Kυκλώματα εκμετάλλευσης μεταναστών απο Πανεπιστήμια κατεχομένων

Οι ξένοι φοιτητές είναι μεγάλες επιχειρήσεις στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο αλλά ορισμένοι προειδοποιούν ότι οι στρατολόγοι πανεπιστημίων πουλάνε απλώς «όνειρα». Το γαλλικό πρακτορείο AFP φιλοξενεί σχετικό θέμα με δηλώσεις των εμπλεκομένων.

Ένας Νιγηριανός μαθητής, ο οποίος ζήτησε την ανωνυμία του, είπε ότι περίμενε να φτάσει στη χώρα της οποίας οι ποδοσφαιρικές ομάδες αγωνίζονται σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αντίθετα, όταν είδε ότι το νόμισμα ήταν η τουρκική λίρα, συνειδητοποίησε

ότι δεν ήταν η Κύπρος που νόμιζε ότι ήταν.

Το ψευδοκράτος φιλοξενεί μόνο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, αλλά φιλοξενεί 21 πανεπιστήμια επίσημα αναγνωρισμένα από τις αποσχισθείσες αρχές και από την Τουρκία. Οι διεθνείς φοιτητές πληρώνουν δίδακτρα σε ευρώ ή δολάρια ΗΠΑ, και μερικές φορές επίσης για διαμονή -- ένα απροσδόκητο κέρδος για την απομονωμένη οικονομία της περιοχής. Η Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος της ΕΕ, αντιμετωπίζει αριθμό ρεκόρ νέων αιτούντων άσυλο, οι περισσότεροι που φτάνουν από όλη την ουδέτερη ζώνη που επιτηρείται από τον ΟΗΕ, και κατηγορεί την Τουρκία ότι ενθαρρύνει την εισροή.

Σχεδόν οι μισοί από τους περισσότερους από 108.000 «ενεργούς» φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο κατεχόμενο βορρά ήταν εκτός του ψευδοκράτους ή της Τουρκίας το ακαδημαϊκό έτος 2021-22, έδειξαν επίσημα στοιχεία, με περίπου 17.400 από τη Νιγηρία μόνο το εαρινό εξάμηνο. Ο λεγόμενος υπουργός Παιδείας του ψευδοκράτους Ναζίμ Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι ο πανεπιστημιακός τομέας και τα έμμεσα έσοδά του τροφοδότησαν περίπου το 35 τοις εκατό του ΑΕΠ του βορρά -- "πολύ μπροστά από τον τουρισμό".

'Ενα κόλπο'

Πολλοί αλλοδαποί φοιτητές μπορούν να εισέλθουν στα κατεχόμενα  χωρίς προεκδοθείσες βίζες. Όλοι πρέπει να πετούν μέσω Τουρκίας λόγω διεθνούς εμπάργκο.

Τα σχετικά χαμηλά δίδακτρα -- μερικές φορές λιγότερο από 3.000 δολάρια ετησίως -- είναι ένα σημαντικό σημείο πώλησης και συχνά παρουσιάζονται σαν να χαρακτηρίζονται από "υποτροφίες" έως και 75 τοις εκατό.

Ωστόσο, ένας υπάλληλος του πανεπιστημίου που ζήτησε την ανωνυμία του είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αυτό ήταν ένα «κόλπο».

"Δεν είναι σαν να δίνουμε αυτές τις υποτροφίες" σε ξένους φοιτητές, είπε, εξηγώντας ότι η μειωμένη τιμή είναι το πραγματικό κόστος των διδάκτρων. Τα πανεπιστήμια πληρώνουν τους προσλήπτες μεταξύ πολλών εκατοντάδων και 1.000 ευρώ (1.040 $) σε προμήθεια ανά φοιτητή, είπαν πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα πανεπιστήμια πληρώνουν τους μεσάζοντες μεταξύ πολλών εκατοντάδων και 1.000 ευρώ (1.040 $) σε προμήθεια ανά φοιτητή, είπαν πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ενώ πολλές είναι εταιρείες, ο αριθμός των άτυπων πρακτόρων -- συχνά νυν ή πρώην φοιτητές -- φέρεται να έχει αυξηθεί.

Μερικοί φοιτητές είπαν ότι είχαν παραπλανηθεί σχετικά με τις ευκαιρίες σπουδών ή εργασίας ή ότι δεν τους είπαν ότι θα έρχονταν σε ένα διαιρεμένο νησί.

Ο Καμερουνέζος Rictus Franck Ngongang, 28 ετών, είπε ότι ήθελε «τη μαγεία» της εύκολης εισόδου, αλλά εξαπατήθηκε από έναν στρατολόγο.

Το «πρώτο σοκ» του φοιτητή επιχειρήσεων ήταν η διαπίστωση ότι «ήμασταν 10 σε ένα δίχωρο διαμέρισμα», αφού πλήρωσε 300 ευρώ για διαμονή ενός μήνα.

Επίσης δεν εγγράφηκε στο μάθημα που περίμενε.

Έκτοτε ίδρυσε έναν σύλλογο υποστήριξης -- που περιλαμβάνει επίσης πράκτορες -- για να προσπαθήσει να βοηθήσει άλλους μαθητές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Κάποιοι υπεύθυνοι προσλήψεων «πουλούν όνειρα», προειδοποίησε.

«Στα χέρια εγκληματικών στοιχείων»

Στο μικρό Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κύπρου της βόρειας Λευκωσίας -- για το οποίο αξιωματούχοι είπαν ότι επί του παρόντος δεν διαθέτει αυτόνομη πιστοποίηση πανεπιστημίου των ΗΠΑ -- ξένοι φοιτητές μάθαιναν τουρκικά σε μια τάξη με παράθυρα οθωμανικού τύπου καθώς η μουσουλμανική κλήση για προσευχή αντηχούσε πάνω από τη διαιρεμένη πόλη.

Ωστόσο, ο Hazan Sherifli, επικεφαλής φοιτητικών υποθέσεων, είπε ότι οι μισοί από τους 200 διεθνείς φοιτητές του ιδρύματος δεν παρακολουθούσαν τα μαθήματα.

Κάποιοι "χάνουν τους (οικονομικούς) χορηγούς τους... ή συμβαίνουν κάποια άλλα πράγματα", δήλωσε ο διευθυντής δημοσίων σχέσεων και μάρκετινγκ Ενγκίν Σιρβάν, προσθέτοντας ότι δεν ήταν ο ρόλος του πανεπιστημίου στην παρουσία της αστυνομίας.

Έκθεση του Κέντρου Μελετών Μετανάστευσης, Ταυτότητας και Δικαιωμάτων στα κατεχόμενα ανέφερε ότι οι φτωχοί αλλοδαποί φοιτητές κινδυνεύουν να πέσουν "στα χέρια εγκληματικών στοιχείων" και ότι η κατάσταση "διευκολύνει την εμπορία ανθρώπων και την εκμετάλλευση".

Η Πλατφόρμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο ψευδοκράτος είπε ότι βοήθησε φέτος 21 Νιγηριανές φοιτήτριες που υπέστησαν σεξουαλική εμπορία και τρομοκρατία με βία, ακόμη και βουντού.

Ο Νιγηριανός φοιτητής χαρακτήρισε την οικονομική του κατάσταση «καταστροφική», καθώς τα κεφάλαια του χορηγού του δεν μπορούν πλέον να καλύψουν τα δίδακτρα του.

Είπε ότι προσπαθούσε να κάνει τη διαφορά και φοβόταν την απέλαση καθώς η φοιτητική του άδεια είχε λήξει, προσθέτοντας: «Φοβόμαστε κάθε μέρα».

'Συντομώτερος δρόμος'

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Πακιστάν, μαζί με τη Νιγηρία, ήταν μεταξύ των τεσσάρων κορυφαίων χωρών του «Βορράς» (έτσι αναφέρει το AFP)  για ξένους φοιτητές το εαρινό εξάμηνο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.

Ήταν επίσης μεταξύ των τεσσάρων κορυφαίων χωρών καταγωγής του Νότου για τους περίπου 16.700 νέους αιτούντες άσυλο φέτος έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

«Οι λαθρέμποροι, που συχνά παρουσιάζονται ως πράκτορες ιδιωτικών πανεπιστημίων», είναι συχνά εκείνοι που προωθούν ‘’τις υπηρεσίες τους σε πιθανούς αιτούντες άσυλο’’, ανέφερε μια μελέτη που ανατέθηκε από την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Τον Οκτώβριο, η Abuja προειδοποίησε για «αδίστακτα στοιχεία που παρελαύνουν ως πράκτορες και εξαπατούν ανυποψίαστους νεαρούς Νιγηριανούς» σχετικά με τις προοπτικές στα κατεχόμενα

Ο λεγόμενος υπουργός Παιδείας Τσαβούσογλου είπε ότι συντάσσεται νομοθεσία που απαιτεί από τους πράκτορες να είναι διαπιστευμένοι στο «υπουργείο» και να παρέχουν οικονομικές εγγυήσεις.

Ο Νιγηριανός Ibrahim Isaac, ο οποίος διευθύνει ένα μικρό πρακτορείο, είχε ένα ωμό μήνυμα για τους υποψήφιους φοιτητές: «Αν δεν έχετε τα χρήματα... μην έρθετε».

Ο ειδικός σε θέματα εκπαίδευσης Salih Sarpten είπε ότι ο βορράς ήταν «ανέτοιμος» να φιλοξενήσει τόσα πολλά πανεπιστήμια.

Η περιοχή μετατρέπεται σε ένα μέρος για νέους που «θέλουν να πάρουν μια σύντομη οδό προς την Ευρώπη», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα