Oικογενειακή υπόθεση η εξωτερική πολιτική Ερντογάν - Διπλωματία των γαμπρών

Η επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη του γαμπρού του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Berat Albayrak, υπουργού Οικονομικών και μιας σημαντική προσωπικότητας στον ενεργειακό τομέα της Τουρκίας, που ελέγχεται από τον Ερντογάν, αποκάλυψε ότι η τουρκική βιομηχανία πετρελαίου έχει γίνει ο κυρίαρχος παράγοντας διαμόρφωσης της πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης για τη Λιβύη.

Όπως αναφέρει σε

αυτό το πλαίσιο δημοσίευμα του Nordic Monitor, σήμερα, η διαμόρφωση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και η λήψη αποφάσεων εκτελούνται εντός της προεδρίας και ο Ερντογάν έχει τη συνήθεια να συνάπτει εξωτερικές σχέσεις με μια μικρή ομάδα τυπικών και ανεπίσημων συμβούλων, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε προσωπικές επιλογές, επιχειρηματίες από διάφορους τομείς  συμπεριλαμβανομένου και του γαμπρού του,  ο οποίος ηγείται των ενεργειακών και αμυντικών βιομηχανιών της Τουρκίας για λογαριασμό του Προέδρου Ερντογάν. «Ενώ οι αρμόδιες αρχές παρέχουν πρακτικές πληροφορίες στην Προεδρία, ο Ερντογάν επωφελείται από διάφορους συμβούλους σύμφωνα με το θέμα και λαμβάνει αποφάσεις με εξατομικευμένο τρόπο αντί για μια μακροπρόθεσμη στρατηγική εξωτερικής πολιτικής», σημειώνεται.

Διαβάστε επίσης: Λιβύη: Η προειδοποίηση της Αιγύπτου και η «κήρυξη πολέμου»

Aκολουθεί μετάφραση του σημαντικότερου μέρους του άρθρου

Εκτός από τον  Χακάν Φιντάν (Επικεφαλή της  ΜΙΤ)  και τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ (Υπουργό Άμυνας), ο Ερντογάν συνεργάζεται στενά με τον Τουράν (επικεφαλή σύμβουλο) και τον Ιμπραχίμ Καλίν (Εκπρόσωπο Προεδρίας)όσον αφορά την πολιτική του για τη Λιβύη και διόρισε τον Emrullah İşler ως ειδικό απεσταλμένο στη Λιβύη. Η πρόσφατη επίσκεψη στη Λιβύη του Albayrak, ο οποίος ήταν πρώην υπουργός Ενέργειας, αποκάλυψε το γεγονός ότι θα ηγηθεί της πολιτικής της Τουρκίας στη Λιβύη και θα συντονίσει δραστηριότητες ανοικοδόμησης και γεωτρήσεων πετρελαίου στη χώρα.

Μετά την επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Λιβύη, ο Çavuşoğlu δήλωσε ότι είχε συζητήσει μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην περιοχή όσον αφορά την ενέργεια. «Όπως γνωρίζετε, έχουμε υπογράψει μνημόνιο συμφωνίας με τη Λιβύη σχετικά με τον περιορισμό της θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Συζητήσαμε όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στη Μεσόγειο σχετικά με την ενέργεια », είπε, προσθέτοντας ότι« [ο] σκοπός της επίσκεψης ήταν σαφής: να επαναλάβουμε έντονα ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη Λιβύη. Συζητήσαμε επίσης πώς οι δύο χώρες μπορούν να βελτιώσουν τις διμερείς τους σχέσεις.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον al-Sarraj στην Άγκυρα στις 4 Ιουνίου, ο Ερντογάν αποκάλυψε το σχέδιό του για τα αποθέματα πετρελαίου της Λιβύης. «Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων εξερεύνησης και γεώτρησης για να επωφεληθούμε από τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης,» είπε.

Ο Çavuşoğlu συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Luigi Di Maio στις 19 Ιουνίου. Μετά τη συνάντηση, οι δύο υπουργοί πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη τύπου. Ο Çavuşoğlu τόνισε ότι η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) και η ιταλική εταιρεία ενέργειας ENI θα μπορούσαν να εργαστούν για τις ενεργειακές ανάγκες της Λιβύης. Επιπλέον, ο Çavuşoğlu χαρακτήρισε την επιχείρηση Irini της ΕΕ ως μονόπλευρη και όχι ισορροπημένη. . Η επιχείρηση Irini δεν θα συμβάλει στην επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη ή στο εμπάργκο όπλων », είπε.

Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε μια νέα ναυτική και αεροπορική αποστολή της Μεσογείου, με την ονομασία Irini, για την παρακολούθηση του εμπάργκο όπλων με εντολή του ΟΗΕ στη Λιβύη, που επιβλήθηκε με το ψήφισμα 1970 (2011) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και για να σταματήσει η αποστολή όπλων στη βορειο Αφρικανική χώρα.

Σε συνέντευξή του στο Middle East Eye ο απεσταλμένος του Τουρκου Προέδρου στη Λιβύη, ο  İşler επιβεβαίωσε επίσης ότι οι χώρες θα προχωρήσουν σε εκτεταμένη συνεργασία για την ανασυγκρότηση και τις γεωτρήσεις πετρελαίου και ότι η Τουρκία θα μπορούσε να δημιουργήσει μια βάση drone στο al-Watiya και μια ναυτική βάση στη Μισράτα.

Ο İşler, που είναι επίσης μέλος του κοινοβουλίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός, διορίστηκε ο ειδικός εκπρόσωπος του Προέδρου Ερντογάν στη Λιβύη το 2014. Έκτοτε, επισκέπτεται τακτικά τη Λιβύη κα συντονίζει διάφορες δράσεις ενώ συνάπτει  ιδιωτικές επαφές με τoν GNA και άλλους φορείς της χώρας.

Τον Μάιο ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Fatih Donmez ανακοίνωσε το σχέδιο της Τουρκίας για διεξαγωγή εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοικτά  της Λιβύης. Μιλώντας σε μια τελετή έναρξης εργασιών του Fatih, στη Μαύρη Θάλασσα, ο Donmez δήλωσε ότι η TPAO θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές της σε περιοχές που θα αδειοδοτήσει  μετά την ολοκλήρωση των γεωτρήσεων.

Ο LNA του Στρατάρχη Χαφτάρ ελέγχει την ανατολική Λιβύη και μεγάλο μέρος του νότου, όπου βρίσκονται ορισμένα από τα κύρια πεδία πετρελαίου, η πηγή των περισσότερων εξωτερικών εσόδων της χώρας της Βόρειας Αφρικής. Ωστόσο, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) και η Κεντρική Τράπεζα, οι μόνοι φορείς που επιτρέπεται να πωλούν πετρέλαιο Λιβύης σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες, βρίσκονται στην Τρίπολη και ελέγχονται από το GNA.

Ο γαμπρός του Προέδρου Ερντογάν, ο Albayrak παντρεύτηκε την κόρη του Erdoğan Esra το 2004 και έγινε τα επόμενα χρόνια ένας από τους πιο στενούς  και έμπιστους συνεργάτες του τούρκου ηγέτη. Ο Albayrak ανέλαβε την κύρια θέση του υπουργού Ενέργειας τον Νοέμβριο του 2015 μετά την εκλογή του στο κοινοβούλιο τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, ο Albayrak πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής του καριέρας στον όμιλο Çalık Holding, ο οποίος σχετίζεται με την ενέργεια, τα υφάσματα και τις κατασκευές και ανήκε σε έναν άλλο οικογενειακό φίλο του Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η Çalık Enerji,  μέσω της εταιρεία Çalık Holding που ιδρύθηκε το 1998, έχει πραγματοποιήσει ενεργειακά έργα σε μια ευρεία περιοχή που περιλαμβάνει τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία, την Αφρική και τα Βαλκάνια.

Το 2017, οι υπεράκτιες συναλλαγές της Albayrak εκτέθηκαν σε συνδυασμό με διαρροή οικονομικών εγγράφων και των μηνυμάτων Redhack ως μέρος των Malta Files. Σύμφωνα με τα αρχεία, ο Albayrak βοήθησε στη δημιουργία υπεράκτιων κατασκευών στη Μάλτα και τη Σουηδία για να αποφύγει τους φόρους εκατομμυρίων δολαρίων για την εταιρεία του, Çalık Holding.

Στο αποκορύφωμα μιας κρίσης με τη Ρωσία, αφού η Τουρκία κατέρριψε ένα από τα πολεμικά της αεροπλάνα το Νοέμβριο του 2015, η Μόσχα κατηγόρησε ρητά τον Αλμπάιρακ ότι συμμετείχε σε παράνομο λαθρεμπόριο πετρελαίου στη Συρία. Παράλληλα, η αντιπολίτευση της Τουρκίας ισχυρίστηκε "ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα" ότι ο Albayrak συνδέθηκε με την προμήθεια πετρελαίου από τρομοκρατικές ομάδες.

Ο δεύτερος γαμπρός του Ερντογά, Selçuk Bayraktar, ο οποίος το 2016 παντρεύτηκε τη νεότερη κόρη του προέδρου Σουμέγιε,  είναι ανώτατο στέλεχος της εταιρείας που έκανε το πρώτο εγχώριο παραγόμενο drone της Τουρκίας, έχει αναδειχθεί ως σημαντική προσωπικότητα που εκπροσωπεί την αμυντική βιομηχανία στην τουρκική διαδικασία λήψης αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής.

Ο Bayraktar είναι ο αξιωματούχος  στην Baykar Makina, η οποία κατασκευάζει drone  για τους τουρκικούς στρατιωτικούς και αστυνομικούς φορείς και έγινε επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας μετά το γάμο του. Εκτός από τις πολεμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία τον Μάρτιο, ο Bayraktar  διαδραματίζει επίσης ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στην προώθηση των τουρκικών συμφερόντων  στη Λιβύη. Η επιτυχία των τουρκικών drone επέκτεινε την επιρροή του στο προεδρικό συγκρότημα του Ερντογάν στην Άγκυρα.

Στην κρίση της Λιβύης, ο στόχος της LNA του Χαφτάρ  να καταλάβει την πρωτεύουσα έληξε απότομα μετά την παρέμβαση της Τουρκίας με την προμήθεια οπλισμένων αεροσκαφών Bayraktar. Σύμφωνα με τον πρώην Ειδικό Εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη Ghassan Salame, η σύγκρουση στη Λιβύη είναι «ο μεγαλύτερος πόλεμος με drone στον κόσμο».

Keywords
Τυχαία Θέματα