LIVE: Η ώρα της αλήθειας στην Τουρκία - Στις κάλπες οι Τούρκοι ψηφοφόροι

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Τούρκοι ψηφοφόροι σε μια εκλογική διαδικασία που θεωρείται κρίσιμη και ιστορικό ορόσημο για τη χώρα όχι μόνο ως προς το ποιος θα κυβερνήσει, αλλά και πώς.

Σήμερα πάνω από 60 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα ψηφίσουν σε 191884 κάλπες προκειμένου να επιλέξουν τον Πρόεδρο, για πενταετή θητεία και την 28η Βουλή. Τρεις είναι υποψήφιοι για την προεδρία, 24 πολιτικά κόμματα και 151 ανεξάρτητοι υποψήφιοι βουλευτές διεκδικούν την είσοδο στο κοινοβούλιο.

Οι εκλογές

αυτές διεξάγονται για πρώτη φορά με τον νέο εκλογικό νόμο που ψήφισε η τουρκική εθνοσυνέλευση στις 31 Μαρτίου 2022. Ο νέος εκλογικός νόμος μειώνει τις ελάχιστες απαιτούμενες ψήφους που απαιτούνται για να μπει ένα κόμμα στο κοινοβούλιο στο 7% από το 10%. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεταξύ 08:00 και 17:00 σε όλη την Τουρκία.

Το χαρακτηριστικό των γενικών εκλογών της 14ης Μαΐου είναι ότι συμμετέχουν οι  περισσότερες συμμαχίες στην ιστορία της Τουρκίας. Συνολικά συμμετέχουν στις προεδρικές εκλογές για την 13η Προεδρία τέσσερις υποψήφιοι, και στις βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου για την 28η κυβέρνηση 24 κόμματα από τα 36 που είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές (δεδομένου ότι μερικά κόμματα, όπως το Κόμμα Ευδαιμονίας (Saadet), το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi), to Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) συμμετέχουν στις λίστες άλλων κομμάτων και δεν διεκδικούν την ψήφο αυτόνομα). Ωστόσο τα περισσότερα κόμματα πηγαίνουν στις εκλογές σχηματίζοντας συμμαχίες. Συνολικά πέντε συμμαχίες κατεβαίνουν στις εκλογές

Λαϊκή Συμμαχία

Η Λαϊκή Συμμαχία η οποία στηρίζει την υποψηφιότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) υπέβαλε στις 24 Μαρτίου στην Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK) το πρωτόκολλο της που περιλαμβάνει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το Κόμμα Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ), το Κόμμα Μεγάλης Ενότητας (ΒΒΡ) και το Κόμματος Νέας Ευημερίας (YenidenRefah). Ωστόσο και το Hüda Par που υποστηρίζει τη Λαϊκή Συμμαχία, ανακοίνωσε ότι θα εισέλθει στις εκλογές μέσα από τις λίστες του ΑΚΡ. Την τελευταία στιγμή πριν παραδοθούν οι λίστες των υποψηφιοτήτων, και ο Οντέρ Ακσακάλ (Önder Aksakal), ηγέτης του Δημοκρατικού  Αριστερού Κόμματος (DSP) που είχε ιδρύσει ο Μπουλέντ Ετζεβίτ (Bülent Ecevit) ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Ταγίπ Ερντογάν προκαλώντας παραιτήσεις στελεχών του κόμματος του.

Εθνική Συμμαχία

H Εθνική Συμμαχία η οποία στηρίζει την υποψηφιότητα Κεμάλ Κιλιτστντάρογλου (Kemal Kılıçdaroğlu) παρέδωσε στις 22 Μαρτίου το πρωτόκολλο σχετικά με την εκλογική συμμαχία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του Καλού Κόμματος (İYİ Partisi), του Κόμματος Ευδαιμονίας (Saadet Partisi), του Κόμματος του Μέλλοντος (Gelecek Parisi), του Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) και του Δημοκρατικού Κόμματος (DP).

Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας

Το Κόμμα της Πράσινης Αριστεράς, το Εργατικό Κόμμα Τουρκίας (ΤΙΡ) και το Εργατικό Κόμμα (ΕΜΕΡ) παρουσίασαν το πρωτόκολλό τους στην YSK στις 24 Μαρτίου με την επωνυμία ‘Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας’. Το φιλοκουρδικό HDΡ που είναι μέρος της ‘Συμμαχίας Εργασίας και Ελευθερίας’ επειδή συνεχίζεται η αγωγή εναντίον του στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει στις εκλογές μέσα από τις λίστες του Κόμματος Πράσινης Αριστεράς. Η Συμμαχία υποστηρίζει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον υποψήφιο της Εθνικής Συμμαχίας.

Το διακύβευμα

Τα διακυβεύματα και τα διλήμματα είναι πολλά και σύνθετα αλλά το ερώτημα παραμένει πόσο η εκλογική αναμέτρηση αυτή καθαυτή θα είναι δίκαιη εξαιτίας της χρήσης όλων των θεμιτών και αθέμιτων μέσων ιδιαίτερα από την κυβερνητική παράταξη στην προσπάθεια της να παραμείνει στην εξουσία. Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται είναι ο φόβος ότι μπορεί να υπάρξει κάποιου είδους βίαιη εκτροπή της διαδικασίας, εάν τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά, όπως έχουν προϊδεάσει συγκεκριμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Το SigmaLive καλύπτει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις

Keywords
Τυχαία Θέματα