Kρίσιμη Δευτέρα στο Κυπριακό

Στάση αναμονής, μέχρι την Τρίτη και τη συνάντηση Ακιντζί – Σπέχαρ, οπόταν θα διαφανεί κατά πόσο ο κατοχικός ηγέτης προσανατολίζεται να αποδεχθεί την πρόσκληση Αναστασιάδη, για συνάντηση ανοικτής ατζέντας, τηρεί το Προεδρικό.

Την ίδια ώρα αναμένουν από τις πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν προτάσεις για την επόμενη μέρα, αφήνοντας κατά μέρους την κριτική, «ο κύριος Νεοφύτου θα πρέπει να απευθύνει τα όσα λέει δημόσια, για τους κινδύνους και την οριακή κατάσταση στο κυπριακό, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έχει και την ευθύνη των χειρισμών. Θα πρέπει επίσης, ακριβώς λόγω

της κρισιμότητας των στιγμών, κυβερνών κόμμα και Προεδρικό, να συντονιστούν σε σχέση με τις δηλώσεις, τους χειρισμούς και τις αποφάσεις τους, ανέφερε ο Χρίστος Χριστοφίδης , μέλος του πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ.

Ο προβληματισμός στη Λευκωσία αυξάνεται καθότι όσο περνά ο καιρός άλλο τόσο ξεκαθαρίζει η Τουρκική πολιτική για προώθηση άλλων λύσεων, μέσω άτυπων, δήθεν, διαβουλεύσεων, το κουπί των οποίων τραβά ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο οποίος, όπως και ο Ταγίπ Ερντογάν φλερτάρουν έντονα με εκτός των Ηνωμένων Εθνών διαδικασίες.

Στο μεταξύ η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ολοκλήρωσε τις επαφές της στη Νέα Υόρκη ενόψει της πολύ κρίσιμης έκθεσης που θα καταθέσει στις 15 του μήνα ο Γενικός Γραμματέας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στην οποία θα περιλαμβάνεται και η αναλυτική έκθεση της Τζέιν Χολ Λουτ που κατατίθεται στον Γκουτέρες, τη Δευτέρα.

Κυβερνητικές πηγές κατέθεταν στο Σίγμα συγκρατημένη αισιοδοξία, «φαίνεται ότι ο Γενικός Γραμματέας παρά τη διστακτικότητα που τον διέπει θα αφήσει την πόρτα του διαλόγου ανοικτή, μέσω μιας νέας διερευνητικής αποστολής της κυρίας Λουτ. Ευελπιστούμε ότι και το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αντιμετωπίσει την έκθεση ως διαδικαστική δίδοντας χώρο στη διπλωματία.»

Στο μεταξύ αρμόδιες πηγές που μίλησαν στο Σίγμα ξεκαθάρισαν πως η έκθεση Λουτ, επειδή θεωρείται εσωτερική δεν θα δοθεί στη Λευκωσία ή άλλο εμπλεκόμενο μέρος, ωστόσο θα υπάρξει δια της διπλωματικής οδού σχετική ενημέρωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα