Mην ενοχλείτε τα Φλαμίνγκο

Έκκληση προς όλους όσους συρρέουν κατά εκατοντάδες στην Αλυκή Λάρνακας για να θαυμάσουν το περίφημο θέαμα των Φλαμίνγκο που έχουν καταφθάσει στην Κύπρο για τροφή και καταφύγιο απευθύνει ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Σύμφωνα με την καταμέτρηση που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο η Αλυκή της Λάρνακας φιλοξενεί γύρω στα 12500 Φλαμίνγκο αυτή τη στιγμή, ενώ η Αλυκή Ακρωτηρίου φιλοξενεί γύρω

στα 2500.

Τα πουλιά αυτά είναι προστατευόμενο είδος και αποτελούν παγκοσμίως σημαντικό αριθμό ενώ η Αλυκή της Λάρνακας έχει χαρακτηριστεί ως Υδροβιότοπος Διεθνούς Σημασίας (Ramsar) λόγω και του αριθμού Φλαμίνγκο που φιλοξενεί το χειμώνα.

Όμως τα πουλιά αυτά είναι πολύ ευάλωτα στην ενόχληση. Έχει παρατηρηθεί ότι κάποιοι μπαίνουν μέσα στην Αλυκή με γαλότσες ή ξυπόλυτοι για να πλησιάσουν τα Φλαμίνγκο και να τα δουν καλύτερα. Αυτό αποτελεί πολύ μεγάλο πρόβλημα και αποτελεί σημαντική ενόχληση για το είδος αυτό αλλά και μεγάλη ανευθυνότητα. Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι κάποιοι πετάνε Drones ώστε να τα φωτογραφήσουν.

Τα πουλιά βρίσκονται εδώ για να ξεκουραστούν και να τραφούν. Όταν υπάρχει συνεχής ενόχληση δεν μπορούν ούτε να ξεκουραστούν ούτε να τραφούν με ησυχία. Η έλλειψη ξεκούρασης κατά το χειμώνα έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να έχει επίπτωση στην αναπαραγωγική επιτυχία κάποιων ειδών την άνοιξη. Επομένως, είναι πιθανόν αυτή η ενόχληση να αποτρέψει τα πουλιά από το να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις που χρειάζονται ώστε να αναπαραχθούν την άνοιξη. Επιπλέον, εκτός από τα Φλαμίνγκο, οι δύο Αλυκές φιλοξενούν επίσης διάφορα άλλα είδη προστατευόμενων πουλιών τα οποία είναι εξίσου ευαίσθητα στην ενόχληση.

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου καλεί όλους τους ευσυνείδητους πολίτες:

Να χαρούν τα Φλαμίνγκο από απόσταση και να μην προσπαθούν να τα πλησιάσουν.Να μην εισέρχονται στην Αλυκή με γαλότσες ή ξυπόλυτοι για να τα πλησιάσουν. Τα Φλαμίνγκο είναι άγρια πουλιά που ενοχλούνται και φοβούνται. Να προτιμήσουν να τα απολαύσουν είτε από το Πτηνοπαρατηρητήριο της Αλυκής Λάρνακας είτε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου στο οποίο η πρόσβαση είναι δωρεάν.Να μην πετάνε Drones ή άλλα μέσα πάνω από τα Φλαμίνγκο.

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου θα προσπαθήσει να βρίσκεται κάθε Σαββατοκύριακο στην Αλυκή Λάρνακας με τηλεσκόπια ώστε να έχουν την ευκαιρία οι πολίτες να χαρούν το θέαμα των Φλαμίνγκο από απόσταση.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Πτηνολογικού στο www.birdlifecyprus.org

Keywords
Τυχαία Θέματα