Politico: Η Λεμεσός και το δόγμα της «απορωσοποίησης» των επιχειρήσεων

Δημοσίευμα με θέμα τις σχέσεις της Κύπρου και της Ρωσίας και ιδιαίτερα την πόλη της Λεμεσού φιλοξενεί η ιστοσελίδα  Politico. Συγκεκριμένα στο άρθρο με τίτλο «Στην Κύπρο, ένας μακρινός πόλεμος αναγκάζει μια πόλη να επαναπροσδιορίσει τη ρωσικότητα της» σημειώνεται ότι «περισσότεροι από ένας στους πέντε ανθρώπους στη Λεμεσό είναι Ρώσοι και τώρα πολλοί από αυτούς προσβλέπουν σε μια μετακόμιση και η πόλη επανεξετάζει ολόκληρη τη βιομηχανία της».

«Η

ρωσική παρουσία είναι πανταχού παρούσα στη Λεμεσό, όπου ο ήλιος λάμπει ασταμάτητα και η θερμοκρασία ξεπερνά τακτικά τους 30°C αυτές τις μέρες. Οι επιγραφές καταστημάτων που προσφέρουν μανικιούρ, ρούχα, δικηγόρους, λογιστές - σχεδόν οτιδήποτε - είναι γραμμένες στα ρωσικά και στα αγγλικά. Οι μεγάλοι ουρανοξύστες που ανεγέρθηκαν πρόσφατα κατά μήκος της ακτογραμμής, περισσότερο Ντουμπάι παρά αρχαίο νησί της Μεσογείου, αντιπροσωπεύουν φυσικά την εισροή ρωσικών χρημάτων. Μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες σε όλη την πόλη διαφημίζουν πολυτελή διαμερίσματα», αναφέρει.. 

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαϊδής αναφέρει: «ένα από τα διαχρονικά χαρακτηριστικά της Λεμεσού είναι η αλλαγή. Δεν ήταν ποτέ μια στατική πόλη, αλλά ήταν μια πόλη λιμάνι, μια ανοιχτή πόλη, μια πόλη που δεχόταν συνεχώς επιρροές από τον έξω κόσμο». 

«Η Κύπρος αδικείται από τον τρόπο που μας βλέπουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας», δήλωσε από την πλευρά του ο Κορνήλιος Κορνηλίου, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου. «Η Κύπρος δεν είχε την ατυχία να έχει τις πικρές εμπειρίες του παρελθόντος που είχαν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας με τη Σοβιετική Ένωση. Είναι σε μια εντελώς διαφορετική γωνιά της ευρωπαϊκής ηπείρου στην Ανατολική Μεσόγειο και το μεγαλύτερο πρόβλημά μας προέρχεται από μια χώρα του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην Τουρκία 

Ο Κορνέλιου τόνισε ότι η Κύπρος δεν έχει δεύτερη σκέψη να υποστηρίξει τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία, αλλά προειδοποίησε ότι τέτοιες τιμωρίες θα μπορούσαν τελικά να λειτουργήσουν ως μπούμερανγκ στην Ευρώπη. 

«Εάν αυτός ο πόλεμος διαρκέσει, θα μπορούσαμε τελικά να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου θα προκαλέσουμε αντίδραση στην κοινή γνώμη και δεν θα μπορούμε να λάβουμε αποφάσεις», υποστήριξε. 

Ο κ.Νικολαΐδης, ο δήμαρχος Λεμεσού, απέρριψε το παρατσούκλι «Limassolgrad» που ακούγεται για την Λεμεσό ως υπερβολή: «Η ύπαρξη ρωσόφωνων κατοίκων στη Λεμεσό σε επιχειρηματικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο ήταν ένα πλεονέκτημα για την πόλη, μια θετική παρουσία και θα σίγουρα μου αρέσει να το διατήσουμε». 

Με την σειρά του ο Κυριάκος Ιορδάνου, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου,  τόνισε πως ο τομέας δεν θα πεθάνει, θα ανασυσταθεί και θα αναδιπλωθεί». 

«Θα ήταν καλό να έχουμε μεγάλες βιομηχανίες, όπως η Γερμανία ή η Γαλλία, αλλά είμαστε μια μικρή χώρα με θάλασσα και ήλιο, οπότε επιστρέφουμε στις υπηρεσίες», πρόσθεσε. «Τα μυαλά μας πρέπει να αλλάξουν, όχι το επιχειρηματικό μας μοντέλο». 

Ο Ιορδάνου σημειώνει ότι η Κύπρος αυτή τη στιγμή ζει το «δόγμα της απορωσοποίησης». Αλλά το πρόβλημα, υποστήριξε, δεν είναι η εθνικότητα των επενδυτών, αλλά η αμφίβολη φύση της επιχείρησής τους: «Η επωνυμία μας είναι προβληματική επειδή η χώρα και η πολιτική ελίτ της ταυτίστηκαν με τους Ρώσους ολιγάρχες». 

 Οι δικηγόροι και οι λογιστές της πόλης, αναφέρει το Politico, θέλουν επίσης η ΕΕ να προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ποιες ακριβώς κυρώσεις ισχύουν σε ποιες εταιρείες. Τουλάχιστον, εύχονται το μπλοκ να επιτρέψει στους Ρώσους να πληρώνουν χρέη σε κυπριακές εταιρείες για υπηρεσίες που προσφέρονται πριν την άρση των κυρώσεων. 

Ενώ κατανοούν τους λόγους για την τιμωρία της Ρωσίας και υποστηρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης να υποστηρίξει τις κυρώσεις της ΕΕ, οι ντόπιοι εργαζόμενοι ανησυχούν ότι μια σχεδόν γενική απαγόρευση συναλλαγών με Ρώσους - ανεξάρτητα από το πού μένουν - πλησιάζει. Συγκεκριμένα, υπάρχει φόβος απαγόρευσης της προσφοράς ελεγκτικών ή νομικών υπηρεσιών στους Ρώσους που ζουν στη Λεμεσό. 

«Θα περνούσαμε τότε από τις οικονομικές σε ρατσιστικές κυρώσεις», λέει ο Ιορδάνου. «Θα είχατε πτώματα χωρίς τυμβωρύχους παντού». 

Ο κ. Κορνηλίου επεσήμανε ότι ενώ ορισμένες εταιρείες κλείνουν, υπάρχει επίσης ένας αυξανόμενος αριθμός Ρώσων, Λευκορώσων και Ουκρανών επιχειρηματιών, κυρίως από τον τομέα της πληροφορικής, που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν επιχειρήσεις σε πόλεις όπως η Λεμεσός.

«Βραχυπρόθεσμα, το ισοζύγιο θα είναι σίγουρα αρνητικό», παραδέχθηκε. «Οι οικονομικοί δεσμοί με τη Ρωσική Ομοσπονδία και με την Ουκρανία ήταν σίγουρα πολύ στενοί. Αν πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ οικονομικών συμφερόντων και σεβασμού του διεθνούς δικαίου, δεν είναι θέμα επιλογής. Αλλά θα πρέπει επίσης να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να βρούμε άλλες πηγές εισοδήματος».

Το άρθρο σημειώνει μεταξύ άλλων πως στη Λεμεσό, χιλιάδες Ουκρανοί έχουν από καιρό ανακατευτεί στη ρωσική κοινότητα. 

«Για τους Κύπριους, ήταν ουσιαστικά μια ομάδα.Τώρα, η συνύπαρξη είναι πιο περίπλοκη Περισσότεροι από 10.000 επιπλέον Ουκρανοί έφτασαν πρόσφατα, φεύγοντας από τον πόλεμο στα σπίτια τους και τοποθετώντας τους δίπλα σε χιλιάδες Ρώσους», σημειώνεται. 

Φώτο/Sean Gallup/Getty Images

Keywords
Τυχαία Θέματα