Nενομισμένη διαβεβαίωση Μιχαηλίδη ενώπιον του ΠτΔ

Νέος Υπαρχηγός της Αστυνομίας θα είναι από σήμερα και επίσημα ο μέχρι πρότινος Βοηθός Αρχηγός, Κύπρος Μιχαηλίδης, μετά την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να παύσει τον Αντρέα Κυριάκου, επικαλούμενος λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Η νενομισμένη διαβεβαίωση του κ. Μιχαηλίδη, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας θα δοθεί στις 10.30 στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη το αποτέλεσμα έκθεσης τριών ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών,

αναφορικά με το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων διαπλοκής ή διαφθοράς από μέλη της Αστυνομικής Δύναμης, η οποία οδήγησε τον Γενικό Εισαγγελέα στην άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του Υπαρχηγού της Αστυνομίας, Ανδρέα Κυριάκου, αλλά και στην απόδοση πειθαρχικών ευθυνών για συγκεκριμένα αδικήματα, με λύπη του αποφάσισε την παύση του κ. Κυριάκου. για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Η προσπάθεια διασύνδεσης του ονόματός μου με τη διαφθορά, η οποία γίνεται πριν ακόμη καταδικαστώ, θα πέσει στο κενό αναφέρει, εξάλλου, σε ανακοίνωσή του ο τέως Υπαρχηγός της Αστυνομίας, Ανδρέας Κυριάκου, ο οποίος παρέλαβε

χθες την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην ανακοίνωση, ο κ. Κυριάκου αναφέρει ότι είναι συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να ενεργεί όπως ο ίδιος κρίνει σκόπιμο, αλλά είναι και δικαίωμα του καθενός να του δίδεται η ευκαιρία υπεράσπισης ή παράθεσης και των δικών του θέσεων, πριν αυτός καρατομηθεί.

Όσον αφορά τη νομική πτυχή του θέματος και τα όσα αδίκως μου καταλογίζονται, σημειώνει, επιφυλάσσομαι να παραθέσω τα στοιχεία και τη θέση μου, όσον αφορά τα αληθινά γεγονότα, αν και εφόσον καταχωρισθεί οποιαδήποτε ποινική υπόθεση εναντίον μου.

Εύχομαι, καταλήγει, η παύση μου να θέσει τέρμα στα πολλά προβλήματα, που ταλανίζουν την Αστυνομία και ιδιαίτερα στο πρόβλημα της διαφθοράς.

Η παύση του Υπαρχηγού της Αστυνομίας πυροδότησε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, έδωσε έμφαση στη διαφορετική αντιμετώπιση, της οποίας έτυχε ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε σχέση με τον βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Ρίκκο Ερωτοκρίτου, αναφέροντας πως η Κυβέρνηση προβαίνει σε επιλεκτικές και αντιφατικές προσεγγίσεις, τις οποίες συσχετίζει με τις Προεδρικές Εκλογές και την προσπάθεια ‘συναγερμοποίησης’.

Ο κ. Στεφάνου έκανε λόγο για «προσπάθεια καρατόμησης λειτουργών, που δεν θεωρούνται ‘δικοί τους’ και αποτελούν εμπόδιο στους παραταξιακούς σχεδιασμούς τους», προσθέτοντας με νόημα ότι «για τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας δεν υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας».

Απαντώντας στο ΑΚΕΛ, η Κυβέρνηση, διά του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Βίκτωρα Παπαδόπουλου, ανέφερε ότι ο διορισμός του Υπαρχηγού της Αστυνομίας είναι πολιτικός, δεν είναι, εξήγησε, δημόσιος λειτουργός, ώστε να μπορεί να τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι, από τη στιγμή, που τρεις ανεξάρτητοι ανακριτές και ο Γενικός Εισαγγελέας έκριναν πως θα έπρεπε να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του Υπαρχηγού, καθώς και απόδοση πειθαρχικών ευθυνών, νοουμένου ότι δεν θα μπορούσε να τεθεί σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος της δίκης, «δεν υπήρχε άλλη επιλογή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από του να τον παύσει».

Keywords
Τυχαία Θέματα