Malaysia Airlines: 2 χρόνια από την εξαφάνιση

Δύο χρόνια συμπληρώνονται από τη μυστηριώδη εξαφάνιση της πτήσης MH370 των Μαλαισιανών αερογραμμών.

Τα ίχνη του αεροσκάφους χάθηκαν στις 8 Μαρτίου του 2014, μετά την απογείωση του από την Κουάλα Λουμπούρ, πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό κι ενώ πετούσε με προορισμό το Πεκίνο ανοιχτά των ακτών της δυτικής Αυστραλίας. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 239 επιβάτες και το πλήρωμα.

Η εν λόγω εξαφάνιση έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο «μυστηριώδεις» στην ιστορία των αερομεταφορών, καθώς το αεροσκάφος δεν έδωσε

καμία ένδειξη βλάβης κατά τη διάρκεια της πτήσης, οι κυβερνήτες δεν ανέφεραν κανένα πρόβλημα το οποίο να καταγραφεί από κάποιο πύργο ελέγχου, ενώ τα συντρίμμια του δεν βρέθηκαν ποτέ, με εξαίρεση δύο κομμάτια από το σώμα του αεροσκάφους τα οποία ξεβράστηκαν στη νήσο Ρεϊνιόν, ανοιχτά της Μαδαγασκάρης.

Σήμερα, δύο χρόνια μετά τη μυστηριώδη εξαφάνιση, νέες ελπίδες προκύπτουν από τον εντοπισμό ενός τμήματος αεροσκάφους στην ίδια νήσο.

Εν τω μεταξύ, τη συνέχιση της έρευνας για τον εντοπισμό των συντριμμιών του αεροσκάφους των Μαλαισιανών αερογραμμών MH370 και μετά τον Ιούνιο, ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων, μετά και τον εντοπισμό των νέων συντριμμιών.

Το πεδίο της έρευνας καλύπτει εμβαδόν 120.000 τμ στον πυθμένα του ωκεανού, με το οικονομικό κόστος να φτάνει στα 124,17 εκατ δολ. Ωστόσο, η έρευνα αυτή έχει αποδώσει ελάχιστα καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί τίποτα άλλο, εκτός από ένα τμήμα της πτέρυγας.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής των ερευνών πιστεύει ότι «είναι πολύ πιθανό» το αεροπλάνο να βρεθεί μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες.

Σύμφωνα με τον Μάρτιν Ντόλαν ο οποίος επικαλέστηκε το μοντέλο που έχει αναπτύξει η αυστραλιανή υπηρεσία που χειρίζεται τις έρευνες, το αεροσκάφος αφού ξέμεινε από καύσιμα συνετρήβη στην επιφάνεια της θάλασσας. Επειδή ήδη τα τέσσερα πλοία που διεξάγουν έρευνες έχουν καλύψει περισσότερα από 85.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της συνολικής έκτασης των 120.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που έχει οριοθετηθεί, ο Ντόλαν υποστηρίζει ότι το αεροσκάφος βρίσκεται κάπου σε αυτή την έκταση που μένει να ερευνηθεί οπότε αυτό θα συμβεί μέχρι τέλος Ιουλίου αν όχι νωρίτερα.

Το τμήμα εντόπισε ο Τζόνι Μπεγκ ο άνδρας, δηλαδή, που βρήκε και το πρώτο κομμάτι. Σύμφωνα με τον Μπεγκ πρόκειται για ένα αντικείμενο επιφάνειας 40Χ20 εκατοστών που έχει ένα μπλε σημάδι στην επιφάνειά του και ήταν γκρι από κάτω.

Οι θεωρίες συνωμοσίας

Πολλές είναι οι θεωρίες που έκτοτε συνοδεύουν την εξαφάνιση, εκ των οποίων καμία δεν γίνεται επισήμως αποδεκτή από Αρχές κι ερευνητές, καθώς δεν υπάρχει καμία αντικειμενική ένδειξη για την στοιχεωθέτησή της. Οι κυριότερες είναι:

Τρομοκρατική επίθεση: Ένα από τα πρώτα σενάρια εξαφάνισης ήταν αυτό της αεροπειρατείας. Δύο επιβάτες αποδείχθηκε ότι ταξίδευαν με κλεμμένα διαβατήρια ενός Ιταλού και ενός Αυστριακού πολίτη. Ίσως αυτοί να ανατίναξαν στον αέρα το αεροσκάφος ή να ανάγκασαν τον πιλότο να αλλάξει πορεία για να το καταρρίψουν σε άλλο σημείο ή να το προσγειώσουν σε ερημική τοποθεσία. Όποιος, πάντως, το έκανε γνώριζε πολύ καλά τους αεροδιαδρόμους αλλά και τις θέσεις των ραντάρ. Η επικρατέστερη τοποθεσία στην οποία θα μπορούσε να έχει προσγειωθεί το αεροσκάφος, σύμφωνα με το CNN, είναι τα νησιά Ανταμάν στον Κόλπο της Βεγγάλης μεταξύ της Ινδίας, στα δυτικά, και της Βιρμανίας στα βόρεια και ανατολικά.

Αεροπειρατία από Αφγανούς: Ακόμα ένα σενάριο αεροπειρατείας, που οδήγησε το αεροσκάφος σε Αφγανικό έδαφος με τους επιβάτες να κρατούνται ως όμηροι, είχε δει το φως της δημοσιότητας. Πηγή των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας ανέφερε ότι το Boeing 777 κατελήφθη από τρομοκράτες αγνώστου εθνικότητας και βρίσκεται σε περιοχή του Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

Τεχνικό πρόβλημα: Οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο οι πιλότοι, αλλά ενδεχομένως και όλοι οι επιβάτες, να αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα λίγο μετά την απογείωση από το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, το οποίο οδήγησε σε ξαφνική αποσυμπίεση μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με τη συντριβή του Boeing της κυπριακής εταιρείας Helios, στο Γραμματικό της Αττικής, το 2005. Στην περίπτωση αυτή, τόσο το πλήρωμα, όσο και οι επιβάτες της μοιραίας πτήσης θα έχασαν τις αισθήσεις τους χωρίς να προλάβουν να αντιδράσουν ή να εκπέμψουν σήμα κινδύνου.

Αυτοκτονία του πιλότου: Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ο ρόλος του πιλότου είναι κομβικός για την εξαφάνιση της πτήσης. Λέγεται ότι ο πιλότος δεν ήταν «ψυχολογικά σταθερός», καθώς το διάστημα πριν την μοιραία πτήση είχε πολλά οικογενειακά προβλήματα. Δεν μπορεί, επομένως, να αποκλειστεί η αποστολή αυτοκτονίας του πιλότου, κλείνοντας την παροχή του οξυγόνου τόσο στον εαυτό του όσο και στους επιβάτες

Η «εμπλοκή» των ΗΠΑ: Δεν έλειψαν και οι θεωρίες που υποστήριζαν ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη από αμερικανικό πύραυλο επειδή πλησίαζε «επικίνδυνα» στην αμερικανική στρατιωτική βάση στο νησί Diego Garcia ή ότι το Boeing προσγειώθηκε εκεί. Εκπρόσωπος της αμερικάνικης πρεσβείας στη Μαλαισία, με κάθε ευκαιρία, επιχείρησε να διαψεύσει οποιαδήποτε «εμπλοκή» του αμερικάνικου στρατού με την εξαφάνιση της πτήσης MH370 της Malaysian Airlines.

Πτήση εν κρυπτώ: Σύμφωνα με μία άλλη θεωρία, το αεροσκάφος δεν ακολούθησε τον «νότιο» διάδρομο, όπου γίνονταν επί σειρά ημερών και οι έρευνες, αλλά πέταξε προς το Βορρά, «κρυμμένο» πίσω από το σήμα που εξέπεμπε η πτήση 68 της Singapore Airlines, η οποία αναχώρησε από τη Σιγκαπούρη και είχε προορισμό τη Βαρκελώνη. Αφού κατάφερε να περάσει απαρατήρητο από τα ραντάρ, σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, προσγειώθηκε σε κάποια τοποθεσία βόρεια της Ινδίας και του Αφγανιστάν.

Απαγωγή από εξωγήινους: Σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό του CNN, περίπου ένας στους δέκα Αμερικανούς πιστεύουν ότι η εξαφάνιση του Boeing έχει σχέση με τους... εξωγήινους! Όταν τίποτα δεν είναι σίγουρο, όλα είναι πιθανά...

Keywords
Τυχαία Θέματα