LIFE - foodprint: Tμήμα Περιβάλλοντος

Οικονομικές, κοινωνικές αλλά και περιβαλλοντικές είναι οι επιπτώσεις από την σπατάλη τροφίμων σε ολόκληρο τον πλανήτη, με αποτέλεσμα να εκπέμπεται σήμα S.O.S για βιωσιμότητα των μελλοντικών γενιών.

Την περασμένη Δευτέρα 20/2/23 η Λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος Ναταλία Γεωργίου ήταν φιλοξενούμενη στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο», του ΣΙΓΜΑ, και εξήγησε την ανάγκη μείωσης της σπατάλης τροφίμων για προστασία του πλανήτη.

Το Τμήμα

Περιβάλλοντος συμμετέχει ως εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «LIFE-foodprint», που στοχεύει στον τερματισμό των οικιακών αποβλήτων, μέσω σειράς δράσεων που υλοποιούνται εδώ και αρκετούς μήνες.

Όπως είπε η κυρία Γεωργίου, μετά από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως πετάμε 1,3 δις τόνων τροφίμων στα σκουπίδια, ανά έτος, την ώρα που με αυτά τα απόβλητα θα μπορούσαν να καλύψουν 4 φορές τις ανάγκες των ανθρώπων που υποσιτίζονται.

Εξήγησε επίσης ότι το πρόβλημα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και στην Κύπρο και για τον λόγο αυτό διενεργούνται δράσεις που οδηγούν στην σωστή κατεύθυνση. Σημαντική δράση είναι η εκπαίδευση που έγινε και η διαφώτιση και ευαισθητοποίηση κυρίως στο κομμάτι των επιχειρήσεων τροφίμων.

Μεγάλη η σπατάλη σε ολόκληρη την Ευρώπη

Τόνισε πως σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, για το 2020, προέκυψε ότι σπαταλούνται 57 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων τον χρόνο, κάτι που αντιστοιχεί σε 27 κιλά οικιακών αποβλήτων ανα κάτοικο, ετησίως.

Όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή η εκστρατεία «LIFE-foodprint», αφορά έργο του οποίου συντονιστής είναι το συγκρότημα ΔΙΑΣ και σε αυτό μετέχουν πέραν του Τμήματος Περιβάλλοντος του Υπ. Γεωργίας, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), οι «Φίλοι της Γης», η «Opinion and Action» και η «Parpounas Sustainability Consultants»

Η Λειτουργός το Τμήματος Περιβάλλοντος περιέγραψε περιεκτικά τις δράσεις του έργου αναφέροντας πως αυτό ξεκίνησε με έρευνα, συνεχίζει με εκστρατείες ενημέρωσης από όλα τα ΜΜΕ. Παράλληλα, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά σεμινάρια σε μαθητές, φοιτητές και επιχειρήσεις. Έχει αναπτυχθεί η Πλατφόρμα ευαισθητοποίησης και συνεργασίας για δωρεά τροφίμων από επιχειρήσεις και άτομα, προς αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Παράλληλα δημιουργήθηκε ο Υπολογιστής Τροφίμων που καταγράφει την σπατάλη τροφίμων που κάνει κάθε βδομάδα ένα νοικοκυριό για να μπορεί να υπολογίσει την σπατάλη που γίνεται και να την περιορίσει όσο μπορεί.

Βραβεία «LIFE-Foodprint»

Ερωτηθείσα η κ. Γεωργίου, για το Τμήμα Περιβάλλοντος και την εκδήλωση και βράβευση «LIFE-Foodprint» που διενεργήθηκε με τεράστια επιτυχία πρόσφατα, παράλληλα με τα βραβεία πράσινων δημόσιων συμβάσεων, είπε πως αυτή είχε μεγάλη επιτυχία και πρόκειται για μια μεγάλη και σημαντική εκδήλωση όπου επιβραβεύτηκαν οι επιχειρήσεις που εφαρμόζουν καλές και σωστές πρακτικές υπέρ της

μείωσης σπατάλης τροφίμων. «Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με την ΟΕΒ και τα βραβεία εστιάστηκαν σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με σίτιση και ξενοδοχειακό και μεταποιητικό τομέα. Από τα βραβεία αυτά μπορούν να υποκινηθούν και άλλες επιχειρήσεις να πράξουν το ίδιο, στηρίζοντας συνανθρώπους αλλά και το περιβάλλον μας» κατέληξε η κ. Γεωργίου.

Δείτε το βίντεο: 

Keywords
Τυχαία Θέματα