LIVE/Εκλογές Ισραήλ: "Μεγάλη νίκη", λέει ο Νετανιάχου

Σφράγισε η "αυτοκρατορία Νετανιάχου". Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επικράτησε στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Τρίτη, σύμφωνα τουλάχιστον με τις προβλέψεις και τις στατιστικές προβολές των ισραηλινών ΜΜΕ, που φέρουν το Λικούντ να παραμένει πρώτο κόμμα και να έχει πλεονέκτημα έναντι του βασικού αντιπάλου του ως προς τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συμμαχίας της δεξιάς

Περίπου 6,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν να εκλέξουν τους

120 βουλευτές που θα τους αντιπροσωπεύσουν στην Κνεσέτ. Η ψηφοφορία θα διήρκησε μέχρι τις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Κύπρου).

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δημοσιοποιήθηκαν λίγο μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων, ενώ η έκβαση της αναμέτρησης αναμένεται ότι θα είναι αβέβαιη μέχρι τέλους ανάμεσα στα ψηφοδέλτια των δύο Μπενιαμίν: του δεξιού Λικούντ του «Μπίμπι» Νετανιάχου και της κεντροδεξιάς συμμαχίας Μπλε-Λευκό του "Μπένι" Γκαντς.

Μάχη στήθος στήθος δίνουν το δεξιό κόμμα Λικούντ του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με το κεντρώο Μπλε και Λευκό κόμμα με επικεφαλής τον πρώην αρχηγό του στρατού Μπένι Γκαντζ, σύμφωνα με τα exit polls τριών ισραηλινών τηλεοπτικών δικτύων που δόθηκαν στη δημοσιότητα ακριβώς μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 22:00.

Και τα δύο κόμματα μετά από την ανακοίνωση αντικροούμενων αποτελεσμάτων από τα exit polls, πανηγύρισαν για "νίκη".

Πολλοί Ισραηλινοί προσήλθαν στα εκλογικά τμήματα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν στηθεί μέσα στα σχολεία της χώρας τις πρώτες ώρες, αφού άνοιξαν οι κάλπες, στις 07:00.

Καθώς δεν έχουν προκύψει σημαντικές διαφορές στα προγράμματα, η ψηφοφορία μοιάζει με δημοψήφισμα για τον Νετανιάχου, μια κυρίαρχη προσωπικότητα που άλλοι λατρεύουν και άλλοι απεχθάνονται.

Ο Νετανιάχου, 69 ετών, από τα οποία για περισσότερο από 13 συνολικά είχε την εξουσία να αποφασίζει για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της χώρας του και να μιλάει ως ίσος προς ίσον με τους μεγάλους του κόσμου, διεκδικεί μια πέμπτη θητεία.

Αν ο πρόεδρος Ρέουβεν Ριβλίν, με δεδομένη την σύνθεση του κοινοβουλίου, του αναθέσει τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, τον Ιούλιο θα σπάσει το ρεκόρ μακροβιότητας του Νταβίντ Μπεν Γκουριόν.

Απέναντί του, ο κύριος αντίπαλός του, ο Μπένι Γκαντς, 59 ετών, πρώην αλεξιπτωτιστής, πρώην διοικητής μονάδας των ειδικών δυνάμεων και πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, πριν από έξι μήνες δεν είχε μπει ακόμη στην πολιτική.

Δείτε στο Sigmalive λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις

Keywords
Τυχαία Θέματα