NYT: Επιφυλάξεις Μπάιντεν για τη δικαστική μεταρρύθμιση στο Ισραήλ

Για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης Νετανιάχου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, φέρεται να λαμβάνει δημόσια θέση ως προς το αμφιλεγόμενο περιεχόμενο νομοσχεδίου που θα τεθεί προς επί της αρχής ψηφοφορίας ενώπιον της Ολομέλειας της Κνέσετ με στόχο τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ και ειδικότερα ως προς την δικαιοδοσία ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων.

Συγκεκριμένα, στο σημερινό φύλλο της New York Times

και στην μόνιμη στήλη του δημοσιογράφου Τομ Φρήντμαν, φέρεται ο Αμερικανός Πρόεδρος να σχολιάζει τις προωθούμενες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις λέγοντας ότι «η ευφυΐα που διέπει το δημοκρατικό πολίτευμα των ΗΠΑ και του Ισραήλ συνίσταται στο γεγονός ότι αμφότερες στηρίζονται σε ισχυρούς θεσμούς, και ως εκ τούτου σε θεσμικά εχέγγυα που διασφαλίζουν την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας».

Στην ίδια στήλη της New York Times, ο συντάκτης αναφέρει ότι, απαντώντας ο Τζο Μπάιντεν σε σχετική ερώτησή του, εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να υπάρξει συναίνεση προτού θεσπισθούν βασικές θεσμικές τροποποιήσεις, προκειμένου να διασφαλισθεί η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης – γεγονός που θα διασφαλίσει και την πρακτική εφαρμογή τέτοιων δραστικών αλλαγών».

Πρόκειται για την πρώτη στα χρονικά των σχέσεων Ισραήλ-ΗΠΑ φερόμενη δημόσια παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου περί της φυσιογνωμίας του ισραηλινού πολιτεύματος. 

Η φερόμενη άποψη του Προέδρου Μπάιντεν για το συγκεκριμένο ζήτημα που πολώνει την ισραηλινή κοινή γνώμη το τελευταίο διάστημα συμπίπτει με τις κατά καιρούς θέσεις που εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτσογκ, και ο οποίος πρόκειται να απευθύνει έκτακτο διάγγελμα προς τους πολίτες της χώρας απόψε στις 8 τοπική ώρα.

Συμπίπτουν επίσης με το περιεχόμενο ανοικτής επιστολής που υπέβαλαν χθες το βράδυ στον Πρόεδρο της Κνέσετ, Αμίρ Οχάνα, διατελέσαντες επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και 18 αφυπηρετήσαντες δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, καλώντας τον να μην προωθήσει την διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου κατά την αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας του ισραηλινού κοινοβουλίου «εάν δεν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια εξεύρεσης ευρείας συναίνεσης».

Την επιστολή συνυπέγραψε και ο τέως αρχηγός της Μοσάντ, Ιόσι Κόεν, ο οποίος και εξέφρασε για πρώτη φορά δημόσια άποψη που σχετίζεται με ζήτημα πολιτικής υφής αφότου έληξε η θητεία του.

Όπως αναφέρουν πηγές της αστυνομίας, στις χθεσινές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ, στην Χάιφα, στην Ιερουσαλήμ, στην Μπεέρ Σιέβα, στο Μοντιίν και στην Χερτσλία εισέρρευσαν περί τις 50.000 πολίτες με συνθήματα προάσπισης του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Αύριο, Δευτέρα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί γενική απεργία στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα ως επίσης και διαδήλωση διαμαρτυρίας γύρω από το κτίριο της Κνέσετ, ενόσω θα διαρκεί η διαδικασία συζήτησης και ψηφοφορίας επί της αρχής του επίμαχου νομοσχεδίου που θα περιορίζει τις αρμοδιότητες του Ανωτάτου Δικαστηρίου και εν γένει της δικαστικής έναντι της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας.

Διαβάστε ακόμη: Έκτακτο διάγγελμα του Προέδρου του Ισραήλ το βράδυ της Κυριακής

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
NYT, Επιφυλάξεις Μπάιντεν, Ισραήλ,NYT, epifylaxeis bainten, israil