LIVE / Έβρος: Συνεχίζεται ο υβριδικός πόλεμος – Όλα τα νεότερα

Συνεχίζεται και σήμερα Σάββατο, 7 Μαρτίου, η ένταση στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στον Έβρο. Από τις επτά σήμερα το πρωί συνεχίζεται η ρίψη χημικών στο Τελωνείο των Καστανεών, η οποία είχε σταματήσει στις δύο τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανά διαστήματα, κυρίως από τις τουρκικές Αρχές, γίνεται εκτενής ρίψη χημικών με ειδικά όπλα εκτόξευσης χημικών, καθώς και κάποιες ρίψεις χημικών από τους συγκεντρωμένους στο τελωνείο των Καστανεών, οι οποίοι επιχειρούν και την πρόκληση φθορών στον

φράχτη, προκειμένου να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος.

Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απαντούν στις εν λόγω επιθέσεις με ρίψεις χημικών και νερού, αποτρέποντας κάθε απόπειρα παραβίασης των συνόρων της χώρας.

Σε δηλώσεις του στον «ΣΚΑΪ» σήμερα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ανακοίνωσε πως κόβονται τα επιδόματα που λαμβάνουν οι μετανάστες στην Ελλάδα, μετά την χορήγηση ασύλου. Σκοπός του μέτρου η αποτροπή της εκμετάλλευσης αυτής της δυνατότητας. Ο Υπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη προβοκάτσια από την Τουρκία που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, δημιουργώντας μια ασύμμετρη απειλή.

Χθες, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ κάλεσε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, που εξωθούνται να εγκαταλείψουν την Τουρκία, να μην μεταβαίνουν στα σύνορα με την Ελλάδα «διότι αυτά δεν είναι ανοικτά», αντίθετα απ' ό,τι τους λέγεται.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ θεωρεί πως η ΕΕ κάνει πλάτες στην Ελλάδα, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το ψήφισμα που υιοθετήθηκε χθες κατά την σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ δείχνει καθαρά ότι η ΕΕ δεν έχει ακόμη αντιληφθεί το βάρος που υπέστη η Τουρκία και τις προσπάθειες που κατέβαλε στο θέμα της μετανάστευσης και της ασφάλειας.

Τις τελευταίες μέρες υπήρξαν άγρια επεισόδια στις Καστανιές, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες με την βοήθεια των τουρκικών δυνάμεων επιχείρησαν να περάσουν στο ελληνικό έδαφος. Ασκήθηκε οργανωμένη πίεση στην Ελλάδα με την χρήση χημικών, drones αλλά και άνοιγμα κλειστών κέντρων από Τουρκία για προώθηση «ποινικών». Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και τα ΜΜΕ από τις 28 Φεβρουαρίου ενθαρρύνουν και υποβοηθούν την μετάβαση προς την Ελλάδα, ενώ Τούρκοι στρατιωτικοί ξυλοκοπούν και χλευάζουν τους μετανάστες.

Βίντεο επίσης δείχνει την τουρκική αστυνομία να ρίχνει με πολλαπλούς εκτοξευτές καπνογόνα και δακρυγόνα προς την ελληνική πλευρά, υποβοηθώντας τους μετανάστες. 

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως θα ανοίξει εκ νέου τις πύλες για τους μετανάστες/πρόσφυγες προς την Ελλάδα και την Ευρώπη στις 28 Φεβρουαρίου, μετά τα ισχυρά πλήγματα που δέχθηκε στο Ιντλίμπ από την αντεπίθεση του Συριακού Στρατού, που άφησε 33 Τούρκους στρατιώτες νεκρούς.

Ο Ερντογάν είχε απειλήσει τον Νοέμβριο του 2019 «έι Ευρώπη, οι πύλες μας θα ανοίξουν!». Οι νέες εξελίξεις ουσιαστικά κλιμακώνουν την ένταση του υβριδικού πολέμου που διεξάγεται εδώ και χρόνια, μέσα από την εργαλειοποίηση της μαζικής μετανάστευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα
LIVE, Έβρος, Συνεχίζεται, – Όλα,LIVE, evros, synechizetai, – ola