Mέτρα για Τ/κ στο Υπουργικό-Ψάχνουν τρόπους να μην αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος

Παραθυράκι για την παραχώρηση σύνταξης χηρείας στους Τουρκοκύπριους, χωρίς έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, ψάχνει η κυβέρνηση.

Με την καθοδήγηση της νομικής υπηρεσίας γίνεται η εξέταση των αιτήσεων, οι οποίες συνοδεύονται από ένορκο δήλωση.

Πρακτικά και πολιτικά ζητήματα που προέκυψαν στην υλοποίησή τους τέθηκαν επί τάπητος στο Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και στη συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος.

Τα περισσότερα μέτρα, που έχουν εξαγγελθεί για τους Τουρκοκυπρίους υλοποιούνται ή βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.

Αγκάθι αποτελεί ωστόσο η παραχώρηση συντάξεων

χηρείας σε συζύγους Τουρκύπριων, που εργάστηκαν στις ελεύθερες περιοχές και κατέβαλλαν τις προβλεπόμενες εισφορές.

Και αυτό επειδή όσοι γάμοι έχουν γίνει μετά το 1974, έγιναν με πιστοποιητικά, από το ψευδοκράτος, τα οποία είναι παράνομα και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας, τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από συζύγους Τουρκοκυπρίων αξιολογούνται πλέον από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων με την καθοδήγηση της Νομικής Υπηρεσίας.

Λαμβάνεται υπόψιν επίσης όπως είπε ο Γιάννης Παναγιώτου,  ένορκος δήλωση και προσωπική συνέντευξη.

Όσον αφορά τους έγγαμους  Τουρκοκύπριους, που εργάζονται σήμερα καταβάλλοντας ασφαλιστικές εισφορές, θα παρέχεται η δυνατότητα από κοινού υποβολής ένορκης δήλωσης των συζύγων, για σκοπούς ενδεχόμενης μελλοντικής χρήσης.

Ενώπιον του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, τέθηκε και το μέτρο για την συμμετοχή Τουρκοκυπρίων σε προγράμματα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, με τον Υπουργό να δηλώνει ότι έχουν ήδη προγραμματίσει εκπαιδευτικά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης στην τουρκική γλώσσα.

Τώρα, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβούλιου η οποία προηγήθηκε, τέθηκαν κι άλλα ζητήματα, που αφορούν τα μέτρα όπως είναι οι διαφωνίες, που εκφράζει το κατοχικό καθεστώς αναφορικά με το πως θα γίνει η διαπλάτυνση του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου, αλλά και πρακτικά ζητήματα, που αφορούν στην διευκόλυνση πρόσβασης σε μουσουλμανικά μνημεία.

Η Λευκωσία ευελπιστεί ότι τα μηνύματα, που θα σταλούν μετά τη συνάντηση θα μπορέσουν να κινήσουν τις διαδικασίες, ως προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Αναμένονται επίσης νέες συναντήσεις την απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη τη Δευτέρα.

Διαβάστε επίσης: Αλλαγές στις συμβάσεις και στις κλίμακες των ΣΥΟΠ – Όλες οι πληροφορίες

Δείτε το βίντεο: 

Keywords
Τυχαία Θέματα