O Ππούσουλας ψάχνει την καλύτερη ιδέα και δίνει €50.000

Ο Ππούσουλας, μια ψηφιακή πλατφόρμα για τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, καλεί όλους τους κατοίκους της Κύπρου να μοιραστούν τις ιδέες τους για βελτίωση της καθημερινής ζωής στην Κύπρο, με στόχο την επίλυση κοινών προβλημάτων.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, το πρώτο παγκύπριο ανοικτό κάλεσμα του Ππούσουλα θα παρέχει συνολικό προϋπολογισμό αξίας

50.000 ευρώ για την υλοποίηση της ιδέας που θα λάβει τη μεγαλύτερη στήριξη από το κοινό.

«Για το πρώτο του παγκύπριο κάλεσμα ο Ππούσουλας ενθαρρύνει όλους τους κατοίκους του νησιού να αναστοχαστούν τα όνειρα και τις ιδέες τους για μια καλύτερη Κύπρο. Ποιες ιδέες θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ζωή στην Κύπρο για όλους; Ποιες ιδέες αντιπροσωπεύουν κοινές ευαισθησίες σε όλο το νησί; Μερικά παραδείγματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ιδέες για καθαρότερο περιβάλλον, ασφαλέστερους δημόσιους χώρους, προγράμματα για νέους που βρίσκονται σε κίνδυνο, υποστήριξη των ηλικιωμένων, υγιέστερο τρόπο ζωής ή κάτι εντελώς διαφορετικό!!», αναφέρεται.

Η προθεσμία διαδικτυακής υποβολής ιδεών είναι η Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020 (23:59 ώρα Κύπρου). Τα ενδιαφερόμενα άτομα μπορούν μέσα από μερικές απλές προτάσεις να υποβάλουν τις ιδέες τους διαδικτυακά στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.cypruspusula.org, χωρίς να απαιτούνται τεχνικές λεπτομέρειες. Οι ιδέες μπορούν να υποβληθούν στα ελληνικά, τα τουρκικά ή τα αγγλικά. Η πλατφόρμα θα φροντίσει για τη μετάφραση τους ώστε όλοι να μπορούν να κατανοήσουν και να συζητήσουν όλες τις ιδέες που υποβάλλονται στην πλατφόρμα.

Οι 10 ιδέες που θα λάβουν τη μεγαλύτερη στήριξη από τους χρήστες θα περάσουν στο στάδιο της δημόσιας ψηφοφορίας για την ανάδειξη της καλύτερης ιδέας. Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 24-29 Μαρτίου 2020.

Το άτομο και η ιδέα που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους θα ανακοινωθούν δημόσια την Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020.

Η περίοδος υλοποίησης θα είναι από 1η Απριλίου 2020 και μετά. Ο Ππούσουλας θα ανακοινώσει το κάλεσμα για υποβολή τεχνικών προτάσεων για τον εντοπισμό ενός συνεργάτη ο οποίος θα προσαρμόσει και θα υλοποιήσει την ιδέα που θα κερδίσει (ο συνολικός προϋπολογισμός είναι € 50,000). Το χρονοδιάγραμμα και οι ενημερώσεις για την υλοποίηση θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν στην πλατφόρμα.

Ο Ππούσουλας (που σημαίνει «πυξίδα» στην κυπριακή διάλεκτο) βασίζεται στο λογισμικό ανοιχτού κώδικα της CONSUL (http://consulproject.org), το οποίο χρησιμοποιείται από 130 ιδρύματα και 90 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Το εργαλείο αυτό, το οποίο αναπτύχθηκε από την πόλη της Μαδρίτης, επιτρέπει στους πολίτες να  προσφέρουν τις δικές τους λύσεις σε καθημερινά προβλήματα. Παρέχοντας ένα ασφαλές διαδικτυακό χώρο για ανταλλαγή ιδεών και την ανάδειξη των καλύτερων μέσα από τη διαδικασία της ψηφοφορίας, ο Ππούσουλας  στοχεύει να συνδέσει τους κατοίκους της Κύπρου τόσο μεταξύ τους όσο και με τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων μέσω ενός χώρου για αλληλεπίδραση και συμβολή για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν το ευρύ κοινό.

Ο Ππούσουλας πραγματοποιείται μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος Οικονομικής Ανάλυσης για Βιώσιμη  Ανάπτυξη, το οποίο χρηματοδοτείται με βάση τον Κανονισμό (EK) αριθ. 389/2006 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 27ης Φεβρουαρίου 2006. Ο Ππούσουλας έχει προσαρμοστεί και εφαρμόζεται στην Κύπρο σε συνεργασία με την CONSUL, τη μονάδα Mind, Behavior, and Development Unit (eMBeD) της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank) και το Κέντρο Βιώσιμης Ειρήνης και Δημοκρατικής Ανάπτυξης (Centre for Sustainable Peace and Democratic Development - SeeD).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε www.cypruspusula.org ή επικοινωνήστε μέσω email στο: [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα