LIVE/Ουκρανία: Ψυχροπολεμικό κλίμα Δύσης-Ρωσίας και σενάρια εισβολής

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται επικοινωνιακός πόλεμος μεταξύ Δύσης και Ρωσίας με την Ουκρανία να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα υπό τον φόβο μιας Ρωσικής εισβολής. Οι δυτικοί ηγέτες επιχειρούν να εξαντλήσουν όλα τα διπλωματικά περιθώρια προκειμένου να επιτευχθεί  η αποκλιμάκωση της κρίσης στα ρωσοουκρανικά σύνορα. 

Η αμερικανική κυβέρνηση ανέβασε μια κλίμακα ακόμη τον τόνο των προειδοποιήσεών της περί επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζοντας πως είναι πιθανό να συμβεί μέσα σε μερικές ημέρες. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε διάγγελμά του σήμερα ανέφερε ότι έλαβε πληροφορίες

περί επίθεσης της Ρωσίας επιτεθεί στην Ουκρανία την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου. Η συγκεκριμένη ημερομηνία διέρευσε τις προηγούμενες μέρες από τις ΗΠΑ 

Προειδοποίηση έρχεται και απ' το Παρίσι, με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών να προειδοποιεί πως υπάρχουν «όλα τα στοιχεία» για «μείζονα επίθεση» από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας. 

Σήμερα Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αποσύρει μερικά από τα στρατεύματά της κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά την ίδια ώρα τοσο το Κίεβο όσο και οι δυτικοί διπλωμάτες εξέφρασαν επιφυλακτικότητα, λέγοντας ότι έπρεπε να δουν πρακτικά βήματα από την Μόσχα. 

Στο ίδιο πλαίσιο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι αν και υπάρχει «συγκρατημένη αισιοδοξίας» δεν έχει δει ακόμη σημάδια απόσυρσης στρατευμάτων και εξοπλισμού από τα σύνορα της Ουκρανίας .  Ο σκεπτικισμός του ΝΑΤΟ υιοθετήθηκε και από τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος περιέγραψε τις πληροφορίες που η βρετανική κυβέρνηση διαθέτει ως  «μη ενθαρρυντικές» και «συγκεχυμένς».  

Η ρωσική κυβέρνηση  χλεύασε τους ισχυρισμούς της Δύσης για επικείμενη εισβολή, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι οι δυτικές διαβεβαιώσεις ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ σύντομα δεν ήταν αρκετά καλές. 

Οι δηλώσεις Πούτιν έγιναν αφού συνάντησε τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, όπου ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ξανά ότι «παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.  Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της προεδρεύουσας Πολωνίας στον ΟΑΣΕ έκανε λόγο για υστερία της Δύσης για την υποτιθέμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία 

Πολλές είναι οι χώρες που έδωσαν εντολή στις διπλωματικές τους αποστολές αλλά και τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία εν μέσω αβεβαιότητας της κατάστασης. 

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία σε σχέση με πληροφορίες για ενδεχόμενη κλιμάκωση κατάστασης σε Ουκρανία  Συγκεκριμένα, συστήνεται σε Κύπριους να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στην Ουκρανία 

❗️ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ❗️ σε σχέση με πληροφορίες για ενδεχόμενη κλιμάκωση κατάστασης σε Ουκρανία

Keywords
Τυχαία Θέματα