N. Iωαννίδης: Πολιτικά και όχι νομικά τα επιχειρήματα της Άγκυρας

«H Τουρκία δεν διεκδικεί ΑΟΖ στη Μεσόγειο και ενώ την έχει κηρύξει στη Μαύρη Θάλασσα στη μέση γραμμή, την ίδια ώρα σε Αιγαίο και Μεσόγειο διεκδικεί μεγαλύτερα όρια της υφαλοκρηπίδας της», δήλωσε ο Διδάκτορας Διεθνούς Δικαίου Νικόλας Ιωαννίδης στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο (20:07).

«Αυτή την στιγμή μπορεί να μην έχει ξεκινήσει η γεώτρηση, αλλά από μόνη της η εγκατάσταση μιας πλατφόρμας εξόρυξης συνιστά παραβίαση της Σύμβασης του Δικαίου της Θαλάσσης, άρθρα

60 και 80 της σύμβασης, τα οποία είναι και εθιμικό δίκαιο», είπε.

«Η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέλος της Σύμβασης, οπότε θα πρέπει να δούμε ποιες διατάξεις της σύμβασης είναι εθιμικό δίκαιο και άρα δεσμεύουν και την Τουρκία», επεσήμανε.

Στο ίδιο πλαίσιο, εξήγησε πως η Ε.Ε. είναι ο μόνος διεθνής οργανισμός που είναι συμβαλλόμενο μέρος και συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις και από το 1998 αποτελεί μέρος του ενωσιακού κεκτημένου, άρα όλα τα κράτη μέλη οφείλουν να είναι συμβαλλόμενα μέρη και είναι υποχρέωση και για τα υποψήφια προς ένταξη μέλη να συμβληθούν με τη Σύμβαση.

Οι Τούρκοι, όπως εξήγησε, χρησιμοποιούν όρους του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ωστόσο κάνουν μια διασταλτική ερμηνεία και δεν γίνεται χρήση τους με καλή πίστη.

«Διεκδικώντας τόση μεγάλη θαλάσσια έκταση, παραβλέποντας τα δικαιώματα τόσο των νησιών του Αιγαίου όσο και της Κύπρου, αυτό δεν μπορεί να είναι σύμφωνο με το Διεθνές Δίκαιο. Μάλλον πρόκειται για κατάχρηση των δικαιωμάτων», είπε.

Για τα τεμάχια νοτίως της Κύπρου τα οποία η Τουρκία έχει παράνομα αδειοδοτήσει στην TPAO, o κ. Ιωαννίδης εξήγησε πως αυτά έγιναν μέσω ψευδοκράτους, που είναι μια υποτελής διοίκηση και δεν μπορεί να παραγάγει έννομες συνέπειες.

«Υπάρχει ένα βασικό αξίωμα στο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο προνοεί πως το έδαφος δεσπόζει της θαλάσσης. Δηλαδή, για να έχουμε δικαιώματα στη θάλασσα, θα πρέπει να ελέγχουμε συγκεκριμένες ακτές οι οποίες προεκβάλλουν στον θαλάσσιο χώρο που διεκδικούμε. Στα νότια, όπως και να γίνει, δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα για το ψευδοκράτος, αφού οι ακτές ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Εκείνα τα επιχειρήματα που προβάλλει η Τουρκία είναι πολιτικά και όχι νομικά, και δεν μπορούν να σταθούν σε ένα διεθνές Δικαστήριο», είπε.

Για την κατάθεση συντεταγμένων ΑΟΖ που επισπεύδει η Κυβέρνηση για το βόρειο μέρος του νησιού, ο κ. Ιωαννίδης είπε πως είναι μια συνήθης πρακτική που ακολουθείται. «Σύμφωνα με τη διεθνή νομολογία, από το 1951 το Διεθνές Δικαστήριο μάς έχει πει ότι, για να καθοριστούν επακριβώς τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των κρατών, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Η κατάθεση συντεταγμένων είναι μια μονομερής πράξη, η οποία επισημοποιεί μεν τις διεκδικήσεις ενός κράτους, ωστόσο δεν συνιστά οριοθέτηση», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα