Mijatović: Τα κράτη μέλη ΣτΕ να δεσμευτούν στον χειρισμό αφίξεων Αφγανών

Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει ανεπιφύλακτα να δεσμευτούν στον χειρισμό των αφίξεων ατόμων τα οποία διαφεύγουν από τη φρικτή κατάσταση στο Αφγανιστάν σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε σήμερα η Επίτροπος του ΣτΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Dunja Mijatović.

Επεσήμανε πως διάφορες Κυβερνήσεις και τοπικές αρχές των κρατών μελών του ΣτΕ έχουν θέσει ένα θετικό παράδειγμα υποσχόμενα να φιλοξενήσουν ανθρώπους που φεύγουν από το Αφγανιστάν μετά την ανάληψη της εξουσίας στη χώρα από τους Ταλιμπάν.

Δυστυχώς, ωστόσο, πρόσθεσε, πολλά κράτη μέλη υπαινίχθηκαν, ανακοίνωσαν ή έλαβαν μέτρα για το κλείσιμο συνόρων, την ανέγερση τειχών ή φρακτών, περιορισμούς σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις για άσυλο ή επαναπροωθήσεις.

Η κ. Mijatović σημείωσε πως αυτά και άλλα μέτρα που υποτίθεται στοχεύουν στην πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα άτομα να αποτρέπονται από το να αναζητούν άσυλο στο έδαφος των κρατών μελών μας, παράνομα να επιστρέφονται πίσω στα σύνορα ή να αφήνονται χωρίς πρόσβαση σε προστασία οπουδήποτε κατά μήκος των διόδων τους, ενώ αναζητούν ασφάλεια.

Ορισμένα κράτη έχουν προκαλέσει φόβους για μια νέα "μεταναστευτική κρίση" ή τα "μαθήματα του 2015" για να δικαιολογήσουν τέτοια μέτρα, ανέφερε η αξιωματούχος του ΣτΕ. Αυτό παραβλέπει, πρόσθεσε, ότι την πραγματική κρίση την αντιμετωπίζει ο λαός του Αφγανιστάν, ιδιαίτερα οι γυναίκες και τα κορίτσια, και ορισμένες γειτονικές χώρες στις οποίες καταφεύγουν κυρίως οι άνθρωποι και που ήδη φιλοξενούν μεγάλους αριθμούς Αφγανών προσφύγων για πολλά χρόνια.

Ωστόσο τα κράτη μέλη του ΣτΕ δεν μπορούν και δεν πρέπει να αναμένουν να απεξαρτηθούν από τις επιπτώσεις των γεγονότων στο Αφγανιστάν, ειδικά σε σχέση με τις αφίξεις Αφγανών που αναζητούν προστασία στα σύνορά τους και στα εδάφη τους, σημείωσε.

Ανέφερε πως παρά το ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει προκλήσεις, αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τα αποδεκτά και εδραιωμένα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι να εκληφθεί ως μια ευκαιρία για να διαβρωθεί περαιτέρω το σύστημα προστασίας στην Ευρώπη, περιλαμβανομένων των κύριων διασφαλίσεων στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη Σύμβαση για τους Πρόσφυγες.

Αυτό θα επιτείνει την πραγματική κρίση που η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή σε σχέση με τους πρόσφυγες, αυτούς που αναζητούν άσυλο και τους μετανάστες: μια κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επεσήμανε η κ. Mijatović.


Διαβάστε επίσης 

Σειρά διπλωματικών επαφών για το Αφγανιστάν έχει ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα