O διπλωμάτης Τάσος Τζιωνής αναλαμβάνει νέος Διοικητής της ΚΥΠ

Στα παλιά του γνωστά «λημέρια» επιστρέφει ο έμπειρος διπλωμάτης Τάσος Τζιωνής ο οποίος αναλαμβάνει από σήμερα καθήκοντα ως επικεφαλής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ). Ο ίδιος διετέλεσε Διοικητής της, την περίοδο 2003-2008 επί Προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου και αντικαθιστά τον επίσης διπλωμάτη καριέρας Κυριάκο Κούρο.

Ο ρόλος του διοικητή της ΚΥΠ θα είναι πλέον αναβαθμισμένος, αφού θα συμμετέχει και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που εξαγγέλθηκε χθες

Ο κ. Τζιωνής,

τον Μάρτιο του 2023, παρέδωσε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη μελέτη για τη λειτουργία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και θα αναλάβει μάλιστα τη συγκρότησή του.

Υπενθυμίζεται ότι με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, η ΚΥΠ αναδομήθηκε μετά από 53 χρόνια. Με την έγκριση κανονισμών, έχει δοθεί έμφαση στην κατάρτιση, την εχεμύθεια και την αποφυγή εξωγενών παραγόντων που θα επηρεάζουν το έργο και τη δράση της Υπηρεσίας.

Τα υποψήφια μέλη της θα ελέγχονται από Επιτροπή η οποία θα εξετάζει την κατάρτισή τους στον τομέα ευθύνης που θα αναλάβουν. Ταυτόχρονα, λόγω της ιδιαιτερότητας της ΚΥΠ θα εξετάζονται θέματα εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας πριν αναλάβουν κάποιο εξειδικευμένο πόστο.

Ο Τάσος Τζιωνής γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1955 στη Λεμεσό. Αποφοίτησε από το Β Γυμνάσιο Αρρένων Λεμεσού. Σπουδασε στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1980 και έκανε  διπλωματικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Οξφορντ το 1990.

Μετά από μια σύντομη παρουσία στο Τελωνείο εισήλθε το 1984 στο Υπουργείο Εξωτερικών. Μέχρι το 1990 υπηρέτησε στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και στη συνέχεια μετατέθηκε στις Βρυξέλλες. Το 1998 ανέλαβε διευθυντής πολιτικών υποθέσεων στο ΥΠΕΞ και το 2003 επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου εντάχθηκε στην Ε/κ διαπραγματευτική ομάδα για το Κυπριακό με κύριο αντικείμενο τη λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν. Την περίοδο 2006-2008 υπηρέτησε ως αντιπρόσωπος του Προέδρου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό έχοντας ως συνομιλήτη τον Τ/κ διαπραγματευτή  Μπερντέβ.

Μετά από υπηρεσία ως πρέσβης της Κύπρου στο Ισραήλ επέστρεψε στο ΥΠΕΞ ως μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής για τους υδρογονάθρακες. Την ίδια στιγμή ανέλαβε διαπραγματεύσεις με ισραηλινούς ομολόγους του για την ενοποίηση (unitization) του Κοιτάσματος Αφροδίτη στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.  Εργάστηκε επίσης ως διαμεσολαβητης στις διαφορές Ισραήλ -Λιβάνου για το διαχωρισμό της μεταξύ τους ΑΟΖ. Υπηρέτησε ως πρέσβης της Κύπρου στη Ρώμη και επέστρεψε στη συνέχεια ως γενικός διευθυντής του ΥΠΕΞ το 2019 θέση από την οποία αφυπηρέτησε την 30η Μαρτίου 2020.  Στη διάρκεια της 36χρονης καριέρας του σημαντική ήταν η συμβολή του στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκταφές λειψάνων αγνοουμένων –πεσόντων, στον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών και γενικά στα θέματα φυσικού αερίου και ενέργειας. Ίσως η πιο σημαντική του συμβολή ήταν η διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο για επανακαθορισμό του καθεστώτος των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα