Kαλό ταξίδι, Δημήτρη Χριστόφια (1946-2019)

O Δημήτρης Χριστόφιας γεννήθηκε στο κατεχόμενο Δίκωμο, στις 29 Αυγούστου 1946.

Ήταν νυμφευμένος με την Έλση Χηράτου με την οποία απεκτησε δύο κόρες και ένα γιο.

Σπούδασε στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας και ήταν διδάκτωρ ιστορικών επιστημών της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης  

Παιδί βιοπαλαιστών, βοηθούσε τον πατέρα του Χριστοφή στις οικοδομές αλλά και στο καφενείο του χωριού για τα προς το ζειν, ενώ από πολύ μικρός ήρθε σε επαφή με το Λαϊκό Κίνημα, στο οποίο εκανε συχνα αναφορα στις ομιλίες του. Μάλιστα, σε ηλικία μολις δεκατεσσάρων χρόνων

έγινε μέλος της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Μαθητών (ΠΕΟΜ), ενώ από νεαρή ηλικία είχε ξεδιπλώσει το ταλέντο του στο ποδόσφαιρο μέσα από την αγαπημένη του ομάδα, τον Αχιλλέα Δικώμου.  

Το 1964 έγινε μέλος του Α.Κ.Ε.Λ., και το 1977 εξελέγη γενικός γραμματέας της ΕΔΟΝ, θέση την οποία κατείχε μέχρι και το 1987.

Μετά το θάνατο του γενικού γραμματέα του Α.Κ.Ε.Λ., Εζεκία Παπαϊωάννου, στις 10 Απριλίου 1988, το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος τον όρισε προσωρινό γενικό γραμματέα.

Στις 22 Απριλίου 1988, η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής τον εξέλεξε γενικό γραμματέα της, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη άλλες τέσσερις φορές. 

Εξελέγη βουλευτής Κερύνειας το 1991 και επανεξελέγη το 1996, το 2001 και το 2006.  Το 2001 ανέλαβε την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2008.

Στις 24 Φεβρουαρίου του 2008, ο Δημήτρης Χριστόφιας έγινε ο 6ος Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συγκεντρώνοντας το 53,36% των ψήφων, έναντι 46,64% του συνυποψηφίου του, Ιωάννη Κασουλίδη.  

Ο Δημήτρης Χριστόφιας συνέδεσε το όνομα του με τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, στόχο τον οποίο ο ίδιος αποκαλούσε συχνά όραμα ζωής.

Παρακαταθήκη του και οι συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ οι οποίες αποτελέσαν βάση για περαιτέρω διαπραγμάτευση στο Κυπριακό.  

Ο Δημήτρης Χριστόφιας έφυγε από την ζωή με τον καημό να ξαναδεί το αγαπημένο του Δίκωμο ελεύθερο.   

Καλό ταξίδι, Πρόεδρε.    

Keywords
Τυχαία Θέματα