LIVE: Eurogroup για Ελλάδα - Χαμηλώνει ο πήχης

Άρχισε το Eurogroup για την Ελλάδα. Χαμήλωσαν την πήχη των προσδοκιών Νταϊσελμπλουμ και Σόιμπλε.

Δύο τα κυρίαρχα ζητήματα, τα οποία θα τεθούν επί τάπητος. Η αξιολόγηση του προγράμματος και του συμπληρωματικού μνημονίου, ενώ για πρώτη φορά θα μπει στο τραπέζι το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, χωρίς

ωστόσο να αναμένονται αποφάσεις.

Προσερχόμενος στη συνεδρία των υπουργών Οικονομικών, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμλουμ, δήλωσε ότι δεν αναμένει σήμερα οριστικά συμπεράσματα. «Θα συζητήσουμε το πότε, το εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις, εάν είναι απαραίτητο», επισήμανε και πρόσθεσε ότι επιθυμεί μία συμφωνία για το ελληνικό χρέος στις 24 Μαΐου.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκαθάρισε ότι «σήμερα δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις». «Σήμερα θα γίνει συζήτηση και θα δοθούν πολιτικές οδηγίες», επισήμανε και υπέδειξε ότι «πριν από τις συζητήσεις για το χρέος, χρειάζεται ανάλυση βιωσιμότητας. Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει λύση μέχρι το τέλος του Μαΐου».

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. είχαν, επίσης, εκφράσει νωρίτερα την εκτίμηση ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί σήμερα συμφωνία για ρύθμιση του χρέους. Το ελληνικό χρέος διχάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρά την επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Κομισιόν και ορισμένα κράτη μέλη αντιστέκονται σε μια γενναία ρύθμιση.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσέρχεται πάντως στο Eurogroup, έχοντας ανά χείρας το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και πρόταση για δημιουργία Αυτόματου Μηχανισμού Διόρθωσης Μελλοντικών Αποκλίσεων.

Εν μέσω αντεγκλήσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία κρατά αποστάσεις από το ζήτημα του χρέους, θεωρεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται εντός του πλαισίου και προτείνει εκταμίευση δόσης για κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας ύψους € 2 δις, που εκπνέουν ως τις 20 Ιουλίου. Θεωρεί ότι δεν είναι απαραίτητη η νομοθέτηση άλλων μέτρων, ενώ υποδεικνύει ότι μόνο όταν θα επικυρωθούν τα αποτελέσματα της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τα δημοσιονομικά θα κριθεί εάν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα.

Το ΔΝΤ, επιμένει σε ταυτόχρονη συζήτηση του συμπληρωματικού μνημονίου, της ελάφρυνσης του χρέους και της αποδέσμευσης της δόσης. Με επιστολή της προς το Eurogroup, η Κριστίν Λανγκάρντ, ζητεί πιο ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους και αφήνει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να συγκατανεύσει το Ταμείο εάν δεν ληφθούν παράλληλα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Παρακολουθείστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα