Kαι εγένετο… ΓεΣΥ-Η Κύπρος απέκτησε Γενικό Σύστημα Υγείας

Σήμερα, 1η Ιουνίου, η Κύπρος απέκτησε Γενικό Σύστημα υγείας, μετά από δεκαετίες διαβουλεύσεων και αναβολών.

Παρά τους σκοπέλους που συνάντησε, παρά το γεγονός ότι έγινε αντικείμενο συγκρούσεων και μπήκε στο «ψυγείο» ουκ ολίγες φορές, το ΓεΣΥ μπαίνει πλέον στη ζωή του Κύπριου πολίτη καθώς τίθεται σε εφαρμογή η πρώτη φάση του μεγαλεπήβολου αυτού σχεδίου.

Συνολικά 510.000 δικαιούχοι έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ, με την

πρώτη φάση να περιλαμβάνει υπηρεσίες εξωνοσοκομειακής φροντίδας υγείας, δηλαδή υπηρεσίες από παιδιάτρους, προσωπικούς και ειδικούς ιατρούς, φαρμακοποιούς και εργαστήρια.

Μέχρι χθες, είχαν συμβληθεί με τον Οργανισμό 358 προσωπικοί ιατροί για ενήλικες, 105 παιδίατροι, 53 ειδικοί ιατροί, 220 φαρμακεία, 29 κλινικά εργαστήρια.

Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ολοκλήρωσης της εγγραφής και σύναψης σύμβασης για 67 προσωπικούς ιατρούς για ενήλικες, 17 παιδίατρους, 500 ειδικούς ιατρούς συμπεριλαμβανομένων ιατρών του δημοσίου, 33 κλινικά εργαστήρια και 207 φαρμακεία.

Οι πιο πάνω αριθμοί, αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς η ροή των εγγραφών και της σύναψης σύμβασης είναι συνεχής.

Ο αρχικός κατάλογος φαρμάκων που θα καλύπτονται στο ΓεΣΥ περιλαμβάνει πέραν των 1000 σκευασμάτων. Ο κατάλογος αυτός, θα επικαιροποιείται με νέα φάρμακα.

Αρχή με προβλήματα, αλλά έτοιμοι για τις λύσεις

Αυτό το οποίο θέλησε τόσο ο ΟΑΥ όσο και ο Υπουργός Υγείας να ξεκαθαρίσουν, είναι το γεγονός ότι θα υπάρξουν προβλήματα κατά τους πρώτους μήνες της εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Ωστόσο και οι δύο πλευρές, εξέφρασαν την ετοιμότητα για την αντιμετώπισή τους όσο το δυνατό πιο σύντομα.

Επί ποδός θα βρίσκεται το προσωπικό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και οι τεχνικοί του λογισμικού του συστήματος το Σαββατοκύριακο, για αντιμετώπιση οποιωνδήποτε προβλημάτων προκύψουν.

Στο μεταξύ, ο ΟΑΥ έχει προχωρήσει στην δημιουργία εναλλακτικών λύσεων σε περίπτωση που δεν θα είναι διαθέσιμο το λογισμικό του σύστημα και σε μια τέτοια περίπτωση θα εφαρμοστεί επιχειρησιακό σχέδιο, για το οποίο ήδη είναι ενημερωμένοι οι πάροχοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα