Kολχικίνη: Το «γνωστό» φάρμακο που δίνει ελπίδα για ασθενείς με κορωνοϊό

Για τα καλά άνοιξε η συζήτηση για την χορήγηση της Κολχικίνης σε ασθενείς με κορωνοϊό μετά και τις αναφορές Ελλήνων επιστημών, κάτι που επεξεργάζεται και η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή στην χώρα μας.


Μιλώντας για την Κολχικίνη, στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, δρ. Νικόλας Διέτης, εξήγησε πως πρόκειται για ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται από την δεκαετία του ‘ 60 .

«Είναι ένα φάρμακο πολύ ασφαλές και με λίγες παρενέργειες.

Είχαμε κάποιες προκαταρτικές μελέτες σε λίγους ασθενείς. Η καναδική ομάδα ήταν αυτή που ήταν πιο μπροστά και ανακοίνωσε κάποια δεδομένα που φαίνονται πολύ εντυπωσιακά», είπε.
Πρόσθεσε πως, «τα δεδομένα αυτά δείχνουν μια μείωση της τάξης  20-25% στις περιστάσεις των ασθενών, μείωση 40% στους θανάτους και χρησιμοποίησαν το φάρμακα σε ασθενείς στα αρχικά στάδια του ιού. Δεν υπάρχουν ωστόσο λεπτομέρειες».

Ο δρ Διέτη δήλωσε πως πρόκειται για μια θετική εξέλιξη αλλά πρέπει να είμαστε λίγο συγκρατημένοι.

«Τίθεται ένα θέμα επειδή πρόκειται για ένα γνωστό φάρμακα, τέθηκε. Υπάρχει το ερώτημα εάν πρέπει να ξεκινήσουμε να το δίνουμε πριν να έχουμε τα επίσημα αποτέλεσμα. Είναι ένα δίλλημα που πρέπει να το δούμε και εμείς όπως και άλλες χώρες» εξήγησε.


Από την άλλη ο πνευμονολόγος  δρ. Εύης Παγδατής, μιλώντας επίσης στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι αναφέρθηκε στις μελέτες που δημοσιεύθηκαν. «Φαίνεται ότι το φάρμακο αυτό μπορεί να μειώσει κάποιες από τις επιπλοκές στους ασθενείς με covid19. Ειδικά σε άτομα που νοσηλεύονται. Όμως, οι έρευνες αναφέρουν ότι το φάρμακο θα πρέπει να χρησιμοποιείται από πριν, δηλαδή σε θετικά άτομα που μπορεί να έχουν υποκείμενα νοσήματα με στόχο να γλιτώσει το σύστημα υγείας κάποιες από τις εισαγωγές στην Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

«Πρόκειται για ελπιδοφόρα αποτελέσματα», είπε ο δρ. Παγδατής, « γιατί είναι ακόμα ένα όπλο στην φαρέτρα μας,  που το γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες. Το να υπάρχει και ένα φάρμακο είναι σημαντικό ειδικά αυτή  την περίοδο που υπάρχει καθυστέρηση στις παραλαβές εμβολίων».

Διαβάστε επίσης:

Άρση μέτρων: Αυτό είναι το «Σχέδιο ΝΙΚΗ» που θα κατατεθεί ενώπιον του ΠτΔ

Σε ετοιμότητα η Κύπρος για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού- Το σχέδιο δράσης

Keywords
Τυχαία Θέματα