O Τσαβούσογλου καλεί το Κρεμλίνο για εκεχειρία στο Ιντλίμπ

Έκκληση για τήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας απευθύνει εκ νέου η τουρκική διπλωματία προς το Κρεμλίνο, μετά την αεροπορική επιδρομή χθες σε τουρκική φάλαγγα στην βόρεια Συρία, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με την υπουργό Εξωτερικών του Ελ Σαλβαδόρ, Αλεξάνδρα Χιλ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους με το Κρεμλίνο μετά την επίθεση που δέχθηκε χθες η

τουρκική στρατιωτική φάλαγγα από το υποστηριζόμενο από την Ρωσία καθεστώς Άσαντ, καλώντας παράλληλα όμως την Μόσχα για τήρηση των συμφωνηθέντων για την περιοχή.

«Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με την Ρωσία για να διασφαλίσουμε την ειρήνη στην Ιντλίμπ. Πρέπει να εξασφαλιστεί η εκεχειρία. Το καθεστώς (Άσαντ), επειδή δεν πίστεψε στην πολιτική λύση, άρχισε τώρα να προωθεί την στρατιωτική. Και ποιοι είναι εδώ εγγυητές του καθεστώτος; Η Ρωσία και το Ιράν. Οι δηλώσεις των Ρώσων περί ‘παρενόχλησης’ δεν είναι αλήθεια, εξάλλου υπάρχει μεγάλη απόσταση. Εξηγούμε ότι αυτές οι επιθέσεις μόνο καταστροφή μπορεί να προκαλέσουν και απευθυνόμαστε για το θέμα αυτό σε όλο τον κόσμο. Το Ιντλίμπ είναι σημαντικό για το μέλλον της Συρίας. Εάν αυτές οι επιθέσεις και συγκρούσεις δεν σταματήσουν, τότε ο πρόεδρός μας –αν χρειαστεί- θα συνομιλήσει με τον Πούτιν. Διατηρούμε τις επαφές μας με τους Ρώσους σε όλα τα επίπεδα, τόσο για την χθεσινή επίθεση όσο και για μια γενική κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ. Επειδή αποστολή μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του 9ου παρατηρητηρίου μας. Αυτό προβλέπει το πλαίσιο της συμφωνίας της Αστάνα», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χρησιμοποιώντας προς το παρόν την διπλωματική γλώσσα απέναντι στην Ρωσία.

Προειδοποίηση Άγκυρας προς ΗΠΑ για τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία

Προειδοποίηση απηύθυνε ωστόσο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στις ΗΠΑ για την ζώνη ασφαλείας στην βόρεια Συρία. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι «δεν θα επιτρέψουμε ένα δεύτερο Μέμπιτς», αναφερόμενος στην ‘αποτυχημένη’ προηγούμενη συμφωνία με τις ΗΠΑ για εκκαθάριση της συριακής πόλης από τους Κούρδους, που ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

«Ήρθαν εδώ Αμερικανοί αξιωματούχοι και οι συνομιλίες συνεχίζονται. Δεν θα επιτρέψουμε ένα δεύτερο Mέμπιτς. Υπάρχουν ζητήματα που συμφωνούμε και ζητήματα που δεν συμφωνούμε. Η διαδικασία θα συνεχιστεί, αλλά αν δεν γίνει τίποτα, τότε έχουμε κι εμείς δικά μας σχέδια. Είναι απαράδεκτο μία χώρα-σύμμαχος στο ΝΑΤΟ να συνεργάζεται με τους τρομοκράτες», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Keywords
Τυχαία Θέματα