Politico: Στα πρόθυμα μεταναστευτικής κρίσης η Κύπρος

Καζάνι που βράζει χαρακτηρίζει την κατάσταση με τους μετανάστες στην Κύπρο η ιστοσελίδα Politico  υπογραμμίζοντας πως με το  νησί διαιρεμένο  και το αδιευκρίνιστο πολιτικό καθεστώς στο νησί είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί μια αυξανόμενη εισροή αιτούντων άσυλο.

«Με τεράστιο αριθμό μη προγραμματισμένων μεταναστεύσεων, σε κάποιο σημείο υπερβαίνουμε  την απορροφητική μας  ικανότητα και εκεί δημιουργείται μια ανθρωπιστική κρίση. Έχουμε αποτρέψει την κρίση μέχρι τώρα, αλλά ανησυχώ πολύ για το μέλλον ", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών

της Κύπρου Κωνσταντίνος Πετρίδης στο POLITICO.

«Έχουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους που ζουν στους δρόμους που δεν έχουν πρόσβαση σε καταφύγιο, δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα ...Αν συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση στους αριθμούς είναι θέμα μερικών μηνών πριν μετατραπεί κρίση υποδοχής» δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Κύπρο,  Katjia Saha

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει στην ιστοσελίδα, αλλά «η τουρκοκυπριακή κυβέρνηση», όπως αποκαλεί την ηγεσία του ψευδοκράτους το Politicoκ, απέρριψε την κατηγορία ότι οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο προέρχονται από την Τουρκία. «Οι ισχυρισμοί της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά ενθαρρύνουν  τον αυξανόμενο αριθμό προσφύγων να διασχίσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά μέσω του βορρά είναι κατάφωρα παραπλανητικοί και εντελώς αβάσιμοι", ανέφεραν οι κατοχικές αρχές στην εφημερίδα.

«Οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε δυσχέρεια  από την απουσία συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών για το πώς θα προχωρήσουμε στη σύναψη μιας ολοκληρωμένης και ολιστικής συμφωνίας και προσέγγισης", δήλωσε ο κ. Πετρίδης.

Ελλείψει προσέγγισης σε επίπεδο ΕΕ, η Κύπρος προσπαθεί να δημιουργήσει ad hoc προγράμματα εθελοντικής μετεγκατάστασης με άλλες χώρες.

«Δύο ή τρεις χώρες που έχουν εκφράσει μια πρώτη θέληση να συμμετάσχουν σε αυτό, μερικές από αυτές από δική τους πρωτοβουλία, αλλά η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όλους, ειδικά οι μεγάλες που έχουν μεγαλύτερη ικανότητα», δήλωσε ο Πετρίδης, προσθέτοντας «Πιστεύουμε ότι έχουμε το νομικό πλαίσιο για να αρνηθούμε την είσοδο υπηκόων τρίτων χωρών στις ελεγχόμενες περιοχές της δημοκρατίας».

Οι περισσότεροι Κύπριοι υποστηρίζουν την ιδέα ότι πρέπει να υπάρχει ένα όριο για το πόσοι πρόσφυγες μπορούν να εισέλθουν και ότι μόλις επιτευχθεί αυτό το όριο, δεν θα πρέπει να γίνουν αποδεκτοί άλλοι, σύμφωνα με μελέτη της UNHCR. Η πλειοψηφία απορρίπτει επίσης την ιδέα να επιτραπεί στους πρόσφυγες να αποκτήσουν την υπηκοότητα αφού ζήσουν στην Κύπρο για περισσότερο από πέντε χρόνια.

«Αν δεν κάνουμε κάτι ριζικά και άμεσα η κατάσταση σχετικά με την άνοδο του λαϊκισμού στην Κύπρο δεν μπορεί να αποφευχθεί και είναι πολύ επικίνδυνη», δήλωσε ο Πετρίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα