Oλιστική επιμόρφωση στον οικολογικό σχεδιασμό συσκευασιών

H συμβουλευτική εταιρία Marketmentoro Ltd υλοποιεί στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ σε συνεργασία με φορείς από την Ισπανία και τη Σουηδία, το έργο EcoDESforFOOD το οποίο αφορά στη δημιουργία και την παροχή μιας ολοκληρωμένης επιμόρφωσης πάνω σε όλες τις πτυχές του οικολογικού σχεδιασμού της συσκευασίας για τη βιομηχανία τροφίμων με διεπιστημονική προσέγγιση που θα απευθύνεται στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή συσκευασιών για γεωργικά προϊόντα.

Το έργο πρεσβεύει στη δημιουργία μιας πλατφόρμας ολιστικής επιμόρφωσης με θέμα τον οικολογικό σχεδιασμό και μια ολοκληρωμένη

προσέγγιση όλων των εμπλεκόμενων σε αυτόν επαγγελματιών. Στόχος είναι η ανάπτυξη στην εξειδίκευση και τον επαγγελματισμό των ευρωπαίων επαγγελματιών, οι οποίοι αναμένεται να αναπτύξουν νέες δεξιότητες που θα συμπληρώσουν τη βασική τους εκπαίδευση και εμπειρία. Η εκπαιδευτική επιμόρφωση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας επικεντρώνεται σε έξι βασικούς τομείς:

· Τεχνικές και μεθοδολογίες για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων

· Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

· Επιλογές διαχείρισης και τεχνικές αξιολόγησης απορριμμάτων συσκευασίας και τελική διαχείριση των συσκευασιών

· Υλικά (νέα υλικά και καλύτερες επιλογές στη βιομηχανία τροφίμων)

· Οικολογική συσκευασία και συσκευασία τροφίμων

· Αλληλεπιδράσεις στη συσκευασία τροφίμων, οργανοληπτική ποιότητα και διάρκεια ζωής των τροφίμων ανάλογα με τη συσκευασία, Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνολογίες

Επιπρόσθετα, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, το έργο περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη ανάλυση των τρεχουσών προσφερόμενων επιμορφώσεων στις χώρες που συμμετέχουν και των πραγματικών αναγκών του τομέα, με στόχο το περιεχόμενο της εκπαίδευσης να αναπτυχθεί και να προσαρμοστεί κατάλληλα.

Το έργο απευθύνεται σε επαγγελματίες από διάφορους τομείς όπως μηχανικούς βιομηχανικού σχεδιασμού και γραφίστες, διευθυντές μικρομεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων, επιχειρηματίες και επαγγελματίες που ασχολούνται με τη συσκευασία και το μάρκετινγκ γεωργικών ειδών διατροφής.

Τα αποτελέσματα του έργου EcoDESforFOOD + αναμένεται να αξιοποιηθούν ως σημείο αναφοράς στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων ώστε μέσω των προγραμμάτων Δια Βίου μάθησης να προωθηθούν νέες δεξιότητες με στόχο την εξειδίκευση των επαγγελματιών της βιομηχανίας της συσκευασίας γεωργικών προϊόντων.

Οι βασικοί στόχοι του έργου EcoDESforFOOD +, μέσω της πλατφόρμας, είναι οι εξής:

- Να προσφέρει μια ολοκληρωμένη και πλήρη επιμόρφωση για τον οικολογικό σχεδιασμό η οποία θα συμπληρώνει την παραδοσιακή εκπαίδευση των επαγγελματιών του χώρου.

- Να βελτιώσει τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας παραγωγής γεωργικών προϊόντων μέσω της προώθησης του οικολογικού σχεδιασμού. Ο οικολογικός σχεδιασμός προϊόντων περιλαμβάνει την αξιοποίηση των μελετών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν τα προϊόντα καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, με στόχο τον καλύτερο σχεδιασμό τους.

- Να μετατρέψει την Ευρώπη σε μια αποδοτική κοινωνία όσον αφορά στη χρήση πόρων, τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων και τη χρήση αυτών οποτεδήποτε είναι εφικτό, κι ως εκ τούτου να την μετατρέψει σε μια «κοινωνία ανακύκλωσης».

- Να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

Το εταιρικό σχήμα

FundacionAulaDei

Universidad Zaragoza

Lulea Tekniska Universitet

Το έργο χρηματοδοτείται απο την Ευρωπαϊκή 'Ενωση και από το Πρόγραμμα Erasmus+ KA2

Keywords
Τυχαία Θέματα