης των ΜΕΧ κάτω του 30%, κυρίως λόγω της έντονης διόρθωσης στις τιμές των ακινήτων κατά την κρίση, το ότι οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στο νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα δεν έχουν ακόμη δοκιμασθεί και το υψηλό ιδιωτικό χρέος.

«Ωστόσο θεωρούμε ότι η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος στην Κύπρο θα στηρίξει τις προσπάθειες της διεύθυνσης για μείωση των ΜΕΧ, συνεισφέροντας στην σταδιακή βελτίωση της αξιόχρεου της τράπεζας», αναφέρει ο S&Ps.

Με βάση τις εκτιμήσεις του οίκου, η μείωση των ΜΕΧ σε ποσοστό 40% στα επόμενα δυόμισι χρόνια με τον συνολικό δείκτη να υποχωρεί κάτω του 40% στο τέλος του 2019, κυρίως λόγω ανακτήσεων, πωλήσεων, δομημένων συναλλαγών, διαγραφών και ανταλλαγή ακινήτων έναντι χρέους.

Ο οίκος αναμένει ότι ο τράπεζα θα συσσωρεύσει πρόσθετες προβλέψεις κατά 5,5 με 6 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι τα τέλη του 2019, περιλαμβανομένου και του αντίκτυπου του νέου λογιστικού προτύπου IFRS9, εκτιμώντας ταυτόχρονα πως ο οργανικός σχηματισμός κεφαλαίου δεν θα είναι αρκετός για να απορροφήσει αυτές τις υψηλές ανάγκες προβλέψεων.

Επίσης, ο οίκος σημειώνει την αποπληρωμή της έκτακτης ρευστότητας, την βελτίωση του δείκτη δανείων προς καταθέσεις που στο τέλος Ιουνίου αντιστοιχούσε στο 89% από το υψηλό του 145% στα τέλη του 2013, αλλά και το ότι η Τράπεζα Κύπρου ήταν η πρώτη που ανέκτησε την πρόσβαση στις αγορές μετά τη κρίση του 2013 με την έκδοση δευτεροβάθμιου κεφαλαίου μειωμένης εξασφάλισης.

Σύμφωνα με τον οίκο, η ανάθεση θετικού ορίζοντα σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν την μακροχρόνια αξιολόγηση στους επόμενους 12 μήνες, αν το οικονομικό περιβάλλον στην Κύπρο καταστεί πιο υποστηρικτικό, βελτιώνοντας την πιστοληπτική ικανότητα και την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας, αλλά και το ότι η Τράπεζα Κύπρου παραμένει προσηλωμένη στην μείωση του υψηλού αποθέματος ΜΕΧ, διατηρώντας τον δείκτη κάλυψης στα σημερινά επίπεδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα