LIFE-foodprint: Εκπαιδεύσεις στα σχολεία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκστρατεία του ευρωπαϊκού έργου «LIFE-foodprint», που στοχεύει στην μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Την περασμένη Τρίτη 21/2/23 φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», ο Διευθύνον Σύμβουλος της εταιρείας «Parpounas Sustainability Consultants», εταίρος στην εκστρατεία FoodPrint, Κυριάκος Παρπούνας.

Ο κύριος Παρπούνας αναφέρθηκε στον 2ο κύκλο μαθημάτων που άρχισε τον περασμένο Ιανουάριο και συγκεκριμένα στις 12 Ιανουαρίου 2023.

Ο εν λόγω κύκλος, εκπαίδευσης και ενημέρωσης

των παιδιών στα σχολεία, γύρω από το σοβαρό πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και την κοινωνία, βρίσκεται σε εξέλιξη και όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον και ανταπόκριση από τα σχολεία και φυσικά αφορά και στον προγραμματισμό που γίνεται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, αφού το όλο πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία και με το Ινστιτούτο.

Ο Κυριάκος Παρπούνας εξήγησε επίσης πως η διεξαγωγή επαναληπτικής σειράς διαδικτυακών μαθημάτων για τη σπατάλη τροφίμων στα πλαίσια της σχολικής μονάδας, έγινε με την συνεργασία της Μονάδας Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΠΑΑ), και το (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΥΠΑΝ), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Life FoodPrint.

Τι αφορούν τα μαθήματα

Όπως είπε τα μαθήματα στοχεύουν στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κυρίως στην εκπαίδευση των μαθητών/μαθητριών στα θέματα που άπτονται της παραγωγής και της σπατάλης τροφής, της επισιτιστικής ασφάλειας τροφίμων, της διαχείρισης και μείωσης της σπατάλης τροφίμων, της κομποστοποίησης, της υπεύθυνης κατανάλωσης, της υιοθέτησης αειφόρων πρακτικών για τη μείωση της σπατάλης τροφής.

«Τα μαθήματα έχουν σχεδιασθεί ώστε να παρέχουν μοναδικές εμπειρίες παιδαγωγικής μάθησης μέσα από παιχνίδια, quiz, σενάρια μάθησης και μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο από τους/τις εκπαιδευτικούς όσο και από τους/τις μαθητές/μαθήτριες τόσο στο σχολείο, όσο και στο σπίτι. Ο σχεδιασμός των μαθημάτων παρέχει δυνατότητες άμεσης ανατροφοδότησης σε σχέση με τα θέματα που το κάθε μάθημα εξετάζει και μέσα από διαδραστικές εφαρμογές συμβάλλει στην αναστοχαστική μάθηση, στον προβληματισμό και στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης» πρόσθεσε.

Ο Διευθύνον Σύμβουλος της «Parpounas Sustainability Consultants» και εταίρος στην εκστρατεία FoodPrint, Κυριάκος Παρπούνας, τόνισε πως τα διαδικτυακά μαθήματα αφορούν στη Δημοτική Εκπαίδευση (Ε’ και Στ’ τάξη) και Μέση Γενική Εκπαίδευση (Γυμνασιακός Κύκλος). Είναι διάρκειας μίας (1) και δύο (2) διδακτικών περιόδων και προσφέρονται στον χώρο του σχολείου από τους/τις λειτουργούς της Μονάδας ΕΠΑΑ.

Η εφαρμογή των μαθημάτων στα σχολεία, περιλαμβάνει: α) θεωρητική προσέγγιση του μαθήματος και εισαγωγή των μαθητών/μαθητριών σε βασικές έννοιες σχετικές με το θέμα που έχουν επιλέξει, β) εφαρμογή των διαδικτυακών μαθημάτων υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτών και γ) ανατροφοδότησή τους. Βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή των μαθημάτων στα σχολεία είναι η απρόσκοπτη σύνδεση στο

διαδίκτυο και η ύπαρξη υπολογιστών και tablets από τους/τις μαθητές/μαθήτριες οι οποίοι/οποίες θα συμμετάσχουν στο μάθημα. Σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη για πρόσθετα tablets, η ομάδα των εκπαιδευτών/εκπαιδευτριών της Μονάδας για την ΕΠΑΑ, μπορεί για τις ανάγκες των μαθημάτων να υποστηρίξει τα σχολεία, με ένα μικρό αριθμό tablets, φτάνει να δηλωθεί από το κάθε σχολείο στη δήλωση συμμετοχής.

Θα εκπαιδευτούν περίπου 5000 παιδιά

Ο Κυριάκος Παρπούνας επεσήμανε ότι τηρήθηκε σειρά προτεραιότητας με βάση την υποβολή των αιτήσεων για 2600 παιδιών πέρσι και περίπου ο ίδιος αριθμός θα εκπαιδευτεί και φέτος.

«Για τα σχολεία που αιτήθηκαν κατά την προηγούμενη χρονιά και δεν ικανοποιήθηκαν σημειώνεται ότι οι αιτήσεις τους είναι καταχωρημένες και οι λειτουργοί της Μονάδας Εκπαίδευσης για την Περιβάλλον θα επικοινωνήσουν με τις διευθύνσεις των σχολείων για προγραμματισμό των μαθημάτων.

Τα σχολεία που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα διαδικτυακά μαθήματα θα πρέπει να υποβάλουν έγκαιρα τη δήλωση συμμετοχής τους, συμπληρώνοντας το Έντυπο Δήλωσης Συμμετοχής (παράρτημα Β) και αποστέλλοντάς το στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]. Τα διαδικτυακά μαθήματα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Μονάδας ΕΠΑΑ (https://mepaa.moec.gov.cy/index.php/el/epimorfosi/imerides-seminaria-sinedria)» ανέφερε.

Αξίζει να αναφερθεί πως για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το προσωπικό της Μονάδας Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, στο τηλ. 22402331 ή με την

Προϊστάμενη της Μονάδας κα. Αραβέλλα Ζαχαρίου, στο τηλ. 22402352

Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι έχουν προγραμματιστεί εκπαιδεύσεις σε 33 σχολεία για τον Ιανουάριο μέχρι Φεβρουάριο του 2023. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα προγραμματιστούν κι άλλα για τους επόμενους μήνες.

Τον περασμένο Ιούνιο ολοκληρώθηκε η 2η έρευνα της, με θέμα την μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Η έρευνα είχε θέμα: «Οικιακά οργανικά απορρίμματα: Συνήθειες αγοράς και διαχείρισης τροφίμων σε κυπριακά νοικοκυριά». Διεξήχθη την περίοδο 11 – 13 Μαΐου 2022 με τη μεθοδολογία CAWI (Computer Aided Web Interviewing).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι συνήθειες των καταναλωτών στην Κύπρο σε σχέση με την αγορά, διατήρηση και κατανάλωση τροφίμων παρουσιάζουν βελτίωση..

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

1.με βάση την δεύτερη παγκύπρια έρευνα FoodPrint για την σπατάλη τροφίμων. Σε σύγκριση με αντίστοιχη έρευνα που

έγινε πριν από 2 χρόνια, η βελτίωση αφορά μεταξύ άλλων, τα αισθήματα (τύψεις), την αντίληψη περιβαλλοντικού κόστους και την απώλεια χρημάτων όταν πετούν τρόφιμα, ενώ παράλληλα η συμπεριφορά τους, επηρεάζεται από πολλούς εξωγενείς παράγοντες, όπως η ακρίβεια και η πανδημία. Οι Κύπριοι εξακολουθούν όμως να πιστεύουν ότι έχουν επάρκεια και δεν κάνουν σωστή διαχείριση των περισσευμάτων. Χρειάζονται επίσης περισσότερη γνώση και ευαισθητοποίηση για το πώς αξιολογούν το κόστος που προκαλούν με την σπατάλη τροφίμων.

Αυτά είναι ορισμένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της 2ης παγκύπριας έρευνας στο πλαίσιο της εκστρατείας FoodPrint που θέτει στο επίκεντρο το φλέγον ζήτημα της σπατάλης τροφίμων. Η πρώτη έρευνα έγινε στο τέλος του 2020, όταν άρχισε η εκστρατεία FoodPrint, ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Life+.

Δείτε το απόσπασμα: 

Keywords
Τυχαία Θέματα
LIFE#45foodprint, Εκπαιδεύσεις,LIFE#45foodprint, ekpaidefseis