Kύπρος: Έντονο παρασκήνιο πίσω από αναφορές Μπορέλ για εμπλοκή Frontex

Frontex μπορεί να συνδράμει τα κράτη μέλη στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης κατόπιν αιτήματος των ιδίων των κρατών", απάντησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Τζοζέπ Μπορέλ, σε ερώτημα του ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη, ο οποίος τόνισε ότι η βοήθεια αποτελεί αναγκαιότητα λόγω ύπαρξης οργανωμένου δικτύου παράνομης προώθησης.  Καταδικάζοντας την Τουρκία, ο Μπορέλ προσθέτει ότι «τα αιτήματα των κρατών πρέπει να αξιολογούνται, να εγκρίνονται και να συντονίζονται από τον εκτελεστικό διευθυντή

του Frontex».  

Όπως πληροφορείται το ΣΙΓΜΑ, το λεκτικό είναι όντως αυστηροποιημένο, καθώς είναι από τις λίγες φορές που γίνεται λόγος για παράνομη και όχι παράτυπη μετανάστευση.

Δηλαδή, χρησιμοποιείται ένας νομικός όρος, που εμπεριέχει την ενεργή πρόθεση της Τουρκίας, οργανώνοντας τις ροές.  

Μιλώντας με αρμόδιες πηγές, λέχθηκε ότι ναι μεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο, ωστόσο, η εν λόγω δήλωση δεν αποτελεί πράσινο φως για να μεταβεί η Φρόντεξ στα νότια παράλια της Τουρκίας, μια πάγια θέση της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία της Φρόντεξ είναι φίλα προσκείμενη στις θέσεις της Λευκωσίας, αλλά,  αναμένει την επίσημη εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το ζήτημα για την Λευκωσία δεν είναι να επιτηρούνται τα θαλάσσια μας σύνορα, αλλά τα νότια παράλια της Τουρκίας, για να μπορέσει να δράσει αποτρεπτικά, επιστρέφοντας – με ασφάλεια – τους ανθρώπους αυτούς στην Τουρκία, ως αναγνωρισμένη ασφαλής χώρα.

Εάν οι βάρκες εισέλθουν σε περιοχή κυριαρχίας μας, τότε αναγκαστικά θα γίνει διαδικασία απόδοσης ασύλου.

 Έτσι, φαίνεται για ακόμη μια φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πετάει το μπαλάκι στη Φρόντεξ και στη Λευκωσία, χωρίς να δίνει όμως ξεκάθαρες οδηγίες, εμμένοντας παράλληλα σε μεροληπτικές προσεγγίσεις στην γενικότερη συζήτηση για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης.   

Τέλος, το κακό αγκάθι - όπως μαθαίνει το ΣΙΓΜΑ- δεν είναι τόσο ο Τζοζέπ Μπορέλ, αλλά η Ευρωπαία Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον, η οποία επιμένει να μην κατανοεί πως όταν μια ασφαλής χώρα χρησιμοποιεί οργανωμένες μεθόδους υβριδικού πολέμου, τότε είσαι υποχρεωμένος να διευρύνεις τους κανόνες εμπλοκής.

Κάτι που η Λευκωσία θα επιμένει να επιδιώξει, ενόψει των νέων συζητήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα