Oρφανίδης: Ο Συνεργατισμός δεν απεβίωσε από φυσικά αίτια

Ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης εξαπέλυσε τα πυρά του, από τις ΗΠΑ, με πρωτοποριακό τρόπο, για τα κυπριακά δεδομένα, καθότι για πρώτη φορά μάρτυρας κατέθετε σε ακροαματική διαδικασία μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο κ. Ορφανίδης υποστήριξε ότι ο Συνεργατισμός δεν απεβίωσε από φυσικά αίτια.

Δολοφονήθηκε, είπε από τους κακούς χειρισμούς των κυπριακών Αρχών τα τελευταία χρόνια. Υπήρχαν προβλήματα, συνέχισε, αλλά

ήταν διαχειρίσιμα και δεν χρειαζόταν ο φορολογούμενος πολίτης να πληρώσει δις, αναφερόμενος στην κρατικοποίηση της Συνεργατικής, το 13.

Αναφερόμενος στην περίοδο 2007 -2012, κατά την οποία ο ίδιος ήταν επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, έκανε λόγο για «κλειστό κύκλωμα» στον Συνεργατισμό, που δεν μπορούσε να το σπάσει η Κεντρική Τράπεζα, αλλά μόνη η κυβέρνηση με δική της παρέμβαση, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει αρκετές φορές την Διοίκηση της Συνεργατικής και τρεις υπουργούς Οικονομικών της τότε κυβέρνησης, αλλά δεν έγιναν ουσιαστικά βήματα, επικαλούμενος αλληλογραφία που κατέθεσε στην Ερευνητική. Κατήγγειλε, στη συνέχεια, τη μη αλλαγή του νομικού πλαισίου για την εποπτεία της Συνεργατικής.

Ο Αθανάσιος Ορφανίδης τόνισε το έλλειμμα είχε «φουσκώσει» το 2011 σε 816 εκ. ευρώ, εξαιτίας της απόφασης που έλαβαν στις 26 Οκτωβρίου 2011, ο τότε Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και οι ομόλογοί του στην ΕΕ για απομείωση των κρατικών ομολόγων.

Στην κατάθεσή του ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής επικεντρώθηκε και στη ΣΠΕ Στροβόλου, η οποία ήταν μια από μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα του Συνεργατισμός. Την χαρακτήρισε ως την πιο επικίνδυνο σε ό, τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Του έκαναν άσχημη εντύπωση, όπως είπε, τα σημαντικά ποσά που είχαν δοθεί στον τότε Γενικό Διευθυντή της Συνεργατικής Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη και στον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου της ίδιας τράπεζας, Νίκο Νικολάου. Δεν παρέλειψε να εκφράσει την άποψη ότι ο γραμματέας της ίδιας ΣΠΕ, Δημήτρης Σταύρου, θα έπρεπε να είχε απομακρυνθεί, αλλά στηριζόταν από την Υπηρεσία Εποπτείας των Συνεργατικών Εταιρειών.

Keywords
Τυχαία Θέματα