LIFE-foodprint: Αποτελέσματα 3ης έρευνας στο «Πρωτοσέλιδο»

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς, η 3η και τελευταία βασική ποσοτική έρευνα στα πλαίσια του έργου LIFE–FOODPRINT “Awareness – raising campaign to prevent and manage food waste among consumers, the food and hospitality industries” για την ευαισθητοποίηση, την πρόληψη και τη διαχείριση της σπατάλης τροφίμων μεταξύ των καταναλωτών, των βιομηχανιών τροφίμων και φιλοξενίας.

Την περασμένη Τετάρτη 20/4/23 φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» που παρουσιάζει ο Αντρέας Δημητρόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος

της εταιρείας «Parpounas Sustainability Consultants», Κυριάκος Παρπούνας, ο οποίος αναφέρθηκε στα πολύ σημαντικά αποτελέσματα της έρευνας όπου μεταξύ άλλων καταγράφηκε ότι σχεδόν οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα, βρίσκουν είτε πολύ σημαντική με ποσοστό 41%, είτε αρκετά σημαντική με ποσοστό 36%, τη μείωση απορριμμάτων φαγητού για την προστασία του περιβάλλοντος.

Μιλώντας στην εκπομπή ο κύριος Παρπούνας είπε ότι δυστυχώς ο ανεπτυγμένος κόσμος πετάει σχεδόν το 1/3 των τροφίμων που παράγονται στα σκουπίδια.

Πετύχαμε τον στόχο;

Συγκριτικά με τις προηγούμενες έρευνες ο εκπρόσωπος της «Parpounas Sustainability Consultants», εξήγησε πως στις τρεις διαδοχικές έρευνες καταγράφηκαν οι συνήθειες και απόψεις

των πολιτών για την σπατάλη των τροφίμων. Διεφάνη πως υπάρχει μικρή βελτίωση στις θετικές συμπεριφορές. Προσπαθούμε να φάμε ότι μας έμεινε από την προηγούμενη μέρα. «Η καλή συντήρηση στο ψυγείο διατηρεί το φαγητό και δη στην κατάψυξη είναι ακόμη καλύτερα» πρόσθεσε.

Πλέον όπως είπε ο κύριος Παρπούνας αγοράζουμε πιο έξυπνα. Αποθηκεύουμε με σωστό τρόπο για να καταναλώνουμε αυτά που θα λήξουν νωρίτερα.

Τόνισε πως τα τηλεοπτικά σποτ που έγιναν βοήθησαν ιδιαίτερα, όπως για παράδειγμα αν κάποιος πάει σε κάποιο εστιατόριο και μείνει φαγητό στο τραπέζι, θα το ζητήσει να το πάρει μαζί του ή ο σερβιτόρος θα το προτείνει. Μια συνήθεια που δεν καταγραφόταν στο παρελθόν, τώρα άρχισε να συμβαίνει σε μεγαλύτερο βαθμό.

Ο Κυριάκος Παρπούνας, κάλεσε επίσης όλο τον κόσμο να προσέλθει στο Περιβαλλοντικό Πανηγύρι που θα γίνει αυτό το Σάββατο 22/4/23 μεταξύ των ωρών 10.00-13.00 στην Λευκωσία, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αθαλάσσας.

Όπως είπε στην σχετική εκδήλωση θα διδαχθούμε την κομποστοποίηση τροφίμων και θα κληρωθούν και κομποστοποιητές σε αριθμό τυχερών.

Στο περιβαλλοντικό πανηγύρι που αφορά μικρούς και μεγάλους, σκοπός είναι να περάσουμε ένα όμορφο πρωινό ανακαλύπτοντας τρόπους μείωσης της σπατάλης τροφίμων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενδιαφέροντα εργαστήρια για αξιοποίηση υπολειμμάτων που ίσως δεν περίμενες, επανακαλλιέργεια αλλά και τρόπους μαγειρικής που θα μειώσει τη σπατάλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα