Oμαδική έκθεση 16 γυναικών διοργανώνει η ΓΟΔHK

Η 8η Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, βρίσκει σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμέτωπη με μια τεράστια προσφυγική κρίση με δραματικό αντίκτυπο στις γυναίκες πρόσφυγες, μετανάστριες και τις οικογένειες τους. Σ΄αυτές είναι αφιερωμένο το 2016 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην Κύπρο γνωρίζουμε καλά τί σημαίνει προσφυγιά, γιατί τη βιώνουμε ακόμη. Γνωρίζουμε επίσης τις αλυσιδωτές συνέπειες στο κοινωνικό κράτος πρόνοιας και στα εργασιακά δρώμενα

από την οικονομική κρίση και τις μονόπλευρες πολιτικές λιτότητας χωρίς ανάπτυξη και χωρίς επενδύσεις, που μαστίζουν σήμερα τον Ευρωπαϊκό Νότο και ειδικά Ελλάδα και Κύπρο.

Όλα αυτά δεν πρέπει να επιβραδύνουν την πρόοδο στα θέματα Ισότητας των Φύλων ούτε να παρέχουν άλλοθι για να υποβαθμίζονται ακόμη περισσότερο στις εθνικές πολιτικές, αφού δεν εμπίπτουν στον σκληρό πυρήνα της πολιτικής ατζέντας.

Η ΓΟΔΗΚ εντοπίζει δυστυχώς σωρεία δημοκρατικών ελλειμμάτων στην κυπριακή κοινωνία που ταλανίζεται και ανησυχεί για τη διαχρονική εκκρεμότητα στο Κυπριακό, την οικονομική και την έντονη αξιακή κρίση.

Πέραν από τις έμφυλες διακρίσεις οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις ως μονογονιοί, πολύτεκνες, πρόσφυγες, μετανάστριες, άτομα με αναπηρίες, συνταξιούχες ή λήπτες δημοσίων βοηθημάτων. Η εκθήλυνση της φτώχειας, της ανεργίας, της εργασιακής εκμετάλλευσης, της βίας, τα εμμένοντα στερεότυπα και οι έμφυλες προκαταλήψεις οξύνονται. Οι γυναίκες παραμένουν αναξιοποίητες ανθρώπινες εφεδρείες στη δημόσια και οικονομική ζωή με ισχνή παρουσία στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Η ΓΟΔΗΚ τιμά τη γυναίκα της Κύπρου που αγωνίζεται καθημερινά για «Ελευθερία – Δημοκρατία και Κοινωνική Δικαιοσύνη». Τιμούμε τη γυναίκα πρόσφυγα, τη μάνα του αγνοούμενου, την εγκλωβισμένη, την κάθε γυναίκα που προσφέρει απλόχερα την καρδιά της για να υπάρχει ελπίδα και προοπτική για την Κύπρο, το λαό μας, την κάθε οικογένεια.

Στηρίζουμε τον αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, κάθαρση και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων της οικονομικής καταστροφής, πλήρη εξυγίανση θεσμών και δομών, μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό θεσμών και υποδομών.

Απαιτούμε συλλογική αντιμετώπιση της αξιακής κρίσης και εμπέδωση μιας άλλης κουλτούρας ισότητας, αξιοκρατίας και ίσης μεταχείρισης ανδρών, γυναικών και νέων. Προς τούτο, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές, gender budgeting, ενίσχυση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για καταπολέμηση στερεοτύπων, θέσπιση θετικών δράσεων για προώθηση γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στα ΜΜΕ και την καταπολέμηση κάθε μορφής έμφυλης βίας.

Φέτος η ΓΟΔΗΚ τιμά τη γυναίκα δημιουργό, που κόντρα στις αντιξοότητες της ζωής συνεχίζει να παράγει και να μεταλαμπαδεύει πολιτισμό, ενδυναμώνοντας την πολιτισμική μας φυσιογνωμία και τις αντιστάσεις μας, στην πολυτάραχη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Γι αυτό και διοργανώνουμε απόψε (Τρίτη 8 Μαρτίου 2016 και ώρα 7:30μ.μ) ομαδική έκθεση Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Υαλουργίας, Αγιογραφίας, Ψηφιδωτού και άλλων χειροποίητων έργων, στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, «Παλιά Αγορά Παλλουριώτισσας», σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση που στοχεύει παράλληλα να βοηθήσει πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα