K. Xειμώνας: Παραμένει στα υπόψιν η κατασκευή σταθμού LNG

Στη στρατηγική που αναπτύσσει η Κύπρος ως προς την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων ανέπτυξε ο κ. Στέλιος Χειμώνας, μόνιμος γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου, μιλώντας σήμερα από το βήμα του Athens Energy Forum. Όπως είπε ο κ. Χειμώνας, στόχος της Κύπρου

είναι να αναπτυχθεί τόσο ως παραγωγός υδρογονανθράκων, όσο και στον τομέα του transit, ώστε όλοι οι Κύπριοι να επωφεληθούν από τα κέρδη που θα αποκομίσει η Κύπρος.

Ο κ. Χειμωνάς αναφέρθηκε εκτενώς στην επιτυχία του τρίτου αδειοδοτικού γύρου για έρευνες υδρογονανθράκων, πριν από λίγους μήνες. Με ταχείες διαδικασίες, η κατάθεση των προσφορών ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι και πολύ γρήγορα προχώρησε η αξιολόγηση των προσφορών για την ολοκλήρωση του αδειοδοτικού γύρου. Με αυτές τις διαδικασίες, σε συνδυασμό με τη δυναμική των πιθανών κοιτασμάτων, η Κύπρος μπόρεσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών.

Ο κ. Χειμώνας αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχή γεώτρηση στην Καλυψώ, που έδωσε πολύ αισιόδοξα ευρήματα. Όπως είπε, στον απόηχο και αυτών των ευρημάτων, η Eni σχεδιάζει ακόμα μια γεώτρηση στο οικοπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ για φέτος, ενώ γεωτρήσεις για φέτος σχεδιάζουν και η ExxonMobil Qatar Petroleum.

Η Κύπρος έχει θέσει ως προτεραιότητα να αξιοποιήσει τα δυο τερματικά LNG της Αιγύπτου για το φυσικό αέριο που θα προκύψει από τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της. Για το σκοπό αυτό, έχουν ήδη προχωρήσει οι επαφές με την αιγυπτιακή κυβέρνηση, εξασφαλίζοντας ότι έτσι θα αξιοποιηθούν οι ποσότητες από την "Αφροδίτη". Ταυτόχρονα, προετοιμάζονται διακρατικές συμφωνίες ώστε να προωθηθεί περαιτέρω αυτή η συνεργασία, οι οποίες έχουν ήδη τεθεί υπόψη της ΕΕ προς έγκριση.

Οι προσδοκίες παραμένουν υψηλές, βάσει και των γεωλογικών μελετών π.χ. της USGS, με αποτέλεσμα η Κύπρος να σχεδιάζει ήδη το πως θα προχωρήσει σε εξαγωγές των ποσοτήτων που θα προκύψουν από τα κοιτάσματα στην ΑΟΖ της. Στην κατεύθυνση αυτή προχωρούν οι σχεδιασμοί για τον EastMed, ενώ παραμένει στα υπόψιν η κατασκευή τερματικού LNG στο Βασιλικό, εφόσον οι ποσότητες που θα προκύψουν επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση μέσω αυτής της οδού.

Οι καλές σχέσεις που έχει οικοδομήσει η Κύπρος με τις χώρες της περιοχής εξασφαλίζουν το πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας που είναι απαραίτητο για να αναδειχθεί η χώρα σε σημαντικό περιφερειακό "παίκτη" στα ενεργειακά δρώμενα της περιοχής. Φυσικά, όπως τόνισε ο κ. Χειμώνας, αυτές οι σχέσεις δεν αφορούν την Τουρκία, καθώς υπάρχουν οι γνωστές, έντονες προστριβές.

Δραστηριοποιούμαστε σε μια περιοχή με πολλές ιδιαιτερότητες και πολιτικές προκλήσεις, κάτι που σημαίνει ότι για να πετύχουμε χρειάζεται να δουλέψουμε σκληρά, σε συνεργασία με τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου και να εξασφαλίσουμε συνεργασίες που θα μας επιτρέψουν να πετύχουμε, ολοκλήρωσε την ομιλία του ο κ. Χειμώνας.

ΠΗΓΗ: energypress.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα