Kυβέρνηση -Τρόικα συζητούν την επικαιροποίηση του μνημονίου

Μετά από 10 μήνες οι επικεφαλής της Τρόϊκας επανήρχισαν επισήμως την αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος.

Μια διαδικασία, η οποία μπήκε στο ψυγείο λόγω της εκκρεμότητας στην εφαρμογή της νομοθεσίας των εκποιήσεων. Πλαίσιο αφερεγγυότητας και πακετοποίηση και πώληση δανείων ήταν στην 1η γραμμή της σημερινής δίωρης συνάντησης της ηγεσίας των δανειστών με τον ΥΠΟΙΚ.

Για την πώληση δανείων, η Τρόικα έστειλε γραπτώς τις παρατηρήσεις της επί του προσχεδίου που ετοίμασε η ΚΤ και μέχρι αύριο θα είναι έτοιμη

η τελική μορφή της πρότασης.

Πηγές της Εποπτικής Αρχής αναφέρουν πως υπάρχουν εκείνες οι ασφαλιστικές δικλίδες, με τις οποίες αποτρέπεται η εμπλοκή εταιρειών τουρκικών συμφερόντων στην αγορά δανείων. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, να ενσωματωθεί και πρόνοια περί δημοσίου συμφέροντος.

Για το πλαίσιο αφερεγγυότητας, ο Χάρης Γεωργιάδης ζήτησε από τους δανειστές να αποδεκτούν την εφαρμογή του για περίοδο τουλάχιστον ενός έτους και σε περίπτωση που διαφανούν κενά ή ελλείψεις, να διευθετηθούν, μέσω διαβουλεύσεων, σε κατοπινό στάδιο.

Στις δηλώσεις του, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εφαρμογής Αφερεγγυότητας, ο οποίος είχε τις προηγούμενες μέρες διαδοχικές συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόϊκας, αναφέρθηκε στην πρόνοια του πλαισίου για διαγραφή μέχρι 25 χιλιάδων Ευρώ από δανειακές συμβάσεις φυσικών προσώπων, εκφράζοντας την εκτίμηση πως θα επωφεληθούν τουλάχιστον 20 χιλιάδες άτομα.

Το βασικό κομμάτι της πολιτικής διαπραγμάτευσης θα διεξαχθεί αύριο στο ΥΠΟΙΚ, ενώ την Παρασκευή, η ηγεσία της Τρόικας θα τα πει και με την Διοικήτρια της ΚΤ η οποία επιστρέφει στην Κύπρο από την Φρανκφούρτη.

Στόχος, είναι ως το τέλος της εβδομάδας να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης και επικαιροποίησης του μνημονίου.

Επί τάπητος θα τεθούν επίσης τα θέματα του ΓΕΣΥ τα οποία οι δανειστές συζήτησαν και θχες με τον Υπουργό Υγείας, της μεταρρύθμισης στο Δημόσιο και των αποκρατικοποιήσεων. Για το θέμα των εμπορικών δραστηριοτήτων στο λιμάνι Λεμεσού, οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να ζητηθεί μικρή διαφοροποίηση των χρονοδιαγραμμάτων και η αποκρατικοποίηση να γίνει εντός του 1ου τριμήνου του 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα