LIVE/ΣΚΤ: "Δάνειζαν ανθρώπους που ήταν πεθαμένοι"

Με τρεις καταθέσεις συνεχίζονται σήμερα οι δημόσιες ακροάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Πρώτος θα καταθέσει στις 09:00 ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας την περίοδο 15 Σεπτεμβρίου –15 Νοεμβρίου 2012, Παναγιώτης Φιλίππου.

Στις 10:00 θα ακολουθήσει ο Γρηγόρης Μαλιώτης, μέλος της Επιτροπείας της ΣΚΤ από τις 26 Ιουνίου 2010 μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2013.

Ενώπιον

της Ερευνητικής Επιτροπής έχει κλητευθεί να καταθέσει εκ νέου στις 11.00 ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος βρέθηκε ενώπιον της Επιτροπής και την περασμένη Πέμπτη.

Στην τρίωρη κατάθεση του, ο κ. Μιχαηλίδης κατήγγειλε «επιπόλαιους χειρισμούς», «χάος», «κακοδιαχείριση», «εκβιασμούς», ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο ύπαρξης ποινικών ευθυνών.

Το ΥΠΟΙΚ και η διοίκηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας έκαναν τα πάντα, υποστήριξε, για να εμποδίσουν τον έλεγχο της Υπηρεσίας του.

Ο έλεγχος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είχε, ανέφερε, ως στόχο να αποτρέψει τυχόν πολιτικές ή άλλες παρεμβάσεις, ωστόσο επιχειρήθηκε, όπως είπε, κατά συρροή και με μεγάλη ένταση "απόκρυψη στοιχείων".

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης τόνισε ότι το ΥΠΟΙΚ και ο Συνεργατισμός λειτουργούσαν ως "συγκοινωνούντα δοχεία", ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τρόπο, με τον οποίο προσελήφθη ως Γενικός Διευθυντής ο Νικόλας Χατζηγιάννης, τον οποίο χαρακτήρισε ως "απαράδεκτο".

Επιπλέον, κατήγγειλε ότι ο Λειτουργός Α' του ΥΠΟΙΚ, Διονύσης Διονυσίου, εκτελούσε υπηρεσίες "λόμπι" με τα κόμματα, ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες, προκειμένου να ψηφιστεί νόμος για τον αποκλεισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας από τον έλεγχο.

Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι "δημιουργούσαν πλασματικές ιστορίες εκφοβισμού για να εκβιάσουν τα κόμματα" να ψηφίσουν εσπευσμένα τη νέα νομοθεσία.

Ο Γενικός Ελεγκτής κατέθεσε και ηλεκτρονικά μηνύματα με εισηγήσεις του κ. Διονυσίου προς τον ΥΠΟΙΚ, όπως η Δημοκρατία παραβιάσει τις δεσμεύσεις του κράτους, προκειμένου να προκαλέσει "ποινή" από την Ε.Ε., με στόχο την επίσπευση της συγχώνευση των 18 ΣΠΙ, κάτι από το οποίο ενδεχομένως να απορρέουν ποινικές ευθύνες.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, ο ΥΠΟΙΚ, Χάρης Γεωργιάδης, παρά τις προειδοποιήσεις των ευρωπαϊκών Αρχών, κρατούσε στο σκοτάδι το Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι μέχρι στιγμής προγραμματισμένες καταθέσεις ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής θα συνεχιστούν μέχρι και τις 5 Σεπτεμβρίου.

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του κ.Φιλίππου ενώπιον της Επιτροπής ότι υπήρχαν ελλείψεις στους ελέγχους που γίνονταν. Το ενδιαφέρον δε, προκάλεσε η αναφορά του Φιλίππου για δάνεια που δίδονταν σε ανθρώπους που είχαν πεθάνει, πλαστογραφώντας τις ταυτότητές τους. Εκτενή αναφορά εξάλλου έγινε για το πολιτικό χρώμα που είχαν τα ΣΠΙ και το καθολικό αίτημα των πολιτικών κομμάτων για διατήρηση του ανεξάρτητου χαρακτήρα των ΣΠΙ.

Το SigmaLive καταγράφει λεπτό προς λεπτό την σημερινή διαδικασία

Keywords
Τυχαία Θέματα