Moderna: Μπορούμε να αναπτύξουμε νέο εμβόλιο για Όμικρον σε λίγες βδομάδες

Η εταιρεία κατασκευής εμβολίων για τον COVID-19 Moderna (MRNA.O) δεν αναμένει προβλήματα στην ανάπτυξη ενός ενισχυτικού εμβολίου για την προστασία από την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού και θα μπορούσε να αρχίσει να εργάζεται σε λίγες εβδομάδες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Stephane Bancel σε συνέντευξή του.

Η Moderna ελπίζει να ξεκινήσει

κλινικές δοκιμές στις αρχές του επόμενου έτους για ένα εμβόλιο που θα προστατεύει από την ταχέως διαδεδομένη παραλλαγή Όμικρον, αλλά προς το παρόν εστιάζει σε μια αναμνηστική δόση του τρέχοντος εμβολίου mRNA-1273.

«Χρειάζεται μόνο μικρές προσαρμογές για την Όμικρον. Δεν αναμένω προβλήματα», δήλωσε ο Bancel σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα TagesAnzeiger που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Η εταιρεία περίμενε τώρα σημαντικές πληροφορίες για την παραλλαγή για να ξεκινήσει την ανάπτυξη.

«Αυτό θα πάρει άλλες ή δύο εβδομάδες», είπε ο Bancel.

«Θα χρειαστούν μερικοί μήνες για να μπορέσουμε να παράγουμε 500 εκατομμύρια δόσεις μετά από (ρυθμιστική) έγκριση. Όμως οι ικανότητές μας είναι πολύ υψηλότερες σήμερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο», είπε.

Εάν οι φορείς έγκρισης όπως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και η Swissmedic της Ελβετίας απαιτούν περαιτέρω μελέτες, αυτό θα προσθέσει τουλάχιστον τρεις μήνες.

«Ορισμένες αρχές θέλουν μια μελέτη, άλλες είναι ακόμα αναποφάσιστες. Κατά τη γνώμη μου, εξαρτάται πολύ από το πόσο σοβαρά εξελίσσεται η ασθένεια», είπε.

Μετά τις καθυστερήσεις παράδοσης και τις καθυστερήσεις στην παραγωγή στις αρχές του 2021, η Moderna είναι πλέον σε θέση να συμβαδίζει με τους στόχους παραγωγής και να παραδίδει τις παραγγελίες εγκαίρως.

Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία έκανε μεταξύ 700 και 800 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για τον COVID-19 φέτος και αναμένει να παράγει μεγαλύτερο αριθμό το 2022, ενισχύοντας την παραγωγή από 100 εκατομμύρια δόσεις το μήνα σε 150 εκατομμύρια.

Πρόσθετες γραμμές παραγωγής που κατασκευάζονται μέσω συμφωνίας με την ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Lonza (LONN.S) θα τεθούν σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενισχύοντας την παραγωγή, είπε, προσθέτοντας ότι η εταιρεία είχε για πρώτη φορά 30 εκατομμύρια δόσεις σε απόθεμα .

Μετά την υπογραφή προκαταρκτικών συμφωνιών με τον Καναδά και την Αυστραλία, η Moderna έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την Ελβετία για μια λεγόμενη συνδρομή εμβολίου που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την προσφορά καθώς αναπτύσσει νέο εμβόλιο mRNA και ενδιαφέρεται να εμβαθύνει τους δεσμούς με άλλα καθεστώτα.

«Έχουμε μια σειρά από νέα εμβόλια υπό ανάπτυξη, για παράδειγμα κατά της γρίπης ή κατά του ιού RS, που προκαλεί μια ασθένεια του αναπνευστικού που είναι θανατηφόρα σε ηλικιωμένους και μικρά παιδιά», είπε ο Bancel.

«Μπορούμε να συνδυάσουμε αυτά τα τρία εμβόλια mRNA σε μία δόση και να προτείνουμε στις κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν προμήθειες για ένα συγκεκριμένο ποσό για αρκετά χρόνια και στη συνέχεια να επενδύσουν σε μια μονάδα παραγωγής στη χώρα αυτή».

Αυτό θα έδινε σε αυτές τις χώρες προτεραιότητα εφοδιασμού σε περίπτωση νέας πανδημίας, είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Moderna, Μπορούμε, Όμικρον,Moderna, boroume, omikron