Live: Στην τελική ευθεία η απελευθέρωση βίζας για Τουρκία

Δείτε ζωντανά την παρουσίαση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ελευθεροποίηση της θεώρησης εισόδου για Τούρκους πολίτες εντός ΕΕ.

Κατατίθεται αυτή τη στιγμή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πρόταση για την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για Τούρκους υπηκόους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εν λόγω πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Η πρόταση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα περιλαμβάνει,

πέρα από την κατάργηση της βίζας, την έγκριση ή μη της παράτασης κατά 6 μήνες των έκτακτων συνοριακών ελέγχων που έχουν επιβληθεί από ορισμένα κράτη-μέλη στο εσωτερικό της ζώνης του Σένγκεν.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, ότι η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη, αλλά εναπόκειται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία θα κληθούν να αποφασίσουν ομόφωνα αν η διαδικασία θα προχωρήσει προς υλοποίηση, με τις διαρροές να αναφέρουν ότι, παρά τα ανωτέρω, η Κομισιόν θα προτάξει τις σαφείς επιφυλάξεις της, αφού η Άγκυρα δεν έχει ακόμα υλοποιήσει τα 72 προαπαιτούμενα.

Η Τουρκία είναι κοντά στο να πετύχει τα απαιτούμενα

Η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα της ολοκλήρωσης της απαραίτητης εργασίας για την εξασφάλιση ταξιδιών στην ΕΕ χωρίς βίζα για τους Τούρκους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών που απαιτούνται στα τουρκικά διαβατήρια, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Τετάρτη.

Το πρακτορείο Reuters παρατηρεί ότι οι δηλώσεις έγιναν λίγο πριν την αναμενόμενη ανακοίνωση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Άγκυρα έχει εκπληρώσει σε μεγάλο βαθμό τα κριτήρια για την κατάργηση της βίζας ως μέρος μιας συμφωνίας για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. “Δικαιούνται οι πολίτες μας να ταξιδεύουν χωρίς βίζα. Η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει το λόγο της”, δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα