Kαζάνι που βράζει η Συρία - Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

Κορυφώνεται, η αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι στη Συρία. Κρίσιμα είναι, εκ των πραγμάτων, τα επόμενα 24ωρα. Οι ελπίδες για παράταση της διπλωματίας είναι μικρές.

Ο Τραμπ δηλώνει αποφασισμένος, το Πεντάγωνο φαίνεται πως έχει ολοκληρώσει του στρατιωτικούς σχεδιασμούς.

Έχουν ιεραρχηθεί οι στόχοι ενδιαφέροντος και έχει σημασία να τους δούμε.

Διαβάστε ακόμη: Πιθανοί στόχοι και επιλογές των ΗΠΑ στη Συρία (ΧΑΡΤΕΣ)

Ο Ντόναλντ Τραμπ λειτουργεί με τη βεβαιότητα ότι οι Ρώσοι δεν θα σταθούν απέναντί του.

Αφενός διότι δύσκολα, όπως είναι τα δεδομένα, θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον αμερικανικό εξοπλισμό.

Αφετέρου διότι έχει το παράδειγμα του περασμένου Απριλίου, όταν μια άλλη χημική επίθεση χρεώθηκε στον Μπασάρ Αλ Άσαντ και τότε Αμερικανοί Τόμαχοκ χτύπησαν την αεροπορική βάση στο Ιντλίμπ και παρά τις ρωσικές απειλές, απάντηση δεν υπήρξε.

Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν για Συρία:Το κλίμα μοιάζει να έχει μαλακώσει

Το Πεντάγωνο βέβαια έχει 8 σχέδια δράσης, ως πρώτη στρατιωτική επέμβαση.

Σύμφωνα με το CNBC η πρώτη και πιο πιθανή επιλογή είναι ακριβώς το στοχευμένο χτύπημα σε συγκεκριμένο στόχο, που δεν είναι άλλος από την αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ, από όπου, σύμφωνα με τις αμερικανικές κατηγορίες, ξεκίνησε η νέα χημική επίθεση.

Διαβάστε επίσης: "Επίθεση στη Συρία θα συνιστούσε παραβίαση διεθνούς δικαίου"

Θεωρείται ιδανική επιλογή γιατί είναι χαμηλού ρίσκου, δεν στοχεύει απευθείας ρωσικές δυνάμεις και άρα είναι χαμηλά στην κλίμακα επικιδνυνότητας.

Διαβάστε επίσης: Συρία στον ΟΗΕ: Θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας

Βέβαια, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν φημίζεται για τη νηφαλιότητά του. Άρα και η δεύτερη επιλογή, δεν αποκλείεται επίσης να εφαρμοστεί, ίσως όχι ως πρώτο χτύπημα, αλλά ως συνέχεια. Αυτό υποστηρίζουν οι αναλυτές διεθνώς: Ότι ίσως δεν είναι η πρώτη επιλογή, αλλά η δεύτερη πράξη, αναλόγως της ρωσικής αντίδρασης.

Όπως βλέπουμε όμως αποτελεί επιλογή ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου, αφού το χτύπημα περιλαμβάνει ολοκληρωτική καταστροφή της αεροπορίας της Συρίας, δηλαδή και τα 24 αεροδρόμια της χώρας.

Διαβάστε ακόμη: Γ.Γ ΟΗΕ: Οι μηχανισμοί διαχείρισης κρίσεων δεν υπάρχουν πια

Ως εκ τούτου αυξημένες είναι και οι πιθανότητες να πληγούν ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στις Βάσεις. Και άρα να υπάρξει άμεση απάντηση.

Η Τρίτη, αν και απομακρυσμένη επιλογή, το αμερικανικό Sky, είναι να χτυπηθούν τα κτήρια της Συριακής κυβέρνησης στη Δαμασκό. Μεταξύ αυτών θεωρείται δεδομένο το πλήγμα του διεθνούς αεροδρομίου, που όμως είναι κόμβος ιρανικών και ρωσικών αεροσκαφών. Άρα ο κίνδυνος μεγάλος.

Επίσης, αν χτυπηθούν Υπουργεία ή κεντρικά γραφεία, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για απώλειες αμάχων. Η τέταρτη επιλογή, που είναι ακόμη πιο απομακρυσμένη, σε σχέση με τις προηγούμενες, είναι να αναβληθεί, προς το παρόν το χτύπημα και να μετατεθεί στο μέλλον, με άλλη αφορμή. Όμως αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με την δυτική ρητορική, σε αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα που οι ίδιοι έχουν καλλιεργήσει και άρα εναντίον τους. Γιατί κόσμος θεωρεί πως πρέπει να υπάρξει τιμωρία για τον Άσαντ.

Όπως έχουμε ξαναπεί το παιχνίδι είναι βρόμικο, το πάρε δώσε γίνεται στα σκοτεινά, οι δύο πλευρές γνωρίζουν τα δικά τους όρια και τις δυνατότητες, όπως και του αντιπάλου.

Οπότε όποιο κι αν είναι το σενάριο, η ευρεία σύγκρουση, θα επιχειρηθεί να αποφευχθεί. Το δράμα όμως των κατοίκων της Συρίας θα είναι ανελέητο και σίγουρα θα αναμένονται μεγάλα κύματα προσφύγων.

Γι αυτό άλλωστε και η Γερμανία, που στο Ιράκ λειτούργησε πολύ διαφορετικά, υπέρ των στρατιωτικών επιχειρήσεων, τώρα επιμένει στην παράταση της διπλωματίας.

Από την άλλη όμως ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν, χρειάζεται έναν σωτήριο πόλεμο, για το γόητρό του.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστηρίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο σκηνοθέτησε την επίθεση με τα χημικά στην Ανατολική Γούτα.

«Οι κλιμακούμενες εντάσεις και η ανικανότητα να βρεθεί συμβιβαστική λύση για τη συγκρότηση ερευνητικού μηχανισμού απειλούν να οδηγήσουν σε ολοκληρωτική στρατιωτική κλιμάκωση» τόνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την έκτακτη συνεδρίαση η οποία χαρακτηρίστηκε από την ένταση και το κλίμα γενικότερου αδιεξόδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα