Nature: Γιατί η έκρηξη νιτρικής αμμωνίας στη Βηρυτό ήταν τόσο καταστροφική

Μια σειρά από λόγους για τους οποίους η έκρηξη στον Λίβανο ήταν τόσο μεγάλη απαριθμεί το περιοδικό Nature.  Όπως σημειώνεται η έκρηξη είναι μια από τις μεγαλύτερες τυχαίες εκρήξεις νιτρικού αμμωνίου που έχουν καταγραφεί ποτέ - τόσο ισχυρή που ακούστηκε πάνω από 200 χιλιόμετρα μέχρι και την Κύπρο.

Η τεράστια ποσότητα νιτρικού αμμωνίου είναι «ξηροί καρποί,, τεράστιοι», λέει η Andrea Sella, χημικός στο University College London.


Η χημική ουσία έχει προκαλέσει σοβαρές βιομηχανικές καταστροφές στο παρελθόν. Το 1921, μια έκρηξη σε ένα εργοστάσιο νιτρικού αμμωνίου στο Oppau της Γερμανίας, σκότωσε 561 άτομα και μπορούσε να ακουστεί εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Και το 2015, η έκρηξη περίπου 800 τόνων νιτρικού αμμωνίου στο λιμάνι της Τιαντζίν της Κίνας, σκότωσε 173 άτομα.

 

Κατασκευασμένο ως μικρές χάντρες που μοιάζουν με μαγειρικό αλάτι, το νιτρικό αμμώνιο είναι φθηνό στην αγορά και συνήθως ασφαλές για χειρισμό, αλλά η αποθήκευσή του μπορεί να είναι πρόβλημα. Με την πάροδο του χρόνου, η ένωση απορροφά την υγρασία, η οποία μπορεί να κάνει τις χάντρες να κολλήσουν μεταξύ τους σαν  έναν τεράστιο βράχο, λέει η Sella. Όταν μια τόσο μεγάλη ποσότητα συμπιεσμένου νιτρικού αμμωνίου εκτίθεται σε έντονη θερμότητα - εάν, για παράδειγμα, ξεσπάσει τυχαία φωτιά - μπορεί να προκαλέσει έκρηξη. Το σοκ μετά από μια τέτοια έκρηξη μπορεί να είναι θανατηφόρο. Η έκρηξη παράγει μια περιοχή υψηλής πίεσης που ταξιδεύει γρηγορότερα από την ταχύτητα του ήχου, θρυμματίζοντας γυαλιά και τραυματίζοντας ανθρώπους.
 

Στη Βηρυτό, η καταστροφή είχε τόσο τραγικές συνέπειες για λόγους που δεν σχετίζονται με την ίδια την έκρηξη. Οι προσπάθειες για τη θεραπεία τραυματιών παρεμποδίστηκαν από ζημιές σε νοσοκομεία κοντά στο σημείο έκρηξης, πολλά από τα οποία είχαν ήδη τεθεί υπό πίεση από την πανδημία του κορωνοϊού. Άτομα που δεν μπόρεσαν να λάβουν ιατρική βοήθεια αρκετά γρήγορα μπορεί να καταλήξουν σε δια βίου συνέπειες από τους τραυματισμούς τους, λέει ο Paul Gardner-Stephen, ο οποίος μελετά την τεχνολογία αντιμετώπισης καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Flinders στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας. «Οι ζωές και τα προς το ζην θα χαθούν, επειδή υπάρχει περιορισμένη ικανότητα ανταπόκρισης», λέει.

 

Ο Λίβανος είχε ήδη ξεφύγει από μια οικονομική κρίση που προκάλεσε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2019, όταν το νόμισμα της χώρας άρχισε να χάνει την αξία του έναντι του δολαρίου,  ανέφερε στο Nature η Charlotte Karam, κοινωνική επιστήμονας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Από τότε, οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί και περίπου ένα στα τρία άτομα στη χώρα είναι άνεργα.
 

Τώρα, με την καταστροφή του λιμανιού της Βηρυτού και του κύριου σιλό της χώρας - που ήταν κοντά στην αποθήκη που αποθηκεύει το νιτρικό αμμώνιο - ο Karam δήλωσε ότι οι συνέπειες της έκρηξης θα γίνουν αισθητές σε ολόκληρο το έθνος. «Αυτή είναι μια κρίση που βασίζεται σε πολλαπλές κρίσεις - μια οικονομική κρίση, μια πολιτική κρίση, μια κρίση στην υγεία», λέει. «Πρέπει να συνεργαστούμε για την ανοικοδόμηση του Λιβάνου».



This is a video that I received from another angle - the person who shot it is OK.

Remember; many people usually jog/walk on the Beirut waterfront (close to the explosion).

Many people thought they just were documenting a big fire in the sea port. #Lebanon #beirutblast pic.twitter.com/CpuUgKAvLV

Luna Safwan - لونا صفوان (@LunaSafwan) August 4, 2020

Keywords
Τυχαία Θέματα