Nέες αποκαλύψεις Χουριέτ για βρετανικό σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού

Με νέο άρθρο που φέρει τον τίτλο «Το Βρετανικό Σχέδιο πρέπει να εξεταστεί» επέστρεψε ο τούρκος αρθρογράφος της Χουριέτ Γιουσούφ Κανλί μετά τις πρώτες του αποκαλύψεις πριν από περίπου μια βδομάδα σε άρθρο που είχε τίτλο: «Σε εξέλιξη το βρετανικό σχέδιο λύσης του Κυπριακού.

Ακολουθεί μετάφραση του άρθρου

Ορισμένοι φίλοι στην  «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», όπως ονομάζει το ψευδοκράτος, έχουν αναφέρθεί για ένα γραπτό βρετανικό σχέδιο για την επίλυση της Κύπρου.

Ωστόσο, παραδέχονται ότι έγινε μια προφορική παρουσίαση κατά τη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Ερσίν Τατάρ και του Υπουργού Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου Dominic Raab. Γραπτή ή προφορική, αυτό θα έκανε τη διαφορά; Τα πολυσυζητημένα «σημεία Guterres» ήταν και λεκτικά. Λοιπόν, μέχρι σήμερα υπάρχουν δύο διαφορετικές αντιφατικές εκδοχές των «σημείων Guterres», αλλά στο γενικό περίγραμμα αυτού, υπάρχει σαφήνεια.

Το βρετανικό σχέδιο, αναφέρει ο Κανλί,  δεν είναι κάτι που πρέπει να αγκαλιαστεί ολόψυχα.  «Ωστόσο, πρέπει να δοθεί προσοχή ακόμα κι αν μπορεί να υπάρχει αλλεργία από την όχι τόσο καλή φήμη των Βρετανών μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων. Πιθανώς η πιο σημαντική πτυχή του βρετανικού σχεδίου, εκτός από το να αποκαλούμε τις συνιστώσες οντότητες με μια ασαφή ορολογία ‘’Κοινοτικά κράτη’’, είναι το γεγονός ότι σε βάθος, παρά μια ομοσπονδιακή επίλυση, προβλέπεται μια συνομοσπονδία δύο κυπριακών κρατών ενωμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή σε ξένη εκπροσώπηση.Ωστόσο, εάν τα δύο «κοινοτικά κράτη» της μελλοντικής Κυπριακής Συνομοσπονδίας, ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να ονομαστεί, θα έχουν την κυριαρχία να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες στον τομέα της οικονομίας, της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής, να συμμετάσχουν σε διεθνείς αθλητικούς ή εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς διακανονισμούς , τότε ποιες θα είναι οι εξουσίες της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης; Από την άλλη πλευρά, εάν τέτοιες εξουσίες των κοινοτικών κρατών δεν θα διακυβεύσουν υφιστάμενες ή νέες συμφωνίες ή αποφάσεις πολιτικής της κεντρικής κυβέρνησης ή θα θεωρηθούν κατώτερες εάν υπάρχει αντίφαση με το δικαστικό ή πολιτικό πλαίσιο της κεντρικής κυβέρνησης, το μόρφωμα που μπορεί να δημιουργηθεί με το σχέδιο δεν μπορεί να είναι μια αποτελεσματική ομοσπονδία, όπως η δημοκρατία του 1960, αλλά ένα συγκεκαλυμμένο ενιαίο κράτος.»

Ωστόσο,  συνεχίζει ο τούρκος αρθρογράφος, «εάν θα υπάρξει μια αρχή, όπως υπογραμμίζεται στο άρθρο 5, ότι, ανεξάρτητα από τη φύση τους εάν σε διεθνείς υποθέσεις ή υποθέσεις ΕΕ δεν μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ οποιουδήποτε κοινοτικού κράτους και της κεντρικής κυβέρνησης, το νέο Κυπριακό κράτος θα απέχει ή θα αποφεύγει την υπογραφή και την ανάληψη ευθύνης για το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, καθώς οι Ελληνοκύπριοι πιθανότατα θα πουν ότι, σύμφωνα με αυτόν τον κανονισμό, η αποτελεσματικότητα στη διακυβέρνηση θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο. Από την άλλη πλευρά, όπως έκανε ο Μακάριος με την ένταξη στο Κίνημα των Αδεσμεύτων παρά την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση - ή όπως έκαναν και οι Έλληνες στην ένταξη στην ΕΕ - η μονομερής δράση των Ελληνοκυπρίων μπορεί να οδηγήσει σε κρίση».

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΞ: Oι δυσκολίες για σύγκλιση Πενταμερούς &ο ρόλος Βρετανών (ΒΙΝΤΕΟ)

«Το πιο αμφιλεγόμενο άρθρο είναι το έκτο άρθρο του φερόμενου σχεδίου που ζητά την ταχεία απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων αμέσως μετά τη συμφωνία, την κατάργηση του μονομερούς δικαιώματος παρέμβασης της Τουρκίας και τον τερματισμό του καθεστώτος εγγυητή της Τουρκίας, μαζί με την Ελλάδα και τη Βρετανία, σε 10 χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας. Επίσης, στη 10η επέτειο της συμφωνίας, η Τουρκία θα αποσύρει εντελώς όλα τα στρατεύματά της από το νησί. Αυτό δεν είναι κάτι που η Τουρκία ή το τουρκοκυπριακό κράτος μπορούν να συμφωνήσουν υπό οποιαδήποτε ρύθμιση. Αντίθετα, όχι μόνο το καθεστώς εγγυητή και η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας - παρόλο που θα μπορούσε να μειωθεί - θα έπρεπε να ήταν σε κάθε συμφωνία, η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά να απαιτήσουν από την Ε Ε την παραχώρηση περιορισμένων δικαιωμάτων στην Κύπρο εάν υπήρχε ποτέ διευθέτηση που περιελάμβανε την ένταξη στην ΕΕ.

«Οι εδαφικές διευθετήσεις και τα ζητήματα ιδιοκτησίας που αναφέρονται άρθρο 7 και 8  του βρετανικού σχεδίου μοιάζουν λίγο πολύ με το προηγούμενο Σχέδιο Ανάν σε συνδυασμό με κάποιους περίπλοκους υποχωρητικούς συμβιβασμούς που έγιναν από τον πρώην Τουρκοκύπριο πρόεδρο Μουσταφά Ακίντσι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας Κρανς Μοντανά.

«Ωστόσο, αναμένοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι θα πέσουν σε επίπεδο 29,2 τοις εκατό ή 28,2 τοις εκατό σε έδαφος από το τρέχον 35 τοις εκατό δεν μπορεί να είναι εύλογο για οποιονδήποτε Τουρκοκύπριο ή Τούρκο ηγέτη. Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης πρέπει να λυπάται που ελπίζοντας να συνεχίσει τα χρυσά διαβατήριά του και άλλα διεφθαρμένα προνόμια απέρριψε μια συμφωνία, πολύ δηλητηριώδη  για τους Τουρκοκύπριους, στο Crans Montana τον Ιούλιο του 2007. Πολλοί άνθρωποι είναι ευγνώμονες για την αδιαλλαξία του».

Διαβάστε επίσης: Κατηγορίες σε Βρετανό ΥΠΕΞ για παραβίαση «κόκκινων γραμμών» σε Κυπριακό

Keywords
Τυχαία Θέματα