Kατεχόμενα: Συνεχίζει την αναζήτηση «συμμάχων»

Με τα κόμματα Ενωμένη Κύπρος και Κοινοτικής Απελευθέρωσης συνέχισε χθες τις επαφές της τ/κ συνδικαλιστική πλατφόρμα. Κατά τις συναντήσεις τονίσθηκε η ανάγκη ενότητας για έναν από κοινού αγώνα στην επίθεση που δέχεται το δομικό σύστημα της τ/κ κοινότητας, όπως γράφει σήμερα η «Κίπρις».

Ο γραμματέας του κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Σονάι Αντέμ, δήλωσε ότι πρέπει να σχηματιστεί ένα έδαφος από όλο το πολιτικό φάσμα για να αποκρούσουν τις επιθέσεις και κάθε ενέργεια που στοχεύει στη μεταμόρφωση της κοινοτικής δομής των

Τ/κ. Στη δημιουργία μιας βάσης για έναν τέτοιο αγώνα, το κόμμα του θα έχει ενεργό ρόλο, πρόσθεσε, εκφράζοντας αντίθεση στο κλείσιμο της παιδαγωγικής ακαδημίας Ατατούρκ και τοποθετούμενος ενάντια στη λειτουργία των θρησκευτικών κολλεγίων στα κατεχόμενα.

Πρέπει να είμαστε κάτω από την ίδια ομπρέλα, δήλωσε και ο πρόεδρος του κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιζτζιάν, ο οποίος ανέφερε ότι με την ενδυνάμωση του σουνιτικού ισλαμισμού και τη συνέχιση του καθεστώτος μειονότητας των Τ/κ, «αυτό θα σημάνει το τέλος της κοινότητας».

Η πρόεδρος της συντεχνίας των Τ/κ καθηγητών, Σελμά Εϊλέμ ανέφερε εκ μέρους της πλατφόρμας ότι στους τομείς της οικονομίας, της πολιτικής και της κοινωνίας, αυτό που επιδιώκεται είναι η μεταμόρφωση της κοινότητας, χρησιμοποιώντας το σύστημα παιδείας και μειώνοντας τη βούληση των Τ/κ.

Ως συνδικαλιστική πλατφόρμα, ανέφερε η κ. Εϊλέμ, έχουν πάρει την απόφαση να δώσουν από κοινού αγώνα και άρχισαν τις επαφές με τα πολιτικά κόμματα. Με βάση τις απόψεις που έχουν διατυπωθεί κατά τις συναντήσεις τους, σημείωσε, θα προχωρήσουν στον καταρτισμό ενός «σχεδίου κινητοποιήσεων».

Ο διαγωνισμός ανάγνωσης βιβλίου στο θρησκευτικό κολλέγιο

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις που αφορούν θέματα παιδείας και δη του «θρησκευτικού κολλεγίου» στη Μια Μηλιά. Στο σημερινό του άρθρο στη «Γενί Ντουζέν» με τίτλο «Ερωτήσεις από τον ‘άλλο κόσμο’ (μετά θάνατον) στο υπουργείο παιδείας», ο Σαμί Όζουσλου, με αφορμή διαγωνισμό ανάγνωσης βιβλίου που έγινε τον περασμένο Μάιο στο «θρησκευτικό κολλέγιο» στη Μια Μηλιά, διερωτάται εάν το «υπουργείο παιδείας», ως υπεύθυνο για όλα τα θέματα παιδείας, γνώριζε ποια ήταν τα προτεινόμενα προς τους μαθητές βιβλία, σε αυτόν τον διαγωνισμό.

Ο Όζουσλου, δημοσιοποιώντας και το σχετικό έντυπο που φέρεται να είχε δοθεί στους φοιτητές του κολλεγίου, γράφει πως μερικά από τα προτεινόμενα για τον διαγωνισμό ανάγνωσης βιβλία ήταν: «Τα 99 ονόματα του θεού μου», «Ωτοστοπ για τον παράδεισο», «Οι σούπερ εγκέφαλοι των Οθωμανών», «Μαθαίνω για τους αγγέλους», «Προσευχή: έκκληση για ανάσταση».

Ο Όζουσλου διερωτάται εάν ο «υπουργός παιδείας» έδωσε άδεια για κάτι τέτοιο ή γνωρίζει πως αυτά τα βιβλία έχουν επίσης προταθεί στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του κολλεγίου (που ξεκινά από το γυμνάσιο και πάει μέχρι και το πανεπιστήμιο) για διάβασμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αναφέρει ότι μερικά από τα κεφάλαια που περιλαμβάνονται στο βιβλίο «Μαθαίνω για τον παράδεισο» είναι: «Πώς είναι ο θάνατος;», «Τι μας συμβαίνει όταν πεθαίνουμε;», «Πως είναι η ζωή μετά θάνατον;», «Ο Προφήτης θα είναι μαζί μας στην ανάσταση;», «Πώς περνάμε την γέφυρα των αμαρτωλών;» κ.ά.

Ο αρθρογράφος της Γενί Ντουζέν αναφέρει ότι εάν ο «υπουργός παιδείας», Οζντεμίρ Μπέροβα, που είναι υπεύθυνος για τα βιβλία που το θρησκευτικό κολλέγιο προτείνει στους μαθητές του, αλλά και για το περιεχόμενό τους, δεν βλέπει κάποιο εμπόδιο στο να χρησιμοποιούνται για σκοπούς εκπαίδευσης τέτοια βιβλία, τότε – γράφει -τη νέα σχολική χρονιά να τα στείλει σε όλα τα σχολεία. Για να μάθουν όλοι μαθητές, στο πλαίσιο μιας ισότιμης παιδείας, τι είναι ο παράδεισος, η ζωή μετά θάνατον και πώς είναι ο θάνατος, ή μήπως στα άλλα σχολεία οι μαθητές δεν θα πάνε στον παράδεισο Μπέροβα, καταλήγει ρωτώντας τον «υπουργό παιδείας», ο Σαμί Οζουσλου.

Εξάλλου, σε μήνυμά του στο facebook ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν γράφει μεταξύ άλλων, ότι ο ίδιος είναι υπέρ του να διαβάζουν τα παιδιά πολλά και διαφορετικά βιβλία, να μαθαίνουν και να καταλήγουν στις δικές τους προτιμήσεις, αλλά για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό ανάγνωσης με τα συγκεκριμένα προτεινόμενα βιβλία αναφέρει ότι «η γεύση που θα απομείνει από αυτό θα είναι πικρή».

Keywords
Τυχαία Θέματα