PISA: Απογοητευτικά τα αποτελέσματα για τους Κύπριους μαθητές (ΦΩΤΟ)

«Κάτω από την βάση», παίρνουν και το 2018 οι Κύπριοι μαθητές, σύμφωνα με τον διαγωνισμό του  ∆ιεθνές Προγράμματος  για την Αξιολόγηση των Μαθητών-PISA (Programme for International Student Assessment), διαγωνισμός ο οποίος λαμβάνει χώρα κάθε τρία χρόνια.  Μετά τα αποτελέσματα του 2015, θα έλεγε κάποιος πως τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν φέτος είναι εξίσου απογοητευτικά.

Οι μετρήσεις αφορούν τρείς κατηγορίες. Αυτή της κατανόησης κειμένου, των μαθηματικών και τις φυσικές επιστήμες.

Οι επιδόσεις

των μαθητών στην κατανόηση κειμένου (ανάγνωση) συγκέντρωσε τις 424 μονάδες, με την Κύπρο να φιγουράρει στην 50η θέση.  Την πρώτη θέση με 555 μονάδες κατέχει η Κίνα, ενώ την 77η οι Φιλιππίνες με 340 μονάδες. Η Ελλάδα κατέχει την 42η θέση με σύνολο μονάδων 457 μονάδες.

Στα μαθηματικά οι Κύπριοι μαθητές φαίνεται να τα πήγαν καλύτερα, αφού συγκέντρωσαν 451 μονάδες και κατέκτησαν την 43η θέση διαγωνίζονταν τα αποτελέσματα 78 άλλων χωρών. Φυσικά, την ίδια θέση μοιράστηκαν με την Ελλάδα. Πρωτιά στα μαθηματικά απέκτησε η Κίνα με 591 μονάδες, ενώ στον πάτο της κατάταξης βρέθηκε η Ιορδανία με 400 μονάδες.

Όσον αφορά τις Φυσικές Επιστήμες, η Κύπρος κατέκτησε την 47η θέση με 439 μονάδες. Λίγες θέσεις πιο πάνω και συγκεκριμένα στην θέση 44 βρίσκεται η Ελλάδα με 452 μονάδες. Πρώτη βρίσκεται για άλλη μια φορά η Κίνα με 590 μονάδες, ενώ τελευταία χώρα είναι ο Άγιος Δομίνικος με 336 μονάδες. 


Οι μαθητές στο Πεκίνο, την Σαγκάη, την Κίνα και την Σιγκαπούρη κατέκτησαν τις υψηλότερες βαθμολογίες  γράφει στην επίσημη σελίδα του, στο twitter, ο ΟΟΣΑ.

Σύγκριση με το 2015

Μειωμένες επιδόσεις συγκριτικά με τα αποτελέσματα το 2015, αναδεικνύουν τα αποτελέσματα του PISA το 2018. Συγκεκριμένα στην κατηγορίες κατανόηση κειμένου (ανάγνωση) οι Κύπριοι μαθητές είχαν 433 μονάδες το 2015, ενώ το 2018 424. Πράγμα που σημαίνει 9 μονάδες λιγότερες από τα αποτελέσματα του προηγούμενου διαγωνισμού.

Στα μαθηματικά, ωστόσο, φαίνεται να εμφανίζεται το αντίθετο αποτέλεσμα, αφού το 2015 οι μαθητές απέκτησαν 437 μονάδες, ενώ το 2018 συγκέντρωσαν 451 μονάδες. Πράγμα που σημαίνει αύξηση της βαθμολογίας  κατά 14 μονάδες.

Τέλος, το 2015 οι μαθητές στις Φυσικές Επιστήμες το 2015 είχαν λάβει 433 μονάδες, ενώ το 2018 έξι μονάδες περισσότερες δηλαδή 439.

Τι είναι PISA

Το ∆ιεθνές Πρόγραµµα για την Αξιολόγηση των Μαθητών PISA (Programme for International Student Assessment) υλοποιείται στα πλαίσια του διεθνούς Οργανισµού Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Είναι µία περιοδική συγκριτική έρευνα η οποία µπορεί να δώσει στοιχεία για τον εκπαιδευτικό σχεδιασµό της κάθε χώρας, βασιζόµενη στην αξιολόγηση των δεξιοτήτων των δεκαπεντάχρονων µαθητών στα Μαθηµατικά, τις Φυσικές Επιστήµες και την Κατανόηση Κειµένου.

Η έρευνα PISA συλλέγει επίσης πληροφορίες από τους µαθητές σε σχέση µε διάφορες πτυχές του οικογενειακού και σχολικού τους περιβάλλοντος, καθώς και πληροφορίες από τις σχολικές µονάδες για τον τρόπο οργάνωσής τους και την παρεχόµενη προς τους µαθητές εκπαίδευση. Οι πληροφορίες αυτές συλλέγονται µε σκοπό την λεπτοµερή µελέτη παραγόντων, εντός µιας χώρας αλλά και ανάµεσα σε διαφορετικές χώρες, που σχετίζονται µε διαφορετικά επίπεδα γραµµατισµού στα Μαθηµατικά, τις Φυσικές Επιστήµες και την Κατανόηση Κειµένου, ανάµεσα στους 15χρονους µαθητές.

Η έρευνα PISA διεξάγεται κάθε τρία χρόνια από το 2000.

Keywords
Τυχαία Θέματα