O θόρυβος από ανεφοδιασμό πλοίων απειλεί τους πιγκουΐνους στη Νότια Αφρική

Ο ήδη απειλούμενος αφρικανικός πιγκουίνος απομακρύνεται από το φυσικό του περιβάλλον στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Νότιας Αφρικής λόγω του θορύβου από τον ανεφοδιασμό πλοίων, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη.

Ο αριθμός των αφρικανικών πιγκουίνων στο νησί St Croix στον κόλπο Algoa, που κάποτε ήταν η μεγαλύτερη αποικία αναπαραγωγής πουλιών στον κόσμο, έχει μειωθεί αισθητά από τότε που η Νότια Αφρική άρχισε να επιτρέπει στα πλοία της περιοχής να ανεφοδιάζονται με καύσιμα στη θάλασσα, πριν από έξι χρόνια.

Ο συγκεκριμένος κόλπος βρίσκεται σε μια πολυσύχναστη

λωρίδα ναυσιπλοϊας κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Νότιας Αφρικής. Είναι πλούσιος σε θαλάσσια και ορνιθοπανίδα και στα νερά του εντοπίζονται προστατευόμενες φάλαινες.

«Διαπιστώσαμε ότι τα επίπεδα θορύβου, τα οποία ήταν ήδη υψηλά, έχουν διπλασιαστεί», δήλωσε ο Lorien Pichegru, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Παράκτιων και Θαλάσσιων Ερευνών στο Πανεπιστήμιο Nelson Mandela, που ηγήθηκε της μελέτης.

Τα υψηλά επίπεδα θορύβου επηρεάζουν την ικανότητα των θαλάσσιων ζώων να βρίσκουν και να συλλαμβάνουν θήραμα, να επικοινωνούν ή να πλοηγούνται σωστά.

«Φέτος έχουμε μόλις 1.200 αναπαραγωγικά ζευγάρια στο St Croix από 8.500 ζευγάρια το 2016, σχεδόν 85% μείωση από τότε που ξεκίνησε ο θαλάσσιος ανεφοδιασμός», είπε ο Pichegru.

Ο ίδιος δήλωσε πως κάθε μήνα εντοπίζονται νεκρά πουλιά σε κάθε παραλία του κόλπου.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 10 Αυγούστου στο επιστημονικό περιοδικό «Science of the Total Environment», είναι η πρώτη που διερευνά τον αντίκτυπο της ηχορύπανσης από τη θαλάσσια κυκλοφορία σε ένα θαλάσσιο πτηνό και τις συνέπειες των δραστηριοτήτων υπεράκτιων ανεφοδιασμών καυσίμων.

Η Αρχή Ναυτιλιακής Ασφάλειας της Νότιας Αφρικής (SAMSA) το 2016 χορήγησε την πρώτη άδεια εκμετάλλευσης υπεράκτιων καυσίμων της χώρας στην Aegean Marine σε έναν αμφιλεγόμενο κλειστό διαγωνισμό και στη συνέχεια χορήγησε δύο διαδοχικές άδειες στις SA Marine Fuels και Heron Marine το 2018 και το 2019.

Οι εταιρείες δεν απάντησαν σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Το μορατόριουμ για νέες άδειες, που ισχύει από τον Αύγουστο του 2019, θα αρθεί μόνο όταν ολοκληρωθεί η εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις λιμενικές αρχές. Η αξιολόγηση αναμένεται το επόμενο έτος, δήλωσε αξιωματούχος της SAMSA.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Nelson Mandela χρησιμοποίησε δεδομένα εργαλείων αναγνώρισης σκαφών για την εκτίμηση του υποβρύχιου θορύβου από τα πλοία ως υποκατάστατο του υποβρύχιου θορύβου περιβάλλοντος στην περιοχή.

Το 2019 βρέθηκαν πιγκουίνοι με λάδι στον κόλπο Algoa μετά από πετρελαιοκηλίδα από ανεφοδιασμό. Εξαιτίας του ανεφοδιασμού στη θάλασσα οι πιγκουϊνοι δυσκολεύονται επίσης να αναπαραχθούν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα