Κ. Mαυρίδης: Άμεση ανάγκη αντικατάστασης της τρόικας

Στην άμεση ανάγκη αντικατάστασης της Τρόικας με μια δημοκρατικά νομιμοποιημένη δομή βασισμένη στα ευρωπαϊκά όργανα που θα λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και στο καίριο ζήτημα της ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης με τη δημιουργία του Ενιαίου Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, Σ&Δ) σε παρέμβαση του στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου.

Τα ερωτήματα τέθηκαν στο πλαίσιο της παρουσίασης από τον Υπουργό Οικονομικών των προτεραιοτήτων της Λετονικής προεδρίας, ο οποίος θα προεδρεύει

του Συμβουλίου ECOFIN το επόμενο εξάμηνο, με την ευκαιρία ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο κος Μαυρίδης, αφού εκδήλωσε εκ μέρους της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών την προθυμία για συνεργασία, στο πρώτο του ερώτημα τόνισε ότι ο ρόλος της Τρόικας τίθεται σε αμφισβήτηση μετά το πράσινο φως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για αγορά ομολόγων αλλά με την υπόδειξη για αποφυγή αγοράς κρατικών ομολόγων από κράτη υπό καθεστώς μνημονίου της τρόικας. Όπως υπογράμμισε, ο ευρωβουλευτής, η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους της Τρόικας. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί ακόμη στον αμφιλεγόμενο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τρόικα όπως στην περίπτωση της Κύπρου το 2013, όταν εκβιάστηκε ότι αν δεν γίνονταν δεχτοί οι όροι του μνημονίου, θα σταματούσε η παροχή ρευστότητας προς το τραπεζικό σύστημα, πράγμα που θα προκαλούσε την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος ή και υποχρεωτικά, έξοδο από το ευρώ. Ο κ. Μαυρίδης ζήτησε να μάθει αν η Λετονική προεδρία έχει οποιοδήποτε σχεδιασμό για προώθηση της αντικατάστασης της Τρόικας από όργανα της ΕΕ και περαιτέρω εκδημοκρατισμό της λήψης των οικονομικών αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναφορικά με την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, η οποία περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες της Λετονικής προεδρίας, ο Κύπριος ευρωβουλευτής έθεσε το ζήτημα του δίκαιου ανταγωνισμού ανάμεσα στα κράτη μέλη, όπως επιβάλλουν οι βασικοί κανόνες δικαίου της ΕΕ, ώστε να μην δημιουργείται τεχνητό πλεονέκτημα ή στρέβλωση εναντίον κάποιων κρατών μελών. Όπως υπέδειξε, η Τραπεζική Ένωση ξεκίνησε ήδη με μια τέτοια βασική στρέβλωση. Επεξηγώντας ανέφερε χαρακτηριστικά: "Οι τραπεζικές καταθέσεις μέχρι 100,000 ευρώ δεν είναι εγγυημένες από όργανο της ΕΕ αλλά το κάθε κράτος μέλος εγγυάται υποχρεωτικά τις καταθέσεις εντός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Ως αποτέλεσμα, τις καταθέσεις στον ευρωπαϊκό νότο εγγυώνται αδύναμα οικονομικά κράτη μέλη και ως εκ τούτου, οι τράπεζες καταβάλλουν ψηλότερα επιτόκια παρά οι τράπεζες στον πυρήνα της ΕΕ όπου τις καταθέσεις των ιδιωτικών τραπεζών εγγυώνται τα μεγάλα και εύρωστα κράτη μέλη". Το χειρότερο, όμως τόνισε, είναι που σημαντικά κεφάλαια αναζητούν ασφάλεια στον πυρήνα της Ευρωζώνης με μηδενικό ή αρνητικό επιτόκιο και οι μακροοικονομικές ανισορροπίες δημιουργούνται ως αποτέλεσμα και της ευρωπαϊκής εποπτείας. Κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι η συζήτηση για την έξοδο κεφαλαίων και καταθέσεων από την Ελλάδα και ο κίνδυνος κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος, θα ήταν πολύ περιορισμένος όπως και η στήριξη του θα απαιτούσε σαφώς λιγότερα κεφάλαια, αν ήταν ήδη σε λειτουργία το ενιαίο πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, αίτημα το οποίο η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών προβάλει εδώ και καιρό.

Ο Λετονός Υπουργός απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα του κου Μαυρίδη και αρκέστηκε σε μια γενικόλογη απάντηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα