OEB - Αποδίδει η εκστρατεία του LIFE-Foodprint

Παραδόθηκαν τα αποτελέσματα της 2ης μεγάλης έρευνας που διενεργεί η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων «ΟΕΒ», γύρω από την μείωση της σπατάλης τροφίμων στις επιχειρήσεις.

Στην έρευνα η ΟΕΒ, καταγράφει τις προκλήσεις στη διαχείριση της σπατάλης τροφίμων στις επιχειρήσεις του τομέα της φιλοξενίας, εστίασης και τροφοδοσίας τροφίμων στην Κύπρο. 

Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο της εκστρατείας FOODPrint κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2022.

Τα κύρια ευρήματα της έρευνας είναι:

Οι επιχειρήσεις άρχισαν

να αντιλαμβάνονται και να κατανοούν σε μεγαλύτερο ποσοστό τους ορισμούς των οργανικών αποβλήτων, της κομποστοποίησης, της ημερομηνίας λήξεως και της ανάλωσης κατά προτίμηση.

Έχουν μειωθεί οι ποσότητες των γευμάτων που πετάγονται από τις επιχειρήσεις και γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των πρώτων υλών.

Περισσότερες επιχειρήσεις δίνουν το φαγητό που απομένει από τον πελάτη στον πελάτη, όπως επίσης και περισσότερες επιχειρήσεις προτείνουν στον πελάτη το πακέτο (take away) για την ποσότητα φαγητού που τους έχει απομείνει.

Αυξήθηκε το ποσοστό των άθικτων παρασκευών που δίνονται από τις επιχειρήσεις στα κοινωνικά παντοπωλεία και διατίθενται σε ζώα.

Μειώθηκε το ποσοστό των άθικτων παρασκευών που πετάγονται από τις επιχειρήσεις στο γενικό κάδο απορριμμάτων και που φυλάγονται για την επόμενη μέρα.

Οι επιχειρήσεις ιεραρχούν τα ακόλουθα στην προσπάθεια τους να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων:

*Αλλαγή κουλτούρας του καταναλωτή, όπως να παραγγέλνει όσα θα καταναλώσει και να παίρνει μαζί του το φαγητό που του μένει από το εστιατόριο.

*Σωστή φύλαξη των τροφίμων.

*Έύρεση έξυπνων τεχνικών για αξιοποίηση των πρώτων υλών με αποδοτικότερο τρόπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα