Oριακά η μάχη για τη Γερουσία στις ΗΠΑ

Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν μια βασική έδρα στη Γερουσία των ΗΠΑ στην πολιτεία της Πενσυλβάνια, ενισχύοντας τις πιθανότητές τους να διατηρήσουν την ισχνή πλειοψηφία τους στη Γερουσία. Οι προβλέψεις των μέσων ενημέρωσης νωρίς την Τετάρτη έδειξαν ότι ο Τζον Φέτερμαν, ο αντικυβερνήτης της πολιτείας, νίκησε τον διάσημο γιατρό Μεχμέτ Οζ, έναν Ρεπουμπλικανό που είχε την υποστήριξη του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπήρξε μια από τις πιο έντονες

και στενά αμφιλεγόμενες κούρσες των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ. Ο Φέτερμαν, ο οποίος αναρρώνει από εγκεφαλικό που υπέστη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, θα αναλάβει τη θέση που εκκενώθηκε από τον συνταξιούχο Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Πατ Τούμεϊ -- κάνοντας πράξη την ελπίδα των Δημοκρατικών να ανατρέψουν την έδρα και να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.

«Κρατήσαμε τη γραμμή... Κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε», είπε ο 53χρονος Φέτερμαν. Τα αμερικανικά δίκτυα έδιναν την έδρα στον Φέτερμαν τα ξημερώματα της Τετάρτης. Με το 91 τοις εκατό των ψήφων καταμετρημένων, ο Φέτερμαν προηγήθηκε 49,9% έναντι 47,7%, μια διαφορά περίπου 106.000 ψήφων από τα πέντε εκατομμύρια. Σύμφωνα με το Reuters, η νίκη εξασφαλίζει τουλάχιστον 48 έδρες στη Γερουσία για τους Δημοκρατικούς, με 47 επιβεβαιωμένες για τους Ρεπουμπλικάνους.

Ο έλεγχος της Γερουσίας των ΗΠΑ διακυβεύεται, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να πάρουν μόνο μία έδρα για να κερδίσουν τον έλεγχο της βουλής των 100 εδρών, κάτι που θα τους επέτρεπε να μπλοκάρουν μεγάλο μέρος της ατζέντας του Προέδρου Τζο Μπάιντεν. Σε περίπτωση ισοψηφίας 50-50 μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, οι τελευταίοι διατηρούν τον έλεγχο χάρη στην ψήφο της Αντιπροέδρου Kamala Harris.

Υπενθυμίζεται ότι στο Νιου Χάμσαϊρ, η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μάγκι Χασάν διατήρησε τη θέση της, ενώ στη Βόρεια Καρολίνα ο Ρεπουμπλικανός Τεντ Μπαντ κέρδισε την πρώην δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της πολιτείας Τσέρι Μπίσλεϊ. Στο Οχάιο, ο Ρεπουμπλικανός Τζ. Ντ. Βανς, που είχε την υποστήριξη του Τραμπ, κέρδισε την έδρα στη Γερουσία.

Σύμφωνα με το Reuters, κρίσιμες θεωρούνται ακόμη οι πολιτείες της Αριζόνας, της Νεβάδας, του Ουισκόνσιν και της Γεωργίας, που πιθανώς να είναι μία από τις πιο οριακές πολιτείες, όπου αν κανένας από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων, θα γίνει δεύτερος γύρος στις αρχές Δεκεμβρίου.

Τρεις πολιτείες πέρασαν μέτρα για προστασία του δικαιώματος άμβλωσης.

Στο μεταξύ, οι ψηφοφόροι σε πέντε πολιτείες κλήθηκαν να αποφασίσουν για μέτρα που σχετίζονται με την άμβλωση την Τρίτη, πρωτοβουλίες που έχουν καταστεί επείγουσες από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τον Ιούνιο ανέτρεψε την απόφαση Roe εναντίον Wade που είχε νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις σε εθνικό επίπεδο.

Στο Μίσιγκαν, οι ψηφοφόροι υποστήριξαν μια πρωτοβουλία ψηφοδελτίων που κηρύσσει την άμβλωση ως δικαίωμα που προστατεύεται από το σύνταγμα της πολιτείας. Ομάδες αναπαραγωγικών δικαιωμάτων έχουν πει ότι τέτοιες προστασίες θα εξασφαλίσουν μελλοντική πρόσβαση σε αμβλώσεις στην πολιτεία, η οποία είχε ένα νομοθετικό σώμα που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους και έναν Δημοκρατικό κυβερνήτη. Οι Συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι στην πολιτεία είχαν προσπαθήσει να επιτρέψουν την επιβολή της απαγόρευσης των αμβλώσεων με νόμο του 1931, μόλις ανατράπηκε το Roe v. Wade. Ωστόσο, δικαστής αποφάσισε στις 7 Σεπτεμβρίου ότι η απαγόρευση, η οποία δεν έκανε εξαιρέσεις για βιασμό ή αιμομιξία, παραβίαζε το σύνταγμα του κράτους και δεν μπορούσε να εφαρμοστεί.

Οι ψηφοφόροι στην Καλιφόρνια, την πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ, ενέκριναν μια πρόταση για την κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση στο σύνταγμά της με μεγάλη διαφορά. Η ψηφοφορία ήταν το αποκορύφωμα μιας προσπάθειας πολλών ετών από τους υπερασπιστές των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων στην πολιτεία για την προστασία των δικαιωμάτων αμβλώσεων, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης χρηματοδότησης από το νομοθετικό σώμα για να βοηθήσουν άτομα που ζουν σε πολιτείες όπου η διαδικασία έχει περιοριστεί ή έχει απαγορευτεί να αναζητήσουν φροντίδα στην Καλιφόρνια.

Στο Βερμόντ οι ψηφοφόροι αποφάσισαν να συμπεριλάβουν τα δικαιώματα των αμβλώσεων στο σύνταγμα της πολιτείας. Όπως απαιτεί ο νόμος της πολιτείας, το μέτρο του ψηφοδελτίου είχε ήδη εγκριθεί δύο φορές από το ελεγχόμενο από τους Δημοκρατικούς νομοθετικό σώμα.

Στο συντηρητικό Κεντάκι προτάθηκε ένα μέτρο που θα καθόριζε ότι το πολιτειακό σύνταγμα δεν προστατεύει ούτε αναγνωρίζει το δικαίωμα στην άμβλωση. Με την καταμέτρηση στο 95%, φαίνεται ότι τα «όχι» στο μέτρο προηγούνταν ελαφρώς.

Στη Μοντάνα, οι ψηφοφόροι ρωτήθηκαν σχετικά με τον αποκαλούμενο νόμο «γεννημένος ζωντανός», ο οποίος θα απαιτούσε την παροχή ιατρικής περίθαλψης σε βρέφη που γεννήθηκαν ζωντανά μετά από αποτυχημένη έκτρωση. Με βάση την πεποίθηση ορισμένων ακτιβιστών κατά των αμβλώσεων ότι τα μωρά αφήνονται να πεθάνουν μετά από έκτρωση, τοκετό ή «εξαγωγή», όπως η καισαρική τομή, το μέτρο επιβεβαιώνει ότι όλα τα βρέφη που γεννιούνται ζωντανά θεωρούνται νομικά πρόσωπα στο κράτος.

Οι γιατροί που δεν φροντίζουν τέτοια ζωντανά βρέφη θα τιμωρούνται με πρόστιμο έως και $50.000 και αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών. Τα περιορισμένα δεδομένα για αυτούς τους τύπους περιστατικών υποδηλώνουν ότι είναι σπάνια και πιθανό να αφορούν έμβρυα με σοβαρές καταστάσεις που τα καθιστούν απίθανο να επιβιώσουν. Τα αποτελέσματα για αυτή την ψηφοφορία δεν κατέληξαν ακόμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Oριακά, Γερουσία, ΗΠΑ,Oriaka, gerousia, ipa